Въпросът е на Теодор Русев, любител, който прави първи стъпки в градинарството

Домати

Семената на доматите са плоски, яйцевидни или триъгълни, със заострен долен край. Цветът им е жълто-сив, изглеждат като опушени.

Теглото на 1000 семена е около 2,5-4 грама

  • Семената на доматите се засяват на 1-1,5 см дълбочина.

Те запазват кълняемостта си около 4-5 години.
Обикновено покълването на семената на доматите става за 5-7 дни след засяването. Това е при температура в помещението 18-20 градуса. При по-ниски температури поникването се забавя.

Краставици

Семената на краставиците са продълговати, с яйцевидна форма или овални. Те са сплеснати, със заострен край, лъскави, бели или с жълтеникав отенък.
Теглото на 1000 семена е в порядъка от 20 до 40 грама

  • Семената на краставиците се засяват на 1-1,5 см дълбочина.

Те запазват кълняемостта си до 5-6 години.

Семената на краставиците покълват много бързо. При оптимални условия това става за 1-2 дни след засяването, а младите поници се появяват над почвата след 4-8 дни.

Семената запазват кълняемостта си 5-6 години.

Пипер

Семената на пипера са плоски. На мястото, където се прикрепват семената се образува удължено месесто тяло. Семената са характерни и не могат да бъдат сбъркани с тези на други култури. Най-често са жълти на цвят.

Теглото на 1000 семена е около 7,5 грама.

  • Семената на пипера се засяват на дълбочина 1 см.

Пиперът запазва кълняемост около 3 години.

Първите кълнове на младите растения се показват около 7-8 дни след засяването, но поникването зависи от качеството на семената. Масово обаче растенията поникват 14-15 дни след сеитба.

Патладжан

Семената на сините домати са дребни, сивкаво-жълти, светлокафяви или кафяви. Те са плоски, но ако се погледнат под лупа – вижда се, че повърхността им е сбръчкана.

Теглото на на 1000 семена е около 3-6 грама, в зависимост от сорта.

  1. Семената на патладжана се засяват на дълбочина 1 см.

Семената запазват кълняемост до 3 години.
До поникването на кълновете температурата трябва да е 23-25 градуса. Младите растения се появяват след 8-10 дни, а при семената, които са стимулирани - след 4-5 дни.

Разсадът се нуждае от температура на въздуха 15-18 градуса, за да може да се развие добре кореновата система.

Зеле

Семената на зелето са изключително дребни - с диаметър 1,5-2 мм. Те са с неправилна форма – най-често ъгловати. Цветът на скоро събраните семена е светлокафяв, а по-късно те потъмняват.

Теглото на 1000 семена е 3,5-6,5 грама.

  • Семената на зелето се засяват на дълбочина около 0,5-1 см.

Те запазват кълняемостта си до 4 години.
При температура 5 градуса покълването на семената започва на третия ден и продължава 5 дни. След засяването на семената, в продължение на 2-3 дни (до масовото покълване), се поддържа температура 12-14 градуса.