Много новодомци искат да превърнат двора си в интимна и скрита от хорските погледи райска градина. Първият и основен въпрос пред тях е с какви растения да създадат зелен параван, който да бъде не само красив, но и вечнозелен, не на последно място, да расте бързо при това с минимални грижи и поддръжка.

Зеленият гигант T. plicata x T. standishii расте с до 90 сантиметра на година. Бързо достига оптималната си височина над 12 метра и ширина над 3, но може да се подрязва и оформя по волята на градинаря. Растението е сухоустойчиво, студоустойчиво и лесно за поддръжка, устойчиво е на нападения от инсекти и приспособимо към различни почвени типове и условия.

Препоръката за създаване на жива ограда от този вечнозелен вид е растенията да се засаждат през метър-метър и половина.

Cupressocyparis leylandii израства с 90-120 сантиметра на година. Ако не се подрязва редовно, достига височина над 20 метра и ширина над 6. Изумителни размери, нали?

Лейландите предпочитат слънчево изложение с поне 6 часа директно огряване, редовни подстрижки, нямат претенции към почвата и водата, когато се прихванат успешно.

За бързо и успешно създаване на жива ограда са необходими не повече от две растения в метър.

За разнообразяване на вечнозелените иглолистни може да се спрете на чемшир или илекс. Например Ilex x ‘Nellie R. Stevens’. Расте с до 60-90 саниметра на година. Листата са лъскави, тъмнозелени и бодливи, което го прави отлична ограда срещу нежелани гости.

Илексите предпочитат леко кисели почви с добър дренаж. В по-студените райони ще се развива по-бавничко, но въпреки това е много красив.

Естествено, има още много видове, с които да ограничите любопитните погледи и да направите градината си красива. Изборът от туи, тисове и широколистни е огромен.