Инес ЗЛАТАНОВА

Ако сте фен на повече от една порода кучета и просто не можете да изберете коя от двете повече ви харесва, а и няма как да си позволите отглеждането на две животни накуп, то може да потърсите дали съществува смесен домашен любимец от желаните породи. Ива доста кучета, чийто външен вид, черти и личност произлизат от две или повече родителски породи. Не са трудни за намиране, в приютите се срещат десетки разновидности.

Но някои хора искат специфични кучета от смесени породи, хибриди или „дизайнерски" кучета. Определена порода кучета могат (но не винаги) да улеснят живота на страдащите от алергия, ако има пудел в техния произход. Ако търсите други смесени породи кучета, можете да намерите комбинации от работни или пастирски породи с достатъчно енергия, за да отговарят на вашия активен начин на живот.

Кучетата от смесени породи обикновено се отглеждат, за да се получи най-доброто от двете родителски породи, но не винаги се получава по този начин. Голдъндудълите могат да имат права козина. Бернедудълите пък също линеят. Всяко куче е индивидуално, така че макар развъдчиците да се опитват да развъждат за определени личности и качества, те имат само ограничен контрол на количествата унаследявани гени от всяка порода. Вероятно търсите дизайнерско куче от точно определени породи, но ето 10-те най-популярни от установените очарователни кръстоски на пазара за любимци:

1. Бернедудъл  Кавапу

Кавапу

Тези хибридни кучета са с родители Пудел и Бернско планинско куче. Бернерите обикновено се отглеждали съвместно със стандартни пудели, което води до появата на голямо, приятелско куче. Развъдчиците могат да въведат повече пудели в кръвната линия, за да създадат минимално линеещ Бернедудъл. Тези кучета могат да бъдат дресирани, но това зависи колко от упорития Бернер е във вашия Бернедудъл.

2. Кавапу  Голдъндудъл

Голдъндудъл

Друг хибрид на Пудел, в кръстоска с Кавалер кингс чарлз шпаньол, е кучето Кавапу – малко, дружелюбно същество, което е много подходящ вид за хора с алергии. Собствениците не изпитват същата хрема както при досег с други кучета, докато Кавапу доволно прекарва цялото възможно време със своите любими хора, независимо дали в буйна игра или сънливо гушкане.

3. Chiweenie

Chiweenie е смесица от Чихуахуа и Дакел, развъден за премахване на генетичната предразположеност към проблемите с гръбначния стълб, които дакелите понякога изпитват. Те са забавни, будни кучета, но може да се нуждаят от един или два курса по послушание. Те също така са склонни да се привързват силно към един човек - толкова много, че дори стават малко ревниви или защитни.

4. Chug

Тази кръстоска между Мопс и Чихуахуа е популярен избор за всеки, който търси малък най-добър приятел. С произход от Чихуахуа, те имат по-дълги муцуни от чистокръвните мопсове, което им улеснява дишането. Тъй като са толкова малки, не се нуждаят от много упражнения.

5. Чехословашки вълчак

Тази изключително рядка порода произлиза от кръстосването между Немска овчарка и истински Европейски вълк. В наши дни вълците вече не се включват в развъждането. Тази примитивна порода не е за повечето собственици на кучета, защото се нуждаят от огромно количество упражнения и социализация. Това изисква опитен собственик на куче, ако изобщо успеете да се сдобиео с едно от тези редки и скъпи кучета.

6. Голдъндудъл  Ши-пу

Ши-пу

Този хибрид е любим сред страдащите от алергии, съчетавайки интелигентността и слабото линеене на пудела с привлекателните лудории на Голдън ретривър. Голдъндудъл обикновено са сладки, щастливи семейни кучета, които варират по размер в зависимост от родителите си. Липсата на линеене може да ви предпази от кихане, но ще трябва да инвестирате в добри машинки за подстригване или да намерите грумър.

7. Кралска овчарка

Немска овчарка, кръстосана с Овчарка шило създава кралската овчарка, която е гигантско куче с тегло до 150 килограма. Те могат да се обучават, но все пак ще се нуждаят от достатъчно място, за да се разхождат. Те дори се разбират добре с децата, но има опасност най-малките да бъдат съборени от овчарката.

8. Пучон

Пучонът е с родители Бишон фризе и Пудел, още една смесена порода, предназначена да линее минимално. Бишоните се отглеждат с Той и Мини пудели, така че обикновено поколението им пучони са доста малки и жизнени. Ето защо те могат да бъдат отлични кучета за апартаменти, които ще обичат да прекарват времето си с вас.

9. Ши-пу 

Пуделът и Ши-цу създават т.нар. Ши-пу, също предназначен за хора, които страдат от алергии и живеят в апартаменти, защото са малки кучета, които не линеят много. Те обаче могат да лаят често, така че да се наложи да положите усилия, за да държите и съседите щастливи.

10. Тексаски хийлър

Тексаският хийлър всъщност е създаден от кръстосването на две австралийски породи - Австралийско пастирско куче и Австралийска овчарка. С такива две изключително активни породи родители, това куче има много енергия и се нуждае от ежедневно внимание, независимо дали е пастирско куче в селско стопанство или състезател в кучешки спортове. Просто се уверете, че можете да покривате ежедневните му нужди за разход на енергия.