„На отчетното събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите, което се провежда на 6 март в Старосел, ще обсъждаме как върви работата по изготвянето на законите. От 20 март се отваря тъй нар. украинска помощ за сектор „Зърнопроизводство". Ще бъдат обяснени начините на кандидатстване. Ще обсъдим и как ще се включим в протеста през юни в Брюксел, който се организира от браншовите организации в страните в Европа", каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Естествено е, че нямаме финансови средства за предстоящата пролетна сеитба. Иначе нямаше да стоим пред Министерския съвет. Цената на слънчогледа в момента е около 740 лв за тон, на царевицата 290 лв за тон. Продукцията ни стои по складовете. Да не забравяме и семплите добиви, особено от царевица в Добричка област. Една част от колегите въобще не пожънаха културата. Реално, за да не се обявят банкрути в земеделския сектор, държат ни фирмите-доставчици – на горива, на торове, на препарати. Те чакат вземанията си, но и на тези тези фирми им е трудно с финансите. Заради неизплатени задължения за 2023 г., производителителите не могат да поръчат тези суровини за 2024 г Доста трудна година ни чака финансово. И климатичната обстановка не е снас. Пазар на церевица няма, търсят се малки количества слънчоглед.

Тази година се намаляват изключително много заявките от призводителите за семена за царевица към семенарските компании. Причината е, че няма влага и катастрофално ниските добиви, на места и нулеви, в общините в Добричка област през м.г..Тази култура ще замемен със слънчоглед", добави Жекова..

Кога ще започне пролетната сеитба в Добричка област зависи от темепаратурите, казват производители. Темперурата на почвата започва да се вдига. Сеитбата може да започне и през втората половина на март.

„Съвместната група в Министерството на земеделието за изработване на определени закони работи. Средата на март очакваме да са готови Законът за браншовите организации и Закона за кооперативите", каза още Жекова.