Но-тил сеялки пестят разходи за подхранване и за почвени обработки, добивът е с 5-10% по-висок

Известното английско аграрно списание Farmers Weekly в някои от последните си броеве прави преглед на сеялки за директна сеитба, които в последните години са доказали подчертана адаптивност към различните почви в най-разнообразни европейски агрорайони. Както вече сме писали, Nо-Till сеитбата се извършва директно с оптимално продуктивни машини, произведени по изискванията на безорната технология с нейните подразделения Opti-Till, Mini-Till, Strip-Till и т.н. Практиката показа, че нотилърите стриктно се придържат към каноните на намалените и плитки обработки или сеят съвсем без тях.

Едно бегло проучване показва, че у нас след 2000-та година площите, в които се прилагат Nо-Till практиките бързо нарастват. Следващото десетилетие има известен отлив от интереса към технологията, след което, заедно с активизиране на „зелената политика“, има стабилизиране в броя на практикуващите безорно земеделие. Основното в правилата и нормите на Nо-Till технологията е отказът от предварителните почвообработки, а изсяването става направо

върху стърнищата от специализирани сеялки

за директна сеитба, комбинирани с устройства за едновременно торовнасяне. При този тип сеитба няма загуби, пести се тор, съхранява се хигиената на полето. Торът попада директно при семената, вместо предварително да е разпръснат, както се прави при орното производство. Пестят се разходи за подхранване и за почвени обработки. Добивът е с 5-10% по-висок, земята остава плодородна.

В САЩ, Англия, Европа, Австралия и другаде се произвеждат най-различни модели директни сеялки. В България са известни марките JOHN DEERE, GREAT PLAINS (Spartan и Yield Pro), CLAYDON, BOSS на Sky Agriculture, Kverneland, AEROSEM, Horizon DSX, KINZE, KERNER, TANZI, CRUCIANELLI PIONERA, VADERSCHAT и др.

Един от своите обзори на устойчивите директни сеялки Farmers Weekly започва с новина: брандовете Kverneland, Kuhn и KRM пускат нов изсяващ комплект под марката Kverneland TS MAG/Oliver Mark, който показва много добри качества и в нормални, и в екстремни условия, т.е. в суха и влажна почва.

Новата версия се характеризира с по-тесни изсяващи ботуши, разположени в пет реда, за да се осигури свободен поток на растителните остатъци през машината. С ограничено ниво на въздействие върху почвата, тя дава възможност на фермерите да работят директно върху стърнища или покривни култури. Лека по своята конструкция, компактната сеялка има ботуши за лентова сеитба, разположени на 12,5 или 15 см, като всеки разполага със своя собствена пружинна система за обратно прекъсване. Това прави интегрираната сеитбена комбинация рентабилна, с висока производителност.

Kverneland TS е подходяща освен за Nо-Till технологията и за конвенционални и консервиращи системи за обработка на почвата. Отлично следва контура на земята и

извършва обработка и сеитба с едно минаване

5-те реда изсяващи агрегати са настроени в офсетна конфигурация и позволяват работа при висока скорост. Големият капацитет на бункера от 1700 литра намалява времето за настройка. Благодарение на оптимизираната позиция на бункера, центърът на тежестта е близо до трактора. При ширина от 5 или 6 м Kverneland TS работи добре на склонове или неравни терени, свидетелство за високото ниво на адаптивност на комплекта. Това се постига чрез централната позиция на наземните колела в основната рама, като по този начин се осигурява равномерен контрол на дълбочината.

Интелигентното разположение на сеещите ботуши в пет реда позволява на Kverneland TS да поставя семената точно в семенното легло, дори при наличието на големи количества растителни остатъци. Симетричното разпределение на задния ред ботуши осигурява нужната дълбочина на засяване и изравняване, за да се осигури свободен поток на растителните остатъци през машината. Благодарение на този дизайн на TS-сеялката, сеитбата може да се извърши напречно на предишните операции по култивиране, като осигурява равномерно изсяване на семената. При това се поддържат точна и постоянна дълбочина за семената с дренаж за аерация на почвата и подходящо уплътняване, но с достатъчно място за продуктивно развитие на кореновата му система.

Farmers Weekly представя и испанската пневматична сеялка Virkar Dynamic DC, която се характеризира с подчертана адаптивност при различни терени и условия, като запазва висока степен на автономия, т.е. операторът сам избира кога да приключи работния си ден. Това се дължи на капацитета на бункера 5300 - 6800 л размери, позволяващи значителна производителност, дълги работни часове и по-ниски оперативни разходи. В този оперативен профил се добавя и Smart Virkar система за хидравлично управление. Осигурен е и

електрически контрол на дозирането

чрез ISOBUS, съвместим с GPS позициониране за автоматично управление и карти. За високия работен диапазон допринася и системата TotalContour, която позволява работа в различни видове почви и в трудните условия на тежки стърнища и висока влажност, каменисти почви. Контролът на налягането, ниският център на тежестта, лесният достъп до бункера и други детайли правят Virkar Dynamic оборудване, което изпълнява добре работата си и се е утвърдило в машинните паркове на голям брой фермери от Европа.

Сред трите динамични версии на серията, доказали своите производствени качества, се откроява вариантът Dynamic DC с висока адаптивност, скорост, плътност на засяванне при екстремни условия, затваряне на бразди с работна ширина до 7,2 м и транспортна - 3 м. Virkar Dynamic DC може да сее различни видове семена и разделно, и едновременно. Тя работи успешно с грах и ечемик, пшеница и боб, или с междинни култури, като детелина между редовете пшеница.

И още: сеялката Virkar Dynamic DC има хибридна система за сеене, която комбинира вертикален диск и следваща лопатка. Вертикалният диск прави прорез в почвата и оставя малко разстояние около него. Лопатката поставя семената в прореза и ги покрива с почва. Семената се полагат прецизно чрез пневматична система, която може да работи при различни дебити и налягания. Сеялката има капацитет на бункера 5 300+ литра и може да работи при скорост от 8-10 км/ч. Сийдърът се доставя с плаващи гуми, което гарантира, че

уплътняването на полето се минимизира

във висока степен. Това позволява много ефективно следване на контура на почвата, като всеки ботуш може да сее до 35 см равномерна дълбочина дори и при най-труден терен. Работи успешно с грах, ечемик, пшеница, боб или с междинни култури, като детелина между редовете пшеница.

Една доказала се в последните години директна сеялка, от списъка на Farmers Weekly, е T-Force Plus, на френската фирма Novag, подходяща за зърнопроизводители от по-голям мащаб, ангажирани с екстензивно земеделие. Не по-малко полезна може да бъде и за млекопроизводители, които отглеждат фуражни култури. Серията T-Force Plus има варианти (150, 250, 350, 450, 650, 950) с различна работна ширина: 3, 4, 6, 8 или 9+ м. С дизайна Novag (тегло от 1,8 до 18 т) се пести време, което е особено важно при кратките времеви прозорци по време на сеитба. Сеялката показва висока производителност, надеждност и прецизност при позициониране на семената. Рамата й се отличава с подчертана здравина. Има висок КПД в покритието от остатъци върху стърнището. Едновременно с това качествено внася и торове. Всички модели на Novag включват стандартно системата Intelli ForcePlus за контрол на дълбочината на полагане на семето в диапазона 0-10 см. Разстоянието между редовете е от 16,67 до 25 см, с брой редове от 8 до 48. Това позволява на сеялката автоматично да се адаптира към промени в типа на почвата. За реализацията на това качество допринася и точното разпределение на теглото върху изсяващите агрегати и прехвърлянето на товара върху трактора за по-добро сцепление. Към това се добавя и интегрираната система за мониторинг на семената, както за отчитане и засичане, така и за нормите и на семената, и на торовете. В T-Force Plus се прилага

концепцията за подрязващ диск

с двоен ъгъл на атака, който намалява необходимостта от прекомерен натиск на ботуша и гарантира нормално уплътняване на семенното легло. Всичко това, както и състоянието на растителния остатък, се контролира от кабината на трактора. Това означава по-плавно движение, по-добро семеполагане, по-добро поникване и по-високи добиви.

Работната й скорост е 12 км/ч, без смущения при сеитба в терени с по-тежки растителни остатъци, 90%, от които остават на място след преминаване на сийдър-а. Снабдена е с прецизна система за измерване, пневматика, хидравлично регулируем теглич и бункер с капацитивен сензор на двете му секции, които се използват и за семена, и за торове. Капацитетът на бункера е в широк диапазон - от 300 до 7700 л. Транспортната й ширина е 3 м. Притискащата сила, прилагана от хидравличен цилиндър на всеки агрегат е от 100 до 500 кг. 2-те пресоващи колела са разположени във V-образна позиция. За постигане на висока степен на адаптивност се монтират и два допълнителни контейнера по 120 л, (част от главната пневматична верига), предназначени за малки семена, стръв за охлюви или стартов тор. Мощността на трактора при различните варианти варира от 70 до 420 к.с. 

Детайл от изсяващия апарат на Kverneland TS
Детайл от изсяващия апарат на Kverneland TS
Изсяващият апарат на Kverneland TS е високо прецизен и производителен
Изсяващият апарат на Kverneland TS е високо прецизен и производителен
Virkar Dynamic DC работи продуктивно с висока скорост
Virkar Dynamic DC работи продуктивно с висока скорост
Схема на принципа на действие на Virkar Dynamic DC
Схема на принципа на действие на Virkar Dynamic DC
В трудни стърнища T-Force Plus се справя отлично
В трудни стърнища T-Force Plus се справя отлично
T-Force Plus на Novag видяна от дрон
T-Force Plus на Novag видяна от дрон