Зеленият фасул е много популярен в кулинарията. Той е нискокалоричен зеленчук, богат на витамини и микроелементи, които се запазват и след топлинна обработка. Можете да приготвите много вкусни ястия от зелен боб, седем от които са в нашата селекция.

Зеленият фасул се задушава, пържи, пече. Въпреки това, за да запазят привлекателния си зелен цвят и хрупкава консистенция, бобовите шушулки първо се попарват в подсолена вода за няколко минути и веднага след това се изплакват със студена вода. След такава обработка от фасула могат да се приготвят различни ястия.

Френска зеленчукова супа-рагу 

Супата е много гъста, почти като яхния, с наситен вкус и много засищаща.

Ще ви трябват: 1 праз, 2 моркова, 1 стрък целина, 3 скилидки чесън, 3 чаши зеленчуков бульон, 3 чаши вода, 3/4 чаша паста (макарони), 250 г зелен фасул, 1 консерва боб, 1 тиквичка, 2 домата, връзка босилек, олио, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: В олиото се запържват за 10 минути ситно нарязаните праз, моркови и целина. Зеленчуците се посоляват. Добавете 2 накълцани скилидки чесън и гответе още около 30 секунди. Налейте зеленчуковия бульон и водата и оставете да заври. Прибавете пастата и нарязания зелен фасул и оставете да къкри за 5 минути. След това добавете консервирания боб (заедно с течността), нарязаните домати и тиквичките и варете до омекване на зеленчуците. Подправете със сол и черен пипер. Докато супата се готви, пригответе дресинга, като нарежете в кухненски робот босилек, 1 скилидка чесън и 2 суп. лъж. олио. Сервирайте супата с дресинга и оставете всеки да овкуси порцията си по желание.

Киш Лоран 

Това ястие е отворен пай на базата на пълнеж от сирене с различни добавки.

Продукти: 150 г брашно, 1/2 ч.лъж. сол, 110 г масло, 1/4 ч. чаша ледена вода, 1/2 ч. ч. пресен или замразен зелен грах, 1 ч. ч. зелен фасул, 2 яйца, 200 мл сметана, 1/3 ч. ч. настъргано твърдо сирене или кашкавал, зелен лук, магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Първо пригответе тестото: в голяма купа сипете брашното и солта в голяма купа, добавете студено масло, нарязано на кубчета и разтрийте с пръсти, докато стане на трохи. Добавете ледената вода и оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и поставете в хладилника за 30 минути. След това разточете тестото върху леко набрашнена повърхност, внимателно го прехвърлете в тавичка с ниски стени, набодете с вилица, покрийте с пергамент, върху който сипете равен пласт сух боб (за тежест, за да не се деформира блата). Печете в предварително загрята до 180 градуса за 15 минути, извадете, махнете хартията, заедно с боба и печете още 7 минути. Извадете от фурната и охладете.

Докато блата за пай се пече, пригответе плънката: попарете граха и зеления фасул (нарязан на парчета) в леко подсолена вода за 2-3 минути, след което ги изплакнете със студена вода и оставете настрана. Разбийте яйцата, добавете сметаната и натрошеното сирене, разбъркайте. Прибавете наситнените зелен лук и магданоз, подправете със сол и черен пипер на вкус. Смесете със сварените грах и боб, разбъркайте добре и изсипете плънката върху кората.

Печете киша около 30 минути, докато стане златист.

Зелен фасул в бекон 

Това предястие може да се приготви за пикник за голяма компания.

Продукти: 500 г зелен фасул, 6 ивици бекон, 3 суп. лъж. масло, 1 скилидка чесън, 1/4 ч. ч. захар.

Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Сварете боба докато омекне. Запържете леко ивиците бекон и във всяка завийте по 4-5 шушулки боб. Поставете пакетите в тава за печене и печете за 10 минути. През това време разтопете маслото в тиган, запържете чесъна, добавете захарта, разбъркайте, докато захарта се разтопи. С получения сос залейте готовото предястие.

Запеканка със сирене 

Запеканката със зелен фасул може да бъде самостоятелно ястие или гарнитура към месо.

Продукти: 1 кг зелен фасул, 6 суп. лъж. масло, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1/4 ч. ч. брашно, 2 ч. ч. прясно мляко, 3/4 ч. ч. сметана, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. черен пипер, 400 г сирене, 1/2 ч. ч. галета.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото в дълбок тиган и запържете лука и чесъна. Добавете брашното и разбъркайте добре, след което бавно налейте млякото и сметаната. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте, докато сосът стане гладък и леко кипне. Към сместа добавете 300 г сирене и отново разбъркайте добре. Изключете котлона и продължете да бъркате, докато сиренето се разтопи. Добавете боба, разбъркайте добре и изсипете сместа в леко намазнена тава, отгоре поръсете с останалото сирене и галетата. Печете 35-40 минути до златистокафяво.

Пастет 

Може да се сервира с препечен хляб или като гарнитура към основни ястия.

Продукти: 200 г зелен фасул, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж.смлени орехи, 2 суп. лъж. настъргано твърдо сирене, сок от един лимон, олио, сол и черен пипер.

Приготвяне: Поставете нарязания боб в тенджера с вода. Изчакайте да заври и оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Изплакнете със студена вода и охладете. Разбийте с пасатор боба, чесъна, сиренето, ядките и лимоновия сок до гладкост. Подправете със сол и черен пипер на вкус и достатъчно масло, за да постигнете желаната консистенция. Готовият пастет може да се съхранява в хладилник 2 седмици.

Зелен фасул запечен със сирене и чесън 

Това ястие е добра гарнитура към месни или рибни ястия.

Продукти: 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. наситнен чесън, яйце, 1/2 ч. лъж. сол, 400 г зелен фасул, 50 г твърдо сирене.

Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. В голяма купа разбийте заедно олиото, чесъна, яйцето и солта. Към сместа добавете боба и разбъркайте. Прибавете ситно настърган кашкавал и отново разбъркайте добре. Прехвърлете боба на равен пласт в намазнена тава за печене. Печете 12-15 минути до златистокафяво.

Картофена салата 

Тази салата е пълноценно обилно ястие за обяд или вечеря.

Продукти: 18 дребни картофа, 100 г зелен фасул, 6 яйца, 1/2 глава червен лук, връзка копър, 3 суп. лъж. зърнеста горчица, 1 скилидка чесън, червен винен оцет, олио, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите в подсолена вода до омекване (15-20 минути) и охладете. Попарете зеления фасул за 2 минути, след което го прехвърлете в съд със студена вода и подсушете. Сварете яйцата рохко за 3-4 минути (така че жълтъкът да е полутечен) и също прехвърлете в ледена вода, внимателно обелете. Картофите се нарязват на филийки, а бобът - на парчета.

Пригответе дресинга: смесете горчицата, наситнения чесън, оцета и олиото, овкусете със сол и черен пипер.

Прехвърлете картофите, боба, нарязания на кубчета лук и наситнения копър в голяма купа и разбъркайте внимателно. С вилица натрошете яйцата, така че жълтъкът да потече директно в салатата, а белтъка нарежете на едро. Залейте с дресинга, оставете салатата да престои малко и сервирайте.