Инж. Рашид Узунов - управител на "Раломекс", е Агробизнесменът за 2023 г. в конкурса под №32

Къде откривате тези хора, които правят земеделие и заразяват други да ги следват, без да мрънкат и обвиняват?, попита участник в церемонията „Агробизнесмен на България", впечатлен от историите на финалистите.

За 32-а година вестник „Български фермер", с партньорството на Банка ДСК събра в столичната галерия "Оборище" три поколения българи, за които земеделието е кауза.

Два различни проекта в подкрепа на агробизнеса намериха допирна точка при връчването на агрооскарите.

Издателят на „24 часа" и „Български фермер" Венелина Гочева покани бизнеса

да води майсторски класове

в аграрните университети в София, Пловдив и Стара Загора през 2024 г., за да се мотивират студентите да изберат пътя на храната.

Заедно с вас ще провокираме бъдещите земеделци да направят крачка напред и да потърсим сред тях „агроиноваторите", насърчи менторите Гочева. Малко преди това земеделският министър Кирил Вътев сподели, че мечтае млади иноватори да правят наука в Селскостопанската академия. Той започва посещения в най-успешните български ферми, за да покаже и види работещите модели в сектора.

Първите адреси, на които Кирил Вътев ще отиде, са отличниците в конкурса „Агробизнесмен на България", а добрите практики ще бъдат разказани в майсторските класове на агроуниверситетите в трите града.

100%-ов пример за устойчив бизнес модел е инж. Рашид Узунов, който е 32-ият носител на големия петел - ветропоказател и на купата „Агробизнесмен на България" за 2023 г.

Освен че е двигателят на един от малкото останали в годините производители на агротехника у нас - „Раломекс" от Завет, той е и професионален пчелар със 180 кошера. 

Потенциален негов наследник може да се окаже Георги Мутафчиев от биоферма „Козле", който прие отличието за „Млад агробизнесмен за 2023 г.", връчено му от председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач.

Като банка имаме отговорност да работим в полза на околната среда и клиенти като Мутафчиев винаги са добре дошли. Именно такива хора заслужават специална награда за усилията си, а българите заслужават качествена храна, каза Тамаш Хак-Ковач.

Отличието в категорията „Иновативен продукт" отиде при Мария Николова, управител на опитната база на „Опора Заден България", наложили у нас иновативния сорт розов домат Мами Пинк F1. Този сорт е от градински тип. Подходящ е за пролетно и лятно производство в оранжерии. Различава се от другите по дългия срок на годност.

Четох за розовия домат. В интерес на истината заспах с мисълта за розови домати и чушки, призна шефът на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач при връчването на наградата. И още веднъж благодари, че отличените са хора,

които искат да отглеждат храната в България

Дини без семки определено е продукт, който си заслужава да бъде отличен в категорията „Пробив на пазара". Иноваторът е Пламен Янчев от Долни Дъбник.

В момента е актуално за зеленчукопроизводството да се говори, че е труден сектор. Но държа да ви кажа, че когато има любов и удовлетворение от работата, успехите са гарантирани, увери Пламен Янчев и получи аплодисменти в отговор на оптимизма

Доказателство, че любовта движи света, са детската ферма „КЕФФА" на „Фермерска мандра" в пловдивското село Строево, а призът „Инвестиция с кауза" грабна Мария Василева за идеята и реализацията на проекта. Вратите на бутиковата животновъдна ферма са постоянно отворени за най-малките почитатели.

Чрез този проект даваме гласност за възможностите, които се крият зад всяко едно българско стопанство, разказа Василева, получавайки отличието заедно с 14-годишната си дъщеря, която е вече незаобиколим фактор в семейния бизнес.

Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", връчи наградата и предложи категорията да бъде озаглавена „Инвестиция с любов".

Пожелавам с тези ваши действия да продължите да заразявате все повече предприемачи да постигнат тази симбиоза като вашата, каза Георги Тахов. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие" беше силно изненадан, че наградените ферми не са получавали субсидии от инвестиционните мерки, а всичко е изградено с кредити и собствени средства. Според него това показва, че

те са истински устойчиви

и работят реално за пазара, а не за да получават европари.

Биопроизводството пък е нещото, което води напред вече 10 години семейната биоферма „Софина" на Стоян Симеонов. Той произвежда биологични зеленуци, подправки, плодове и орехи, а асортиментът обхваща над 70 продукта. Именно затова фермата, която е край София, бе отличена в категорията „Биопроизводител".

Давайки в ръцете на Стоян петела - ветропоказател, Венелина Гочева се обърна към министъра - това е една от първите точки, в които ще видите успешен бизнес.

  Носителят на голямата награда „Агробизнесмен на България" за 2023 г. инж. Рашид Узунов със семейството си.

Носителят на голямата награда „Агробизнесмен на България" за 2023 г. инж. Рашид Узунов със семейството си.

МЛАД АГРОБИЗНЕСМЕН  Председателят на управителния съвет на „Банка ДСК" Тамаш Хак-Ковач (вдясно) награди Георги Мутафчиев от биоферма „Козле"

Председателят на управителния съвет на „Банка ДСК" Тамаш Хак-Ковач (вдясно) награди Георги Мутафчиев от биоферма „Козле"

ИНВЕСТИЦИЯ С КАУЗА Директорът на фонд „Земеделие" Георги Тахов заедно с победителите от детска ферма „Кеффа" на „Фермерска мандра" от село Строево Мария Василева и нейната 14-годишна дъщеря.

Директорът на фонд „Земеделие" Георги Тахов заедно с победителите от детска ферма „Кеффа" на „Фермерска мандра" от село Строево Мария Василева и нейната 14-годишна дъщеря.

БИОПРОИЗВОДИТЕЛ 

ПРОБИВ НА ПАЗАРА 

ИНОВАТИВЕН ПРОДУКТ 

Министърът на земеделието Кирил Вътев разговаря с Божидар Митов, който преди седмица беше отличен от в .„Български фермер" с новия приз „Устойчив агробизнес".
Министърът на земеделието Кирил Вътев разговаря с Божидар Митов, който преди седмица беше отличен от в .„Български фермер" с новия приз „Устойчив агробизнес".
Над 100 бяха гостите на годишната церемония по награждаване на „Агробизнесмен на България" в столичната галерия на ул. „Оборище".
Над 100 бяха гостите на годишната церемония по награждаване на „Агробизнесмен на България" в столичната галерия на ул. „Оборище".