Чудесен начин да изразите чувствата си на 14 февруари е като приготвите вкусни домашни сладки за любимите хора. Сещате ли се за нещо по-романтично, уютно и красиво? Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да направите празника прекрасен.

1. Гофрети „Сърце"
Ако имате гофретник, това са най-лесните сладки, които можете да направите.
Продукти: 120 г брашно, 85 г масло, 90 г захар, яйце, пакетче ванилия.

Приготвяне: Разбийте омекналото масло със захарта, добавете яйцето, а след това пресятото брашно, заедно с ванилията. Разбъркайте тестото до гладкост и започнете да печете вкусните гофрети – сърца.

2. Шарлота с плодове 

Какво може да е по-вкусно от любимата шарлота!

Продукти: 2 яйца, 180 г брашно, 90 г сладкарска сметана, 40 г масло, ½ ч. лъж. сода, 250 г замразени плодове по избор.

Приготвяне: Разбийте яйцата със сметаната до побеляване, добавете омекналото масло и пресятото брашно със содата. Разбъркайте добре тестото и накрая сложете замразените плодове. Печете 40-50 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

3. Тарт с крем 

В тази рецепта сме използвали малини, но вие можете да ги замените с любимите си плодове.

Продукти: 300 г брашно, 220 г масло, 80 г пудра захар, яйце, 1 суп. лъж. вода, 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 жълтък, 300 г малини, 50 г шоколад.

Приготвяне: Притрийте 120 г меко масло с пудрата захар. Добавете яйцето и лъжица студена вода, а след това постепенно добавете 250 г пресято брашно.

Омесете тестото, прехвърлете го във формата за тарт, разстелете на дъното и стените и поставете в хладилника за половин час.

Разбийте жълтъка, захарта и 100 мл прясно мляко, по желание добавете ванилия. Загрейте останалото мляко, без да завира. На тънка струйка го сипете в жълтъчната смес, като непрекъснато бъркате. Варете крема до сгъстяване на слаб огън, оставете леко да се охлади и добавете останалото масло. Оставете крема да се охлади напълно.

Набодете основата на тарта с вилица, покрийте с хартия за печене и поставете отгоре тежест, за да не се издуе при печенето. Печете около 20 минути на 200 градуса, отстранете хартията и тежестта и печете още 5 минути. Разтопете шоколада с 2 суп. лъж. прясно мляко и с получената смес намажете блата. Сипете отгоре крема и добавете горските плодове. Поставете десерта в хладилника за една нощ.

4. Кексчета „Червено кадифе" 

Класическата торта „Червено кадифе" си е торта, но понякога ни се иска да хапнем нещо по-просто.

Продукти: 200 г брашно, 150 г кисело мляко, 140 г захар, 100 мл олио, 1 яйце, 1 ч. лъж. какао, 1 ч. лъж. червена боя за сладкиши, 400 мл сладкарска сметана, 300 г крема сирене, 50 г пудра захар, 10 г ванилова захар, бакпулвер.

Приготвяне: Смесете брашното, захарта, какаото и бакпулвера. Разбийте киселото мляко с маслото и яйцето и добавете червения оцветител. Постепенно прибавете сухата смес и разбъркайте до гладкост. Разпределете тестото във форми за мъфини и печете около 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

С помощта на миксер разбийте студената сметана и ваниловата захар на твърд сняг. Добавете пудрата захар и крема сиренето. Разбийте отново и с помощта на пош шприцовайте сместа върху кексчетата.

5. Бисквити със сладко 

На половината от бисквитките изрежете в средата сърце, за да сте в тон с празника.

Продукти: 250 г брашно, 200 г масло, 1 яйце, 70 г захар, 50 г ядки, ½ ч. лъж. канела, ½ ч. лъж. бакпулвер, 120 г сладко или конфитюр по ваш избор.

Приготвяне: Смесете всички сухи съставки и ситно нарязаните ядки. Претрийте сместа с масло до получаването на трохи, добавете яйцето и енергично замесете тестото. Завийте сместа в стреч и го поставете в хладилника за 40 минути.

Разточете тестото на тънък пласт и изрежете с формички бисквитките. В половината изрежете в средата сърца. Печете 15 минути на 180 градуса. Оставете сладките да изстинат напълно, намажете целите със сладко и покрийте с тези със сърцата.

6. Донати 

Препоръчваме ви да ги покриете с вкусна и ярка розова глазура.

Продукти: 250 г брашно, 100 г масло, 135 мл прясно мляко, 100 г пудра захар, ½ ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Смесете топлото прясно мляко, солта, захарта и маята и оставете за 10 минути. Добавете разтопеното масло и постепенно добавете брашното. Замесете тестото и го оставете на топло за около час, след което разточете на кора. Изрежете и наредете донатите в покрита с хартия тава. Оставете ги за половин час „да почиват" и изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.

7. Чийзкейкове 

Те могат да бъдат както десерт, така и пълноценна закуска.

Продукти: 500 г извара, 5 суп. лъж. захар, щипка сол, 2 яйца, 5 суп лъж. брашно, 1 пак. ванилия, стафиди или захаросани плодове.

Приготвяне: Претрийте изварата през сито, разбийте яйцата и захарта с вилица и смесете с изварата. Добавете стафидите или захаросаните плодове. От приготвеното тесто оформете сърца, оваляйте в брашно и печете във фурната на 180 градуса за 20 минути.

8. Френски макарони 

Идеалният романтичен десерт за свети Валентин. А приготвянето е по-лесно, отколкото ви се струва.

Продукти: 2 белтъка, 100 г бадемово брашно, 100 г пудра захар, 90 г захар, 2 щипки лимонена киселина, 100 мл сметана, 100 г черен шоколад, 20 г масло.

Приготвяне: Бадемовото брашно се пресява заедно с пудрата захар. С помощта на миксер разбийте студените белтъци на твърд сняг, като постепенно добавяте захарта. Прибавете лимонената киселина и след това внимателно смесете белтъците и захарната смес. Бъркайте с шпатула. Върху хартия за печене, с помощта на пош, оформете малки кръгчета от тестото. Печете макароните на 150 градуса за 15 минути.

Изчакайте да изстинат и махнете от хартията.
Разтопете шоколада на водна баня и го смесете със сметаната и маслото, разбъркайте до гладкост и прехвърлете в сладкарски пош (шприц). Поставете в хладилника, докато кремът се стегне. Шприцовайте от крема върху половината от макароните и покрийте с другите.

9. Меденки 

Пълнени със сладко и покрити с бял шоколад – как да ги подминеш?

Продукти: 125 г масло, 2 яйца, 60 мл прясно мляко, хранителни бои, 1,5 ч. лъж. сода за хляб, 250 мл мед, 500 г брашно, 100 г захар, щипка сол, 125 г бял шоколад, сладко или конфитюр, подправки на вкус.

Приготвяне: Смесете меда, маслото и захарта, загрейте и разбъркайте до хомогенизиране на сместа. Изчакайте леко да се охлади и добавете содата, солта, млякото и подправките. Разбъркайте сместа, добавете брашното и омесете отново. Покрийте тестото със стреч и го поставете в хладилника за една нощ.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете формичките и върху половината намажете сладкото/конфитюта. Покрийте с останалите и притиснете/запечатайте краищата.

Печете 10-15 минути на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня и добавете оцветителя. Глазирайте сладките и изчакайте да изсъхнат.

10. Шоколадови „напукани" сладки 

Трудно ще се намери човек, който да остане безразличен към тези курабийки.

Продукти: 4 суп. лъж. какао, 60 г масло, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. чаша брашно, ½ ч. чаша захар, 3-4 суп. лъж. пудра захар, 2 яйца.

Приготвяне: Пресятото брашно се смесва с какаото и бакпулвера, след това се разбърква с омекналото брашно. Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете ги към другата смес и омесете тестото до гладкост. Поставете в хладилника за 1 час. От охладеното тесто оформете малки топчета, оваляйте ги в пудра захар и наредете в тава, като леко ги сплесквате. Печете около 15 минути на 180 градуса.

11. Ягодова миниторта 

Когато празнувате само с половинката си няма нужда от голяма торта, но малката бенто-торта е точно в целта.

Продукти: 70 г захар, 60 г брашно, 2 яйца, 1 пак. ванилия, 1 ч. лъж. нишесте, 100 г ягодово пюре, 70 г пудра захар, 100 г масло, 300 г извара.

Приготвяне: Разбийте яйцата с 60 г захар, солта и ванилията. Постепенно добавете брашното и замесете тестото. Изпечете два малки блата с диаметър около 12 см, печете 15-20 минути на 170-180 градуса. Оставете блатовете да изстинат върху решетка, след което ги напоете със сироп или ликьор.

Смесете ягодовото пюре с останалата захар и нишестето. Загрейте на средно силен котлон, изчакайте да заври и бъркайки изчакайте сместа да се сгъсти. С миксер разбийте маслото и пудрата захар, добавете изварата и отново разбийте.

С помощта на пош намажете единия блат с крем, не забравяйте да намажете и страните. В средата сложете от ягодовия пълнеж. Покрийте с втория блат и покрийте тортата с останалия крем. Украсете по ваш вкус.

12. Американски упи-пай с крема сирене 

Малки, вкусни, шоколадови сладкиши – всичко, което ти е нужно за 14 февруари!

Продукти: 220 г брашно, 300 г пудра захар, 185 г масло, 220 г крема сирене, 100 мл прясно мляко, 1 яйце, по ½ ч. лъж. сода и бакпулвер, 60 мл гореща вода.

Приготвяне: С миксер разбийте до побеляване 70 г масло и 70 г пудра захар. Добавете крема сиренето, разбийте до еднородност и оставете крема настрана.
Отново с миксер разбийте останалите масло и пудра захар до побеляване. Като продължавате да разбивате прибавете яйцето, а след това и прясното мляко. Разбъркайте и постепенно започнете да прибавяте сухите съставки. Накрая добавете какаото.

С помощта на пош оформете средно големи кръгли сладки върху хартия за печене. Печете 8-10 минути на 180 градуса. Изчакайте да изстинат, намажете с крем и сдвоете сладките.

13. Целувчено руло 

Невероятно нежно, въздушно и красиво – чудесен избор!

Продукти: 6 яйчни белтъка, 270 г пудра захар, 1 ч. лъж. лимонов сок, 30 г царевично нишесте, 1 ч. лъж. захар, 180 г замразени плодове, 120 мл сладкарска сметана, 220 г извара.

Приготвяне: С миксер разбийте белтъците на твърд сняг, като постепенно прибавяте 250 г пудра захар – разбивайте в продължение на около 20 минути. Добавете лимоновия сок и нишестето и отново разбъркайте старателно. Изсипете сместа върху хартия за печене, която по желание може да сте посипали с филирани бадемови ядки. Заравнете и печете във фурната за 30 минути на 150 градуса.
Завийте блата с кърпа, внимателно го направете на руло и оставете настрани да изстине. Разбийте с миксер сладкарската сметана, изварата и останалата пудра захар. Намажете с получения крем целувчения блат. Отделно смесете размразилите се и отцедени от излишната течност плодове, захарта и нишестето. Разпределете пълнежа върху крема и внимателно завийте рулото.

14. Малинов сладкиш „Зебра" 

Класическата „Зебра" се приготвя от бяло и шоколадово тесто, а в този случай – от бяло и розово.

Продути: 2 яйца, 150 г замразени малини, 50 мл растително масло, 150 г брашно, 150 г сметана, 100 г захар, 10 г бакпулвер.

Приготвяне: Разбийте с миксер яйцата и захарта до побеляване, добавете сметаната и олиото. Постепенно прибавете 120 г брашно и бакпулвера. Разбъркайте добре тестото до еднородност. Разбийте замразените малини в блендер, прекарайте пюрето през сито, за да отстраните семките и смесете с една трета от тестото. Прибавете към малиновото тесто останалото брашно. С помощта на лъжица започнете да сипвате двете смеси в намаслена тава за печене, като редувате светлото и розовото тесто и оформяте ивици. Печете 45-55 минути на 180 градуса.

15. Лимоново-лавандулов къпкейк 

При желание, можете да добавите виолетова хранителна боя, за да засилите лавандуловото усещане.

Продукти: 120 г масло, 200 г захар, 2 яйца, 1,5 ч. лъж. сушен лавандулов цвят, 1 лимон, 300 г брашно, 1,5 ч. лъж. бакпулвер, по 2 щипки сол и сода за хляб, 120 г кисело мляко.

Приготвяне: Разбийте мекото масло и захарта до получаването на пухкав крем. Прибавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате. Добавете лимоновата кора и лавандуловия цвят. Постепенно добавете половината брашно, заедно със солта, содата и бакпулвера и разбъркайте тестото. Следват лимоновия сок и киселото мляко, а след това – останалото брашно. Изсипете тестото във форма за печене и печете 45 минути на 180 градуса.

16. Мъфини с касис 
Ако държите десертите ви да са хем вкусни, хем здравословни, тази рецепта е за вас.

Продукти: 140 г овесено брашно, 100 г касис, 2 суп. лъж. кленов сироп, 1 яйце, 125 г извара, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 пак. ванилия, 2-3 суп. лъж. бадемово мляко.

Приготвяне: Смесете брашното и бакпулвера, добавете яйцето, претритата извара, кленовия сироп и ванилията. Омесете тестото и, ако е прекалено гъсто, прибавете няколко лъжици бадемово мляко. Добавете замразените плодове и разпределете сместа в чашките за мъфини. Печете 25-30 минути на 180 градуса.

17. Торта „Баунти" 

Нежен, вкусен и ефектен сладкиш.

Продукти: 4 яйца, 200 г захар, 100 г брашно, 20 г какао, ½ ч. лъж. ванилия, щипка сол, 150 г кокосови стърготини, 270 мл прясно мляко, 100 г масло, 120 г натурален шоколад, 130 мл сладкарска сметана.

Приготвяне: Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Смесете пресятото брашно с какаото, ванилията и солта. Разбийте жълтъците с 50 г захар до побеляване. Белтъците разбийте на гъст сняг, като постепенно прибавяте 50 г захар.

Внимателно, с шпакла, обединете двете смеси, като постепенно прибавите и сухите съставки. Сипете тестото във форма и изпечете блата за около 35 минути на 180 градуса. Извадете върху решетка да изстине и разрежете на два блата, като всеки един напоите със сладкарската сметана.

Смесете прясното мляко със 100 г захар и маслото. Поставете на котлона и загрейте на средно силен котлон. Прибавете кокосовите стърготини и оставете на слаб огън да къкри около 10 минути, като разбърквате. Разпределете изстиналия крем върху единия блат и покрийте с втория.

Разтопете на водна баня черния шоколад и 70 мл прясно мляко. Разбъркайте докато се получи еднородна смес и с получената глазура полейте тортата. Оставете за няколко часа преди да сервирате.

18. Шоколадов фондан 

Един от най-подходящите класически десерти за свети Валентин.

Продукти: 100 г черен шоколад, 50 г масло, 3 яйца, 50 г захар, 75 г брашно.

Приготвяне: Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня до гладкост. Разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване и добавете пресятото брашно. Прибавете охладения шоколад и разбъркайте тестото. Разпределете тестото във формички за мъфини и печете около 8-10 минути на 180 градуса.

19. Черешов пай

Чудесен избор, ако искате да приготвите нещо вкусно, красиво и едновременно с това лесно за изпълнение.

Продукти: 220 г масло, 180 г захар, 1 суп. лъж. ванилова захар, 3 яйца, 2 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол, 330 г брашно, 400 г череши.

Приготвяне: Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем. Добавете яйцата, едно по едно, и ваниловата захар, като продължавате да бъркате. Постепенно прибавете и сухите съставки. Сипете тестото в тава за печене, а отгоре наредете черешите. Печете 40-45 минути на 180 градуса.