Със splitter-и за механизирано рязане и формиране дървесината бързо се подготвя в нужния за съхранение формат

Макар на пръв поглед елементарна работа, дървата за огрев имат особен профил, който трябва да отговаря на нуждите на потребителите. Разбира се, това се постига най-добре с механизираната им обработка. След като от дърводобива се осигурят трупи, те трябва да се превърнат в пазарни заготовки, с определени размери. По българските стандарти това са около

еднометрови отрязъци

от отсечени дървета. Тях стопаните получават в края на лятото във вид на купчини, режат ги, цепят ги и ги подреждат в навеси или други подходящи за съхранение места.

В първия етап от този процес особено важна роля играят машини и съоръжения от рода на тези, каквито произвежда словенската фирма KRPAN. Техните специализирани агрегати за оформяне на заготовки за дърва за огрев бяха видяни и отбелязани на миналогодишния панаир АГРА 22, известно в профисредите на Словения международно изложение с тематично направление: всичко за земеделието. Както свидетелстват български участници в състоялото се в края на август т.г. следващо издание на това голямо събитие професионалната агропублика отново е засякла експонати на най-новото в сектора. В рамките на този традиционен агротехфорум България имаше свой щанд, открит и представен от земеделския министър Кирил Вътев.

Както отбелязват специалисти в тази област, модерно проектираните машини на KRPAN, ориентирани към дървообработки за огрев, имат висока товароподемност и КПД. Монтират се на ремаркета на същия бранд и се задвижват с трактор с мощност 50+ к.с. Имат собствена хидравлична система с голям капацитет, която осигурява бърза и надеждна работа. По мнение на експерти, оборудването на KRPAN принадлежи към

най-високия клас в своя вид

Цялата гама агрегати има капацитет на повдигане на 4+ м и дизайните са с тежест до 2 т.

Платформата с кран, модел CS 4218 pro на KRPAN, е снабдена с телескопична 5-метрова транспортна лента, без люлеене, с непрекъснат контрол на скоростта. Работи с 4 хидравлични помпи с мултипликатор и има капацитет на рязане и цепене 18 т на ден. С опростен компактен дизайн и ергономично проектирани детайли тя позволява обработка на трупи с диаметър до 42 см при ниски разходи за поддръжка.

Машините от серията CS (4218 pro, 4218 H, 4218 M) са с богато стандартно оборудване: иновативна кабина RV (стационарна или мобилна), товарач за трупи, тип DM, две автоматични скорости на рязане в зависимост от натоварването на осите, 4-посочен клин за цепене (опция 6-, 8- и 12-посочни клинове) маслен охладител, голям резервоар за масло с вместимост 100 л, прахоуловител SE (за извличане и почистване на стърготини) и др. Тези нейни характеристики правят CS 4218 pro твърде полезна машина за производителите на заготовки, от които се оформя дървесината, предназначена за опазване и съхранение.

По въпроса за снабдяването с дърва за огрев у нас има наредби на МЗХ, в които се гарантира изпълнението на направените заявки при определени цени. Така или иначе, за едно домакинство нужният обем е от около 10-15 куб.м. Обичайна практика е закупеният материал да се достави на терена пред двора на земеделеца. Около доставката понякога има различни сложности, но те не са предмет на тази публикация.

Вторият етап е обработката на докараните заготовки във вид удобен за окончателното им съхранение в сайванти или под навеси за употреба според нуждите на стопанина и уредите, с които се отоплява. Главният елемент в него е

нарязването или разцепването

То става или с ръчни резачки (бензинови и електрически триони) или със специализирани машини, които в нашите села почти не се срещат, с изключение, може би, на добре познатите банциги, не особено продуктивни и често опасни за работа. Процесът на снабдяване и заготовка у нас е придружен с уговорки, срокове, очакване, недобросъвестност, нерви, пари. Но в Европа това не се случва, механизираното рязане е бързо и продуктивно, задължително безопасно за оператора.

Подобен подход е напълно възможен и за българския земеделец, ако той има възможност да направи инвестиция и си закупи модерно оборудване за подготовката на дървата за огрев. Т.е. наред с досегашния елтрион (обичайно градински) да се снабди със splitter-и, които правят трупите от гората на парчета (цепеници), подходящи за всякакви печки, огнища, фурни и прочее. И още нещо, ръчните инструменти за рязане или цепене

отстъпват по ефективност и безопасност

на механизираните или автоматични модели, захранвани от ток или бензин. Механичните резачки (сплитерите), задвижвани с електричество са по-тихи и не генерират вредни емисии, като газовите двигатели. Но от друга страна са ограничени от дължината на кабела. Сега това се преодолява с резачки със захранване от батерии. А бензиновите сплитери са автономни, преносими с подходящи резервоари за гориво, но не могат да се използват в закрити пространства, по ясни причини.

На пазара се предлагат множество такива устройства, които се отличават по един основен признак - едните режат или цепят дървата с една операция, докато другите (по-големите или стационарните) правят това в отделни стъпки. Те могат да обработват големи трупи, докато първите са предназначени за по-малки заготовки. И двата вида се справят успешно, пестят допълнителни разходи, изискват по-малко усилия при „разфасоването“ на материала за огрев. Те ефективно обработват големи количества дърва, което се постига

с по-високата работна скорост

Някои модели нарязват средно голям еднометров дървен труп за 7,5 секунди. Спестеното време си струва инвестицията, са изчислили аграрикономисти.
Когато се избира резачка или цепачка за дърва за огрев трябва да се обърне внимание на количеството режеща сила (мощността), с която сплитерът действа. Тя е ефективен индикатор за възможностите на резачката. Моделите, задвижвани с бензин или газ, предлагат повече задвижваща сила от електрическите и много повече от ръчните дизайни.

В представянето на някои видове помощни съоръжения за облекчаване на подготовката на дървените трупи и превръщането им в цепеници за битови цели ще започнем с най-маломощното оборудване за по-малко обемни дърва за огрев. В това направление добри качества показва компактната преносима ръчна резачка SPEED FORCE Firewood Splitter характерна с минималния си екологичен отпечатък. Работи чрез хидравлика, която се задвижва от ръчната енергия на потребителя, който с две ръчки и зъбците на триона отрязва от първичното еднометрово дърво част и го разцепва в нужните му размери. След като купчината бъде обработена до край дървата се пренасят и подреждат в сайванта. SPEED FORCE Firewood е

подходяща за тези, които нямат място

но все пак имат прилично количество дърва за цепене. Компактният й размер я прави често ползван ръчен сплитер - лесно се закрепя към здрав пън (основа) с четири винта. Наклонените странични ребра разделят подаденото за рязане дърво на две части, годни за подреждане.

На европейския пазар се предлага и резачката Kindling Cracker. Задвижва се ръчно. Подходяща е за по-малки и средни заготовки за печка или камина. Раздробява дървесина с размери 30 см дължина и диаметър 16,5 см. Характеризира се с прост дизайн, лесна е за използване - има плъзгаща се дръжка, дънерът се поставя вътре в рамката и клинът се удря с чук. Относително безопасна е, клинът по време на работа лесно се контролира за разлика от брадвите и трионите.

Добър вариант за по-тежък работен режим (по-големи количества или по-суров материал) е преносимата машина с двупосочен клин за цепене Sun Joe, модел LJ10M. Силата на цепене е по-висока от тази на повечето подобни модели от същия клас. Експлоатацията й е с удължен срок и не изисква сложна поддръжка. Управлява се чрез ръчна хидравлика, която задейства режещото устройство. Сравнително по-бавната работа на Sun Joe намалява вероятността от инциденти. Устройството обработва дървен материал с дължина 46 см и диаметър 20 см. Специална „люлка“ предотвратява падане на нацепено дърво.

Преносимостта и безопасността на Sun Joe са

добри показатели

за възможностите на сплитера. Задните колела улесняват маневрирането, а компактният му размер го прави лесен за съхранение. Има предимството, че опазва околната среда. В това отношение електрическите резачки също са високо екологични. Една от най-бързо режещите и оформящи дървесината за огрев е голямата, издръжлива на различни натоварвания WEN SuperHandy с 1500-ватов мотор. Техническите й параметри са: режеща сила 6,5 тона, дължината на рязаната суровина е 52 см, диаметърът - 25 см, скоростта на рязане е 7,5 секунди.

Освен машини има и приспособления, които улесняват работата с ръчни резачки, независимо дали са електрически, бензинови или други. Такъв е ръчният водач Timber Tuff TMW, с висок работен капацитет, лесен и удобен за използване и съхранение. Той спомага за постигане на по-висока работна скорост, по-висока точност и по-голяма безопасност при работа. При него се използва плъзгащо устройство, за да се прокара клинът през дървения материал. Timber Tuff TMW е за предпочитане, ако стопанинът има повече от една купчина дървен материал, или малък бизнес с дърва за огрев и трябва да пести време и енергия.

Резачката KRPAN в действие
Резачката KRPAN в действие
В края на август т.г. на същия панаир в Словения свои модели резачки изложиха и други брандове
В края на август т.г. на същия панаир в Словения свои модели резачки изложиха и други брандове
Популярната резачка SPEED FORCE Firewood Splitter
Популярната резачка SPEED FORCE Firewood Splitter
Kindling Cracker
Kindling Cracker
Преносимата машина Sun Joe е с двупосочен клин за цепене на трупи
Преносимата машина Sun Joe е с двупосочен клин за цепене на трупи
WEN SuperHandy с 1500-ватов мотор е една от най-бързо режещи елрезачки
WEN SuperHandy с 1500-ватов мотор е една от най-бързо режещи елрезачки
Ръчният водач Timber Tuff TMW
Ръчният водач Timber Tuff TMW