Обемите в Италия и Франция ще се възстановят след кампанията, повлияна от климатичните условия, но производителите в Белгия, Нидерландия и Испания очакват значителен спад в производството, съобщава EastFruit.

Значително увеличение на производството в Италия ще допринесе за скромно общо възстановяване на размера на реколтата от круши в ЕС за 2024/25 г., потвърдиха от Световната асоциация на производителите на ябълки и круши.

Въпреки това, значителен спад в очакваните обеми в Белгия, Нидерландия и Испания означава, че реколтата в региона през новия сезон ще бъде само 1,79 млн. тона - с 4,9% над рекордно ниското производство от миналата година, но доста под традиционното ниво от над 2 млн. тона, информира Fruitnet.

Най-големият производител на круши в Европа - Италия, се очаква да достави 405 000 тона от плода през следващия сезон, което е драматично възстановяване спрямо миналогодишните 184 000 тона, които бяха с около 60% по-малко от 2022 г. поради щети от измръзване, наводнения и градушки.

Франция също се е възстановила от влошената от метеорологичните условия реколта през 2023 г. и ще произведе приблизително 119 000 тона. Въпреки че тази цифра е с 15,7 % по-висока от средната за трите години, тя остава доста под реалния производствен потенциал на страната.

На други места в Европа по-големи добиви се очакват в Португалия (124 000 тона, с 10,1% повече) и Гърция (84 000 тона, с 38,1% повече).
За сметка на това се очаква по-ниска продукция в Белгия (спад от 26,6% до 280 000 тона) и в Нидерландия (спад от 8,7% до 327 000 тона).

Реколтата от круши в Испания се очаква да намалее с 14,8% до 244 000 тона.

"Виждаме все повече клубни сортове", коментира анализаторката Урсула Шокмеле, която съобщи, че броят на марковите круши на германския пазар се е увеличил повече от два пъти за две години. "В супермаркетите има търсене на висококачествени круши и това е важна възможност", отбеляза тя. "Както видяхме при авокадото или плоските праскови, потребителите са готови да платят доста висока цена за нещо, което е по-добро."