Великденските пости продължават 40 дни. Независимо дали сте силно вярващ е добре да намерите сили в себе си и поне за малко да се откажете от месото, яйцата, млякото.

Миналата седмица ви предложихме вкусни и интересни ястия, които по нещо не отстъпват на „традиционните“. Днес продължаваме.

Сандвич с хумус от зелен грах 

Хумусът, разбира се, може да се купи от магазина, но домашно приготвеният е много по-вкусен! Особено ако е хумус от зелен грах. Направете го вечерта, а на сутринта се насладете на оригиналния сандвич.

Продукти: За хумуса: 400 г замразен зелен грах, 60 мл зехтин, 2 суп. лъж. сусам, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. смлян кориандър, сол на вкус.

За сандвича: 2 филийки пълнозърнест хляб, репичка, краставица, зелена салата.

Приготвяне: Обелете и наситнете чесъна. Зеленият грах се сипва в гореща вода и се вари, докато омекне. Отцедете водата. Прехвърлете граха, чесъна и кориандъра в купата на блендера. Налейте лимонов сок и зехтин. Пасирайте до гладкост. Посолете, добавете сусама и отново разбийте с блендера.

Препечете хляба на грил тиган. Нарежете репичките и краставицата на тънки филийки. Върху едната филия поставете маруля, хумус и отгоре репички и краставица. Покрийте с второто парче хляб. Добър апетит!

Борш със зеле, гъби и маслини 

Комбинацията от два вида зеле с гъби е чудесна идея за постен обяд. Оказва се много засищащо!

Продукти: 200 г прясно зеле, 200 г кисело зеле, 300 г гъби, глава лук, морков, 2 суп. лъж. доматено пюре, черни маслини, 1/2 лимон, 2 суп. лъж. растително масло, дафинов лист, 1 л вода, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Прясното зеле и лукът се нарязват на ситно, а морковът - на половин пръстени. Гъбите се нарязват на тънки филийки. Сложете гъбите във вряща вода и варете около 10 минути. Добавете прясното зеле и гответе още 15 минути. През това време задушете киселото зеле с доматеното пюре в тиган в растително масло, под капак, за около 30 минути. Добавете малко вода, ако е необходимо.

В друг тиган запържете лука и морковите в растително масло.

Към гъбите и прясното зеле добавете киселото зеле и запържените лук и моркови. Подправете със сол и черен пипер, добавете дафинов лист. Гответе още 5-7 минути. Сервирайте с маслини и резен лимон.

Къри с нахут и тиква 

Понякога е трудно да измислим как да разнообразим постното меню. В такива случаи е полезно да се обърнете към кухнята на други нации. Пригответе ястие, вдъхновено от Индия – къри с нахут и тиква!

Продукти: 400 г нахут, 400 г тиква, 300 г ориз, 1 ч. чаша вода, 200 мл кокосово мляко, 30 мл растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, глава лук, 4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. червен пипер, 1 суп. лъж. куркума, 1 суп. лъж. смлян кориандър, 1/2 лайм, сол на вкус, магданоз - за сервиране.

Приготвяне: Нахутът се накисва във вода и се оставя за една нощ. На следващия ден го сварете, докато омекне. Нарежете тиквата на средни кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно.

Загрейте растително масло в тиган. Добавете куркума, смлян кориандър и червен пипер. Запържете ги леко на среден огън. Добавете наситнените лук и чесън и гответе, като разбърквате, около 3 минути. Добавете тиквата и запържете малко. След това налейте вода, добавете доматеното пюре и оставете да къкри около 15 минути.

Сипете кокосовото мляко и разбъркайте нахута. Овкусете със сол и оставете да къкри под капак за около 5 минути.

Сервирайте със сварен ориз, резени лайм и ситно нарязан магданоз.

Постен овчарски пай 

Продукти: За пюрето: 600 г картофи, 50 мл гореща вода, 1 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.

За пълнежа: 200 г гъби, 200 г леща, 1 ч чаша зеленчуков бульон, морков, глава лук, 3 суп. лъж. замразен зелен грах, 2 стръка целина, 1 ч. лъж. розмарин, 1 суп. лъж. сос Уорчестър, 1 ч. лъж. червен пипер, 2 суп. лъж. брашно, растително масло за пържене, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте лещата и сварете в подсолена вода, докато омекне. Гъбите нарежете на тънки филийки, лука - на ситно, а морковите и целината - на кубчета. Запържете лука в растително масло до златистокафяво. Добавете морковите и целината и запържете още 5 минути. Прибавете гъбите. Добавете розмарин, червен пипер и сос Уорчестър. Смесете бульона и брашното и залейте гъбите. Прибавете граха и оставете да къкри 5-7 минути. Добавете лещата, разбъркайте и оставете за още около 1 минута на котлона.

Сварете картофите в подсолена вода. Отцедете част от бульона и направете пюре. Добавете растително масло и разбъркайте.

Сипете плънката в тава за печене и отгоре разпределете пюрето на равен слой. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути.

Зелеви сарми с ориз и гъби 

Постните зелеви сърми в доматен сос можете не само да задушите в тенджера, но и да ги запечете във фурната.

Продукти: 1 глава бяло зеле, 100 г ориз, 300 г гъби, глава лук, морков, стрък магданоз, скилидка чесън, 3 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разделете зелето на листа. Вземете най-големите листа и ги потопете в гореща вода. Бланширайте около 5 минути. Сварете ориза според указанията на опаковката. Гъбите и лука се нарязват на ситно, а морковите се настъргват на едро ренде. Накълцайте магданоза и чесъна.

Запържете лука и моркова в растителното масло. Добавете чесъна и 1 суп. лъж. доматено пюре, разредено във вода. Оставете да къкри около минута. Добавете гъбите и подправете със сол и черен пипер. Варете до готовност на гъбите. Прибавете сместа към сварения ориз и наситнения магданоз.

От бланшираните зелеви листа, заедно с плънката, завийте сарми и ги наредете в тава за печене.

Разредете в 0,5 литра вода 2 суп. лъж. доматена паста. Подправете с малко сол и черен пипер. Залейте зелевите сарми с доматената смес.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.

Кус-кус със зелен фасул, царевица и чушка 

Това е ястие, което можете да го променяте по ваш вкус. Можете да запазите зеленчуците същите, но да промените зърнените храни. Вместо кус-кус, пробвайте с булгур, киноа или ориз, действат добре.

Продукти: 200 г кус-кус, 150 г зелен фасул, чушка, 50 г замразен зелен грах, 50 г замразена царевица, морков, 2 скилидки чесън, щипка куркума, 1 суп. лъж. растително масло, щипка лимонова кора, сол на вкус.

Приготвяне: Сложете кус-куса в дълбока купа, добавете щипка лимонова кора и куркума. Залейте с гореща вода, покрийте с капак и оставете да набъбне. Морковът и чушката се нарязват на кубчета, а чесънът се нарязва на ситно. Запържете морковите и чесъна в растително масло в дълбок тиган. Добавете зеления фасул и оставете да къкри около 5 минути. Прибавете чушката, царевицата и граха. Посолете. Оставете да къкри около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавете набъбналия кус-кус в тигана и разбъркайте.

Сервирайте на масата.

Бананови палачинки 

Банановите палачинки са подходящи за готвене през почивните дни, когато не е нужно да бързате и можете да поглезите себе си и близките си.

Продукти: 2 банана, 250 мл вода, 150 г брашно, 1 суп. лъж. захар, 25 мл растително масло, сол на вкус.

Приготвяне: Бананите се обелват, слагат се в купа и се намачкват с вилица. Добавете захар и сол, сипете растително масло и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Прибавете пресятото брашно, сипете вода и разбъркайте с бъркалка до гладкост. Може да ви трябва още брашно. Тестото не трябва да е много гъсто.

Загрейте тигана добре и изпържете палачинките. Сервирайте с кленов сироп или сироп от йерусалимски артишок. Гарнирайте с резени банан и ядки.

Каша от просо в кокосово мляко

със стафиди и сушени боровинки 

Растителното мляко е истинска находка за постите. Можете да закупите различни видове и да комбинирате със зърнени храни. Опитайте каша от просо с кокосово мляко.

Продукти: 100 г просо, 200 мл кокосово мляко, 100 мл вода, 1ч. лъж. захар, 15 мл растително масло, 50 г сушени боровинки, 50 г стафиди, щипка канела, сол на вкус

Приготвяне: Изплакнете стафидите и сушените боровинки и ги накиснете в гореща вода. Измийте просото и го сложете в тенджера с гореща вода. Варете го около 5 минути. Налейте кокосовото мляко и гответе, като разбърквате, още 10 минути. Добавете захарта, канелата и солта.

Отцедете водата от сушените плодове и ги добавете към кашата. Гответе още 5 минути, като разбърквате. Налейте растителното масло, покрийте с капак и оставете за още 5 минути.

Здравословната и вкусна закуска е готова.