Министър Вътев: исканията са абсурдни и невъзможни за изпълнение

Животновъди и производители на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха на протест под прозорците на Министерство на земеделието и храните в София. Стопаните поискаха оставката на министър Кирил Вътев, а основните им искания изброи Бойко Синапов, председател на „Обединени животновъди": изплащане на остатъка от извънредната помощ заради войната в Украйна; изравняване на ставките за подпомагане на всички животни до нивото от изминалия програмен период; средствата в размер на 150 млн. евро, предвидени за консултантски услуги, да бъдат разпределени между земеделските производители; намиране на средства за доплащане на преходната национална помощ, тъй като 72 лв. е унизителна ставка. „Никой не ни даде обяснение, защо намалиха ставките на автохтонни породи животни", заяви браншовият представител.

От Министерство на земеделието и храните отговориха на протестиращите, като ги поканиха на преговори. „Среща може да има единствено, ако потвърдят, че приемат всички наши условия", категоричен беше Бойко Синапов. „През последните 3 месеца ми омръзна да водя преговори без резултат", посочи той, визирайки факта, че до решението за протест се стигна след редица срещи и писма до министър Кирил Вътев, както и след пресконференции, на които браншовите представители алармираха за проблемите в своите сектори. Само преди два месеца редовният кабинет на акад. Николай Денков подписа със земеделските производители меморандум, който според протестиращите не се изпълнява.

„Следващата седмица ще бъдем три пъти по толкова, ако не се съобразят с нашите искания", категоричен беше Бойко Синапов пред протестиращите.

Позицията на говедовъди и млекопреработватели

„Ние искаме да даваме на нашите работници такива заплати, каквито са на Запад, но как да ги калкулираме, като специалистите от МЗХ доказаха, че разходите са 10 000 лв., а приходите 5 000 лв. Не е наша измишльотина, това е по техните технологични карти. Карат ни, включително министър Вътев, да правим по-ефективно производство. Те не знаят, че има физични закони, защото за да издоиш, трябва първо да нахраниш кравата. Като имаш повече крави, имаш повече разходи. Не е възможно да доим по 40 литра с 20 лв. издръжка на животно на ден. Това поиска от нас и председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева. Тя каза, че големите ферми и оранжерии няма да получат нищо. Тя не видя, че зад тези фирми стоят 20 000 работни места и ако те отидат на улицата, всички те ще струват на бюджета над 200 млн. разходи. Какво е 35 млн. срещу 200 млн.?"

Опитват се да разделят хората и производителите, казват: големите искали всичко - няма такова нещо при положение, че бюджетът за тези така наречени „големи", който не е разплатен, е 40 млн., разделени на 432 млн., това не прави ли 9%, господа?", обърна се Димитър Зоров към политиците и допълни: „Защо позволяваме да ни лъжат, да фантазират и да си правят своите политики?! Трябва да видят действителността. Призоваваме зам.-министър Йоцев да си подаде оставката!"

Отговорът на министър Вътев

„Позицията на аграрното министерство и на всеки здравомислещ човек е, че е изплатено абсолютно всичко, което е възможно и е трябвало да бъде дадено. Проблемът е, че пет човека си обслужват личните интереси и искат да получат над разрешените суми по регламент на Европейския съюз. Искат да нарушим регламента", коментира министърът на земеделието Кирил Вътев, който присъства на семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Припомняме, че в резултат на България и лично на министър Кирил Вътев Европейската комисия повиши тавана за плащане по извънредната помощ заради войната в Украйна до 280 000 евро, тъй като европейското законодателство не предвижда пълното отпадане на тавана, както настояват български земеделски производители.

По-ниският таван е постигнат от 92 фирми и това са най-големите говедовъдни и оранжерийни фирми, каза още министър Вътев и допълни, че България не може да наруши регламента, защото срещу нея ще се задейства наказателна процедура с големи санкции за цялата държава. Тези помощи са държавни средства, те не са от европейски фондове, припомни земеделският министър.

Писмена позиция на министъра

на земеделието и храните

„Български фермер" разполага с последното писмо на министър Кирил Вътев до 21 браншови организации, които изпратиха до него своите искания. Част от тези организации са организаторите на протестите, а писмото гласи следното:

„В отговор на Ваше писмо с входящ в МЗХ № 62-520/02.11.2023 г., Ви информирам, че политическото ръководство на Министерството на земеделието и храните и Управляващият орган (УО) на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. се отнасят с голяма отговорност към предложенията на всички браншови организации.

Разбираме Вашата загриженост за състоянието на сектор „Животновъдство", но искам да отбележа, че в горецитираното писмо има редица неточности.
Факт е, че по време на Второто заседание на Комитета за наблюдение на Стратегическия план, проведено на 18.09.2023 г. бе разгледано и гласувано премахването на модулираната ставка за интервенциите в обвързаното с производството подпомагане в сектор „Говедовъдство".

В същото време решение за премахване на модулираната ставка за интервенциите в обвързаното с производството подпомагане в сектор „Биволовъдство" не беше дискутирано и не беше гласувано по време на заседанието. Това е видно и от стенографския запис на заседанието.

Отмяната на решението за премахване на модулираната ставка за интервенциите в обвързаното с производството подпомагане в сектор „Говедовъдство" по време на неприсъствената процедура се базира на следните аргументи:

1. Модулираният размер на подпомагането има за цел да осигури надеждни доходи на земеделските стопани, с което да се подобри тяхната конкурентоспособност, да се повиши производителността и тяхната рентабилност. Постигането на задоволителна добавка към по-високите нужди от подкрепа на доходите на земеделските стопани с ниска рентабилност ги стимулира да продължат земеделската си дейност.

С модулация на плащането се постига балансирано разпределение на подпомагането между отделните групи земеделски стопани, като се насочва приоритетно допълнително финансиране към по-малките и средните стопанства. По този начин подпомагането ще допринесе за постигане на по-висока финансова устойчивост за малките и средни стопанства в страната, които не могат да се възползват от предимствата на икономиите на мащаба на големите стопанства.

2. Решение на Народното Събрание на Република България, публикувано в бр. 59 от 11.07.2023 г. на Държавен вестник, точка 8.1 гласи: „По всички видове интервенции да се приложи модулация в плащането, според заявените обеми".

3. На проведеното на 27.09.2023 г. заседание на Комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание беше представен проектът за изменение на Стратегическия план и преразпределение на средствата, предвидени за интервенции, с цел постигане на по-справедливо разпределение на директните плащания. По време на дебата бяха изразени единствено негативни становища от страна на народните представители срещу отпадането на модулираната ставка по интервенциите в сектор „Говедовъдство" с мотивите, че се задълбочава дисбаланса между малки и големи ферми.

В процеса на обсъждане на евентуалните промени в СПРЗСР са проведени многократно срещи с представители на браншовите организации, като на 30 септември 2023 г. е проведена поредната такава среща, на която е обсъдена и темата за изравняване на ставките. Изложени са разнопосочни мнения по отношение на изравняването на ставките. В този ред на мисли, изравняване на ставките би довело да изравняване на реализацията, подход, който по време на срещата не е бил подкрепен.

Вашето твърдение, че членовете в Комитета за наблюдение от страна на министерствата и държавните агенции са над 70% е подвеждащо и неточно. Съгласно заповед РД № 09-824 от 03.08.2023 г. на министъра на земеделието и храните, публикувана на електронната страница на МЗХ, представителите на държавните ведомства формират 48% от членовете с право на глас в състава на Комитета.

Управляващият орган работи последователно за изпълнение на поставените в Стратегическия план цели и за устойчиво развитие на всички сектори в областта на земеделието и селските райони, без да ги противопоставя и без да дава предимство на едни за сметка на други, зачитайки всички мотивирани целесъобразни предложения на членовете на Комитета за наблюдение."

Писмото на министър Кирил Вътев е датирано от 14.11.2023 г.

Още реакции на браншовици

„Видно от отговора е, че упорито продължават да се подминават аргументите на развъдните организации за овце и кози от местни породи", коментира пред „Български фермер" Атила Седефчев от Асоциацията за автохтонни породи кози.