Независимо какво отглеждате и по кое време на годината, растенията не са единствените организми, които виреят в оранжерия – вредителите и болестите също ги обичат.

Ако искате да поддържате идеалната среда за растеж на зеленчуците, е важно да поддържате оранжерията си чиста и подредена. Подобряване на условията за отглеждане, намаляване на риска от вредни насекоми и патогенни организми, са само част от многото добри причини да почистите зоната.

Защо е важно?

Влажните условия в оранжерията осигуряват отлична среда за размножаване на няколко вида вредители, бактерии и организми.

Не е изключено да се е натрупал зелен мухъл върху остъкляването, намалявайки значително количеството светлина, навлизащо в оранжерията.

Годишното почистване е най-ефективният начин за унищожаване на разрушителните вредители, увеличаване на нивото на светлина и поддържане на растенията здрави.

Кога да почистите оранжерията си

Най-доброто време за почистване е, когато има вероятност да е най-празна. Опитайте да планирате основно почистване в началото на пролетта или есента, преди да напълните оранжерията с цветя за зимата.

Какъвто и сезон да изберете, не забравяйте да отделите подходящ ден за задачата - в идеалния случай в сухо, меко време.

В 5 стъпки

Стъпка 1: Изчистете района

Първо, започнете, като изпразните оранжерията си и напълно разчистите района около нея. Ако има растения – е необходимо да ги преместете на защитено място, като например навес, докато почиствате. Или да ги покриете с нещо.

Започва се от върха и се продължава надолу, почистете или изчеткайте стените и структурната рамка на оранжерията, за да се отървете от праха и отломките. Бактерии и други патогени могат да се настанят на места като первази на прозорци и между стъклата, така че е необходимо допълнително внимание за почистване на тези зони.

Ако имате отопляема оранжерия, не забравяйте да покриете електрическите контакти, преди да преминете към следващата стъпка.

Стъпка 2: Измийте и изплакнете

Почистете външната част на оранжерията, като избършете старателно всяко стъкло. Използвайте разтвор от топла сапунена вода и гъба, за да изтъркате всякаква мръсотия, мъх или мухъл. След това прикрепете приставка за струйно измиване към края на маркуч и изплакнете.

За да стигнете до по-високите части на оранжерията или зимната градина, използвайте стабилна стълба или прикрепете гъба към края на дръжката на метлата. Когато използвате стълба, уверете се, че е поставена на стабилна основа и внимавайте да не натискате твърде силно върху стъклото или остъкляването.

Измийте вътрешността, като следвате същите стъпки, които сте направили за външната страна. Изтъркайте всички повърхности, за да премахнете следите от плесен и мръсотия, и обърнете допълнително внимание на всички малки пролуки и пукнатини, където могат да се съберат организми. Дезинфекцирайте саксии, маси и подноси, преди да ги върнете на първоначалното им място.

Стъпка 3: Ако има улуци

Докато почиствате оранжерията си, също е добра идея да проверите улуците си за запушвания.

Ако забележите такова, сложете чифт гумени ръкавици и прокарайте ръка, за да ги премахнете. Изгребете всички натрупани отпадъци и отмийте останалата мръсотия с маркуч или лейка.

Стъпка 4: Дезинфекция

След това направете противогъбично третиране, за да предпазите плесента и водораслите. Специализираните парникови дезинфектанти ще унищожат напълно мухъла и вредителите в рамките на няколко дни и ще предотвратят повторната поява на образувания.

Разредете концентрацията в лейка (съгласно инструкциите на опаковката) или градинска пръскачка с ниско налягане и старателно измийте оранжерията или зимната градина.

Стъпка 5: Оставете на въздух

След като вашата оранжерия е измита и дезинфекцирана, уверете се, че е добре вентилирана и я оставете да изсъхне на течение. Когато всичко е искрящо чисто, върнете вашите растения в техния дом или започнете сеитбата / засаждането на разсад.