Предстои всички организации от инициативния комитет да решат дали прекратяват протеста

След близо 4-часови преговори протестиращите фермери и властта май намериха компромисно решение. Това стана на среща с премиера акад. Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския Кирил Вътев с представители на зърнопроизводители, овощари, лозари и картофопроизводители.

Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделските производители и преработвателите, обещаха премиерът Денков и финансовият министър Асен Василев.

След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна и ще обясня, че в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна, докато не определим квотата, каза Денков. До 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители. По думите му по отношение на останалите продукти, за които фермерате искат забрана за внос в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”, каза още Денков.

По втора точка от исканията за помощ за сектора заради войната с Украйна вече са отпуснати 150 млн. лв., а утре ще излезе постановлението за останалите 63 млн. лв. За пропадналите площи министерството на земеделието ще срока за подаване на заявките, след тях ще се изчислят сумите. 

За допълнително подпомагане на доктора по "де минимис" още утре земеделското министерство трябва да направи доклад до финансовото министерство и те да отговорят какви средства могат да се намерят, за да се запълни искането. Поет е и ангажимент да се поиска и защити пред ЕК увеличаване на тавана по "де минимис".

Агенция "Митници" ще публикува всяка седмица какъв е вноса на зърно и цените, за да няма спекула.

Проведе се една изключително конструктивна среща и се надявам, че всички земеделски производители са разбрали, че целият кабинет полага огромни усилия за подкрепа, заяви министър Кирил Вътев. И добави: "надявам се да бъдат удовлетворени и протестът тази вечер да приключи. Ако не, могат да се правят други изводи".

Доволни ще бъдем, когато представим разговорите на колегите си отвън и когато те са доволни, тогава сме и ние. Протестите правят членовете ни, едва след като говорим с тях, тогава ще кажем дали продължават, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тази вечер ще обсъдят договореното по сектори и ще преценят.