Много хора, които отглеждат като любители пчели, са забелязали не един и два признака на пчелите, които позволяват да се предскаже метеорологичното време от поведението им. И стопаните го имат предвид, преди да започнат работа в двора или на полето.

Ето някои от тях, които ще са

от полза за начинаещи пчелари

  • Ако сутринта стотици пчели заедно излитат, денят ще бъде добър.
  • Когато сутрин небето е покрито с облаци, но пчелите все още излитат от кошерите рано, трябва да изчакате времето да се подобри.
  • Ако пчелите излитат от кошера, но не летят далеч от него, това означава, че скоро ще вали.
  • Преждевременното спиране на летежа на пчелите за събиране на нектар е знак, че хубавото време ще продължи и утре. Но ако пчелите продължат да летят дълго време и се върнат в кошерите късно вечерта, това означава, че предстои продължително лошо време.
  • През лятото пчелите излитат от кошера и стоят по стените му - това означава, че вътре е висока температурата.
  • Случва се пчелите да не летят сутрин да събират нектар и прашец от цветята. Значи скоро ще вали. Но ако при лошо време пчелите в кошерите се суетят и бръмчат, времето ще се оправи.

От поведението на пчелите

могат да се правят дългосрочни

прогнози за времето

Ако пчелите през есента плътно запечатат шпионката на вратата с восък, оставяйки малка дупка, това означава, че зимата ще бъде студена. А преди топла зима шпионката на вратата остава отворена.

Ранното летене на пчелите е показател за настъпването на ранна и топла пролет. Пчелите могат да предскажат ранна пролет дори при много студено време. Обикновено пчелните майки в семействата възобновяват снасянето на яйца върху питите в края на февруари - началото на март. От този момент нататък кълбото от пчели се разпада.

Но в някои години, когато проверяват колониите в зимната колиба, пчеларите забелязват, че кралицата започва да снася яйца в средата на февруари - почти две седмици по-рано от обикновено, въпреки че навън все още е мразовито. Ранното начало на работа на пчелните майки в кошерите предсказва ранна пролет.

Ако кралицата спре да снася яйца още през август, тогава зимата ще бъде ранна и студена.