Премиерът Гълъб Донев събра ресорните министри, които имат отношение към храните, за да обсъдят как правителството да противодейства на високите цени. Вицепремиерът Христо Алексиев направи анализ на ситуацията. В срещата участваха и представители на НАП, Агенцията по храните, Комисията за защита от конкуренцията, Митниците.

Всяка една от агенциите и министерствата дадоха своя анализ на механизмите за образуване на цените. Установихме разлика от цените на производител през търговеца до щанда в магазина с повече от 20-30%.

Това обяви премиерът Гълъб Донев след извънредно заседание на ресорните министри, на "Митници", НАП, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, КЗП и други.

Той обяви всекидневен механизъм за наблюдения и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щанда, без значение дали са големи или малки квартални магазини.

"Целта е да привлечем потребителите да бъдат в основата на контрола, който ще прилага държавата. Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и свободни търговски практики. Ще покажем нелоялната търговска конкуренция, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-търсените стоки и услуги", каза той

Ще бъдем безкомпромисни в контрола, ще обединим усилията си, за да покажем движението на всяка една стока – държава - агенция "Митници" -НАП, дали се спазват законите. През цялата верига на доставките, през търговските практики, които се прилагат. Ще проследим не само формирането на цената, но и формирането на печалбата от съответните търговци, поясни Донев.

Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и има пълната информация както ценово, така и по отношение на качеството, допълни премиерът.
Мониторингът щял да е всекидневен, гражданите щели да имат цялата налична информация и да сравняват това което се предлага тук и в чужбина.