Всеки градинар, не, всеки човек, знае за опасностите от нитратите. Но как да се предпазите от тези „ужасни" съединения и в същото време да не се отказвате от торовете, за да получавате повече и качествена реколта? Има начин!
За нитратите
Нитратите са соли на азотната киселина, които над определени количества са вредни за хората. Те попадат в растенията от торове, така че към подхраненото на културите трябва да се подхожда изключително внимателно и отговорно.
Преди да започнете да се „борите" с нитратите, струва си да разберете, че по един или друг начин те винаги присъстват в зеленчуците. Важно е само съдържанието им да не надвишава допустимата норма. Другото, което трябва да знаете, че те са различни за всяка култура. Например:
- зеле – 500 мг/кг;
- картофи – 250 мг/кг;
- моркови – 250 мг/кг;
- домати – 150 мг/кг;
- краставици – 150 мг/кг;
- сладък пипер – 200 мг/кг;
- цвекло – 1400 мг/кг;
- пъпеш – 90 мг/кг.
Къде се намират?
Сега, след като разбрахме стандартите, е важно да определим коя част от зеленчука се съдържа по-голямата част от нитратите. В крайна сметка ще бъде възможно да ги премахнете преди употреба и по този начин да сведете до минимум вредата.
При различните култури:
- за краставици и тиквички - в кората;
- при домати - в белите жилки и дебелата кожица;
- при картофите - под кожата и в сърцевината на клубена;
- при зелето - в горните листа и кочана;
- при кореноплодните - в кората и дръжката;
- за листните видове – в жилки и дръжки.
Не знаете кои зеленчуци са опасни и кои не? Ориентирайте се по склонността им да натрупват нитрати.
Количества:
- Малко: грах, домати, сладък пипер, чесън, картофи, лук, моркови.
- Средни количества: краставици, късно главесто зеле, зелен лук, тиква, тиквички, тиква, праз, ранни моркови, пресен лук, киселец, корени от магданоз.
- Над средното ниво: ранни карфиол и бяло зеле, цвекло, алабаш, корен от целина, ревен, репички, ряпа, хрян.
- Много: маруля, савойско и китайско зеле, манголд, копър, спанак, листа магданоз, целина.
За да получите чиста реколта, не е необходимо да променяте цялата система на градинарство, която е позната и утвърдена през годините. Достатъчно е да приложите няколко трика, за да получите добър резултат.
Балансирано торене
За пълноценно развитие растенията се нуждаят не само от органични, но и от минерални торове. Препоръчително е обаче минералните торове да се прилагат според културата, т.е. избират се комбинирани с различни количества на отделните елементи, освен това се вземат предвид и спецификите на почвата.
Съвет! Пресният оборски тор трябва да бъде напълно изключен от градинската „диета", като се замени с хумус или билкови отвари. Те се приготвят от лупина, детелина, коприва и други растения, разредени 1:10, и едва след това се поливат.
В допълнение, зелената маса може просто да бъде компостирана в почвата през есента, след като се смеси с дървесна пепел. След това през пролетта можете да започнете сеитбата без добавяне на допълнителни торове.
Намалени дози
Зелените култури (магданоз, копър, спанак, маруля и др.) са склонни да натрупват нитрати, така че е по-добре да ги оставите без допълнително торене. Ако почвата на мястото е много лоша и върху нея не расте нито една култура, намалете нивото на торене наполовина от посоченото в инструкциите за тора.
Коментари