От старо време, ние българите, обичаме да сме подготвени. Особено важно е било да има достатъчно храна и билки за дългата зима. Днес в магазина има всичко, но много хора продължават да спазват традициите и да приготвят зимнини. Знаете ли, че в миналото са мислели и са се подготвяли за това дори какви цветя ще занесат в църквата на зимен празник или, ако някой почине. В този случай са използвали изсушени цветя и букети, аранжирани с чемшир или здравец, защото те все пак са вечнозелени.

Болежки пък са се лекували с билки и народна медицина. При болки в корема – чай от джоджен. При зъбобол – карамфил. За спиране течението на кървяща рана – тютюн. Ако те ужили оса – магданоз. Примери има още много. По-важното е да ги знаем, да ги пазим и да ги прилагаме при нужда вместо таблетките от аптеката. Естествено, когато е необходимо, най-добре е да се обърнем към лекар, а не да се лекуваме с бабини илачи, а още по-малко с недоказани рецепти, чути от някой.

Стар и леко забравен днес, използван рядко само в кулинарни рецепти, недолюбван от мнозина. Така може да опишем девесила. Реално, той се отглежда много лесно. Без проблем може да се впише както в билковата, така и в зеленчуковата, а и в цветната градина.

Като билка, девесилът се използва отдавна 

Той стимулира храносмилането, а има и диуретично действие. Смятан е за афродизиак, но последните проучвания доказват, че това не е така. Все пак, благодарение на етеричните масла, и другите полезни съставки в листата и корените, билката има място в домашната аптечка.

Наричан още селим или лющян може да се прилага при вътрешни паразити като глистите, при анемия, инфекции в пикочните пътища или гърлото. Не бива да се използва от бременни жени, алергични хора или малки деца.

Сега е моментът да си изсушите листа и корени от девесил. Може да го вмъкнете в кулинарните си рецепти, той ще повиши усвояването на хранителни вещества и ще подобри апетита. Може да се консумира и под формата на чай.

Майораната пък е не толкова позната 

билка и подправка у нас. Тя се използва най-често в средиземноморската кулинария, докато ние тепърва я откриваме като лечебно и декоративно растение.

Origanum majoran у нас е едногодишно растнение, защото не преживява добре нашите ниски зимни температури. Тя е топлолюбива, слънцелюбива и изисква умерено, но редовно напояване, особено, когато се отглежда в контейнер. Майораната може да се стартира със семена, които се поставят много плитко в субстрата. Поникват при умерени до високи температури, а развитието им е бавно. По-добре и бързо ще бъде да се сдобиете с готов разсад.

Майораната има свойството да ви успокои и отпусне, ако си приготвите запарка с лъжица или две мед. Твърди се, че помага при безсъние, липса на концентрация, нервност и други. Чаят действа благотворно при стомашни неразположения, дори при малки деца и бебета.

Оказва се, че

нашата любима чубрица е непозната 

за някои чужденци. Е, нека споменем и нея (въпреки минималните шансове да ѝ направим реклама).
Именно сега е моментът да се започне със сушенето на втората реколта от чубрица. Знаете, че най-много ароматни вещества се съдържат в нея в периода на цъфтеж. По-добре е обаче стръковете да се оберат преди да започне семеобразуване. Доста често се случва там, където е сушена на следващата година да порасне самичка. Това обаче не я прави опасна самозасяваща се култура.

Да, вкусна е, ароматна е, много си я харесваме, но знаем ли какви състояния може да успокои? Учените са доказали, че чубрицата помага при метеоризъм и стомашни неразположения. Може да се прилага за инхалации, както лайката. Твърди се, че има пръст в отслабването, ако се включи в хранителния режим.