Инес ЗЛАТАНОВА

Всички породи линеят, но някои много по-малко от други и най-интересното е, че тези, които пускат по-малко косми са големи и с дълга козина. Някои от тези малко линеещи породи са хипоалергенни, което може да помогне за намаляване на симптомите на алергия към кучешката коса и пърхот. Ако имате алергия от кучета и се интересувате дали има порода, която устройва състоянието ви трябва да се запознаете с разликата между слаболинеещи и хипоалергенни кучета. Това, че дадена порода е едно от двете или и двете не гарантира, че няма да предизвика алергична реакция, но вероятността за това е намалена. Ако не сте алергични, но сте се ориентирали към някоя от тези породи, сте на правилното място. Собствениците на слабо линеещи кучета имат късмета да почистват по-малко количество косми от стандартно линеещите кучета, при които всяка есен и пролет „окосмяването“ у дома е неизбежно.

1. Еърдейл териер

Известен още като „Кралят на териерите“, защото е най-големият представител от подразделението териери. Породата е развъждана в Англия и използвана като ловец на патици и плъхове. Тези кучета са силни, балансирани и уравновесени, а козината им е твърда, къса, жилава и гъста. Представлява смесица от черно и кафяво, с по-светлокафяви отенъци към главата, ушите и крайниците. Може да бъде права, чуплива или леко вълниста, пада много малко. Трябва да бъде подстригвана три до четири пъти годишно и всяка седмица четкана с мека, гладка четка, за да се предотврати заплитане.

2. Афганска хрътка

Това е много древна порода, възникнала преди хиляди години в планинските райони на днешен Афганистан. Там, и в съседните страни, бързите и елегантни кучета били използвани за лов и ценени като верни спътници от кралски особи, аристокрация и благородници. Те са високи и слаби, с изразени бедрени кости. Козината е дълга, гъста и копринено струяща от кожата, а на цвят може да бъде всякаква и в много комбинации, включително тигрови и домино шарки. Тя линее слабо, но се нуждае от висока поддръжка, включително често къпане с употреба на шампоан и балсам и до няколко часа четкане на седмица.

3. Барбет

Вековна порода френски ретривър, барбетът е средноголямо куче с дълга къдрава козина, която пада много малко. Тя може да бъде черна, сива, кафява или бежова, понякога с бели петна, но рошавото палто се нуждае от ежедневно подстригване, за да се предотвратят заплитания. Това куче е весело, добре сложено, общително и игриво, разбира се добре с деца и кучета. Има спокоен и благ характер, стига да са му задоволени нуждите от активност – редовни упражнения и спорт, например любимото плуване.

4. Бриард

Също с френски произход, Бриардът отдавна се използва за пасане на овце и защита от хищници и крадци в стопанствата. Дългата, груба, леко вълниста козина е устойчива на мръсотия и вода и линее много малко, стига да се поддържа правилно с обилно четкане и разресване до няколко часа седмично. Достатъчно е да се къпе веднъж месечно и подстригването да е на всеки няколко месеца. Най-често тези кучета са черни, сиви или кафяви на цвят, силни и пъргави.

5. Гигантски шнауцер

Най-големият от три родствени породи шнауцери. В Германия е работел като селскостопанско куче, пазач и водач на добитъка, заради здраво сложената си телесна конструкция. Козината е плътна, жилава, твърда, образува брада и вежди и може да бъде черна или сива. Нуждае се от ежеседмично редуване на подстригване и четкане.

6. Голдъндудъл

Кръстоска между стандартен пудел и голдън ретривър, стандартният голдъндудъл е най-голямото от тези бутикови кучета. Те са дружелюбни, общителни, уверени и добродушни, отлични семейни домашни любимци, също като родителите си. Размерът на линеенето зависи от това каква част от генетиката на пудела има власт над козината; като цяло, колкото по-къдрава и "подобна на пудел" е козината, толкова по-малко ще линее. Козината може да бъде почти всякакъв цвят или комбинация от цветове. Тялото на това куче е здраво и добре балансирано, с дълга пухкава опашка.

7. Грейхаунд

Най-бързите кучета на земята, любезна, нежна и достойна порода, когато са извън състезателната писта. Те обаче имат доста енергия и се нуждаят от дом, където ще имат много възможности да тичат и играят. Те са привързани към семействата си и се наслаждават на времето, прекарано в почивка с любимите си хора. Линеят малко и не изискват много грижи освен четкане и баня на случаен принцип от време на време. Техните къси палта могат да бъдат в много широка гама от цветове и цветови комбинации и шарки. По телосложение са високи, атлетични с дълги крака.

8. Ирландски воден шпаньол

Ирландският воден шпаньол отдавна се използва за ловно куче, със способността си да лови и прибира птици, особено гъски, фазани и пъдпъдъци. Той е покрит с гъсти, плътно навити, кафяви къдрици, с дълга и гладка опашка. Козината рядко пада и се смята за хипоалергенна, но изисква често четкане и редовно подстригване.

9. Комондор

Унгарска порода, използвана векове наред за защита на добитъка от хищници и охрана на фермата. Козината расте на дълги бели дредове (расти), което позволява на кучето да се слива с овчето стадо. Нишките са толкова дебели, че пазят от ухапвания от други животни и зимните студове. Въпреки, че плетената козина не окапва, изисква огромно количество грижи, за да бъде здрава, чиста и суха.

Бриард
Бриард
Голдъндудъл пале
Голдъндудъл пале
Пули е унгарско куче с дредове, също като Комондора
Пули е унгарско куче с дредове, също като Комондора