Страни от Европейския съюз се споразумяха да се опитат да намалят броя на фермите, обхванати от предложените правила за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове от добитъка, въпреки критиките от някои държави членки, предаде Ройтерс.

Емисиите метан, който е силен парников газ, отделяни от добитъка, почти не са намалели в ЕС за повече от десетилетие.

За да се справят с проблема, страните членки и Европейският парламент се готвят да договорят по-строги ограничения за фермите и фабриките при изхвърлянето на отпадъци и други замърсяващи газове като серен диоксид и азотни оксиди.

Европейската комисия, която изготвя законите на ЕС, миналата година предложи всички ферми за говеда, свине и птици с над 150 животни да бъдат обхванати от ограниченията - това означава около 184 000 от най-големите ферми в Европа.

Това ще бъде първият път, когато едър рогат добитък, който е най-големият източник на метан в селскостопанския сектор на ЕС, ще бъде включен в разпоредбите, като ще се увеличи и броят на обхванатите птицеферми и свинеферми от сегашните 20 000.

Европейският парламент ще потвърди преговорната си позиция през следващите месеци.

Но министрите на околната среда от държавите членки на ЕС казаха, че фермите за говеда и свине трябва да бъдат обхванати, само ако имат най-малко 350 животни - повече от два пъти над прага, посочен от Комисията, а птицефермите - 280 животни.

Редица държави, включително България, Германия, Италия и Полша, настояха за включването на по-малко ферми, като казаха, че предложението на Комисията не е реалистично и е обременително за фермерите.

Дания, Финландия, Ирландия, Люксембург и Нидерландия приеха позицията, но се оплакаха от "разводняването" й.

Държавите от ЕС "намалиха значително екологичните амбиции и потенциалните намаления на емисиите на замърсители", каза държавният секретар по околната среда на Финландия Терхи Лехтонен.

Предложението на Комисията, ако бъде прието, ще гарантира, че новите ограничения обхващат ферми, отговорни за около 60 на сто от емисиите на амоняк в ЕС от добитък и 43 на сто на емисиите от метан, предаде БТА. 

Политиките за ограничаване на въздействието на селското стопанство върху климата се превърнаха в политически "фитил" в страните от ЕС, включително Нидерландия, където фермерска партия се очерта като големият победител на регионалните избори в сряда, възползвайки се от вълната от протести срещу екологичните политики на правителството.