Трудно е да се отрече, че тиквите са емблема на есента. Когато хладното време настъпи, кварталите в градовете и дори цели улици в селата са осеяни с купчини тикви. Те се появяват в магазините и по фермерските щандове независимо дали за продажба, или като сезонна украса.

Но, ако сте хоби градинар, засели сте няколко гнезда с тикви и сте се грижили за тях, сега може да ви е трудно да прецените кога тези есенни гостенки са готови за прибиране - особено ако не отглеждате типичната оранжева тиква. За щастие някои предупредителни знаци улесняват брането на тиквите в пика на зрелостта им.

А е важно тиквите да се берат в правилното време. Защото прибирането на реколтата твърде рано може да ви поднесе мека, недоразвита тиква с малко месо и още по-малко вкус. Вероятно не това сте имали предвид, когато сте ги засаждали, особено когато има толкова много вкусни начини да се насладите на тиквата.

Ако отглеждате тикви с надеждата да ги съхранявате, прибирането на реколтата в подходящото време е в разликата между вкусна печена тиква за Коледа или изхвърлянето на мухлясалите тикви на боклука още през октомври.

Зимните тикви трябва да узреят на растението до момента, в който кората им се втвърдява и ги предпазва по време на съхранение. Допълнителното втвърдяване на кората, след като тиквата бъде откъсната, може да ви позволи да ядете тиква и през най-студените месеци на годината.

Как обаче тиквите сигнализират за своята зрялост?

8-те признака, че са готови, ще откриете в есенното издание на книгата 365 дни "Градина хоби", което е на пазара от 15 септември!