Вкусовите качества и хранителната стойност на фуража се подобряват при подготовката му за хранене.

Зърненият фураж се раздробява чрез

  • смилане;
  • раздробяване и
  • сплескване.

Но в домашни условия

зърненият фураж може да се заквасва.

За да направите това, вземете 50-100 г хлебна мая и я разредете в топла вода, след което филтрирайте през сито.

В бъчва се наливат 15-20 литра вода с температура около +35 градуса С и при непрекъснато бъркане се изсипва мая, след което се добавят 10-15 кг смляно зърно и се оставят за 6-9 часа на топло място.

На всеки 30 минути цялата маса се размесва.
След 6-9 часа ястието е готово. Заквасеният фураж може да замести половината от дневния прием на концентриран фураж.

Забелязва се, че

говедата по-охотно ядат фураж

под формата на полувлажна каша

Тя се приготвя от:

  • смесването на сенен прах;
  • нарязано сено;
  • силаж;
  • нарязани кореноплодни зеленчуци (измити);
  • натрошено зърно;
  • трици;
  • хранителни отпадъци;
  • меласа.

Задължително се добавят витаминни и минерални добавки и сол.