През последните години много ни харесва да си присвояваме чужди думички. Примери има много и няма да навлизаме в подробности от ежедневието. Ще обърнем внимание обаче на една бабина китка, която се сдоби с такова модерно наименование. Става дума за добре познатото ни индрише, наричано по-тренди сега – цитронела.

Сигурно се досещате, че новото име идва заради ароматът, който растението отделя. В някои литературни източници, а дори и градинари с опит твърдят, че именно той е причина растението да има „тайна мисия“. Цитрусовите нотки гонят комари, което прави индришето много подходящо за отглеждане на балкона или в близост до мястото за почивка на открито през прохладните летни вечери.

Хайде да внесем още малко яснота. Цитронела се нарича още лимонената трева, но тя има съвсем различна осанка. Да, тя също има цитрусов аромат и се твърди, че гони комарите около себе си. От нея се извличат етерични масла, които наистина имат инсектицидни свойства.

Спорно е обаче дали наистина тези и други растения с аромат гонят комарите само с присъствието си. От личния си опит можем да кажем, че независимо колко и какви билки и подправки в различни конфигурации сме отглеждали на балкона, комарите си хапят. Но ето и едно трикче, което също споделяме от личен опит – комарите не хапят, ако между дланите си стриете лист мента, босилек, лавандула, индрише или друга ароматна билка, а след това обтриете откритите части на кожата си (лицето, шията, ръцете и т.н.).

С други думи не вярвайте толкова много на някои твърдения, като това, че индришето гони комари. Гони ги, но при определени условия.

Как да се сдобиете?

По едно време само някоя баба можеше да ви осигури резник, но ситуацията се промени. Вече в почти всеки градински център или магазин за цветя може да се намери различен размер гераниум, а дори и такъв с различен аромат, компактен размер или интересен цвят.

Съветваме ви, ако купувате цвете в саксия, да изберете добре разклонено и облистено. Не бива да ви притеснява дали има наличие на неприятели, защото това се случва наистина рядко. Все пак обърнете внимание на основата на стъблото. Внимавайте там да няма покафенели или черни участъци. Това е сигнал за гниене.

Ако пък се сдобиете с резници, просто ги поставете във вода и чакайте да развият коренчета. След това засадете в нов субстрат, полейте и оставете на слънце.

Понасят леко засенчване

Индришето, както и братовчедите му – мушкатото и сакъзчето, предпочитат слънчево изложение, но понасят добре и леко засенчване. Всъщност, доказано е, че колкото повече слънчева енергия поемат растенията, толкова по-наситени са ароматните етерични масла в тях. Та, изберете добре мястото му.

Цари мит, че пеларгониумите и гераниумите не искат много вода. Да, така е, но все пак трябва да се поливат редовно. Все пак са в саксии. Колкото по-голяма е листната маса и колкото по-малка е саксията, толкова по-често се налагат поливки. В противен случай няма да се радвате на цветове.

Още един мит е, че не бива да се подхранват. Но защо? Да, не бива да се прекалява. Веднъж месечно е достатъчно.

Извадете презимувалите

Презимувалите растения вече е крайно време да се извадят от зимните убежища, да се подрежат, фризират и да се поставят на светло. След около месец ще бъде напълно безопасно да се оставят трайно навън.

Повечето сандъчета и саксии в големия град обитават междустълбищните пространства, което означава, че те вече могат да се подхранват. В топлите дни е добре да се разполагат по балконите, на постоянните си места. Ако се очаква опасност от рязко падане на температурите, тогава трябва да се приберат. Имайте предвид, че пеларгониеви и гераниеви издържат почти без повреди температури до 8-10 градуса над нулата.