Вкусовите качества и хранителната стойност на фуража се подобряват при подготовката му за хранене.
Зърненият фураж се раздробява чрез
- смилане;
- раздробяване и
- сплескване.
Но в домашни условия
зърненият фураж може да се заквасва.
За да направите това, вземете 50-100 г хлебна мая и я разредете в топла вода, след което филтрирайте през сито.
В бъчва се наливат 15-20 литра вода с температура около +35 градуса С и при непрекъснато бъркане се изсипва мая, след което се добавят 10-15 кг смляно зърно и се оставят за 6-9 часа на топло място.
На всеки 30 минути цялата маса се размесва.
След 6-9 часа ястието е готово. Заквасеният фураж може да замести половината от дневния прием на концентриран фураж.
Забелязва се, че
говедата по-охотно ядат фураж
под формата на полувлажна каша
Тя се приготвя от:
- смесването на сенен прах;
- нарязано сено;
- силаж;
- нарязани кореноплодни зеленчуци (измити);
- натрошено зърно;
- трици;
- хранителни отпадъци;
- меласа.
Задължително се добавят витаминни и минерални добавки и сол.
Коментари