Офанзивата по засяване на всевъзможни семена от цветя и зеленчуци е в разгара си, но на нас ни прави впечатление, че много градинари пропускат една важна група растения. Та, ето, подсещаме ви, не забравяйте наред с традиционните семенца за зеленчуковата градина и цветната леха да насеете и такива, които не можете да намерите в магазините под формата на разсад. От друга страна, ако ги има, защо да купувате билки и подправки за 3-4-5-6-10 лева в саксия, като спокойно може да си купите пакетче със семенца за 1 лев. И да имате изобилие от благинки собствено производство.

Засяването на билки и подправки крие някои рискове, а има и доста важни особености, които трябва да съобразите, за да получите добра кълняемост и здрави млади растения. Билките и подправките са много и разнообразни спрямо своите качества и нужди.

Е, ако и на вас ви се иска да стартирате земеделската година, както и да стоплите душите си с някое и друго зелено стръкче, то време е да запретвате ръкави. Топлите дни са зад ъгъла и ще е чудесно да сте подготвени с големи и здрави растения, готови за изнасяне навън, готови да вземат участие в най-вкусните ястия, най-ароматните чайчета, най-сладките десерти и освежаващи напитки.

Вярваме, че всяка уважаваща себе си градинарка има цял списък от желани растения, а също и такива, в който са запаметени сортовете и видовете, които не се представят добре. Време е да допълним първия. Наред с доматите и пипера, намерете кътче за мерудийки.

Сигурни сме също, че има билки и подправки, за които четете или сте ги виждали в някоя градина, но не можете да ги откриете в търговската мрежа. Такива например са борагото и оманът – известни герои в биоградинки, а и с множество ползи.

Е, време е да преминем по същество!

Сеитбите през януари и февруари

в повечето случаи са рискови от гледна точка на късия ден и вечно недостигащата светлина. Ако имате фитолампи, освен че сте късметлии, имате и предимство, но пък мястото ви е ограничено, нали?

Ранните сеитби имат обаче едно голямо предимство – има време за реакция, ако нещо не поникне или заболее. Нека прибавим и факта, че много от билките и подправките поникват бавно или се развиват бавно през първите няколко седмици.

За да засеете семена, са ви неоходими фина торо-почвена смес, подходящи съдове, семена, вода и желание… О! И търпение…

Омокрете хубаво сместа докато стане рохкава и влажна, без да тече при стискане или да се разпада. Напълнете съдовете, притиснете леко и сте готови да действате. В повечето инструкции за засяване изрично е упоменато да се направи дупчица и в нея да се пусне семенцето, но предвид, че семената на повечето билки са изключително дребни, добре е да пропуснете тази стъпка. Ако сте избрали табли за разсад, в едно гнездо пускайте по няколко семчици, за да си гарантирате редовно поникване. После може да проредите.

От изключително голямо значение е как ще поливате. Съветваме ви да използвате малка помпичка, която образува фини капчици. Става и пръскалката за прозорци, но за големи количества си трябва по-стабилна пръскачка. С нея няма да изгоните семецата от местата им, както ако използвате струя вода, под напора на която почвената смес потегля към най-ниската точка.

Веднъж поникнали,

не е редно да мокрите крехките

листа и стъбла на младите растения

Съветът тук е да наливате вода в подложката, а след двайсетина минути до половин час да отстранявате излишната, когато сте се уверили, че всички кутийки са поели достатъчно.

Важен фактор за поникването, а след това и за развитието на семеначетата е температурата. Хубаво е тя да се поддържа висока до появата на първите листенца, а след това да се понижи. Още нещо, ако има възможност топлината да идва отдолу, ще е най-добре. Продават се подобни на електрическо одеало отоплители точно за производство на разсади.

Ако всичко върви по план, през април-май вече ще имате разкошни и големи растения, които след закаляване, спокойно ще изнесете и засадите в градината или на балкона.

Мащерка 

Мащерката е любимка на хората заради аромата си. В някои райони на страната ѝ казват „бабина душица“ и я слагат в изумително вкусни варива най-вече с боб. В други райони е по-позната заради лечебните си свойства и участва предимно в състава на чайчета срещу простуда. За каквото и да я използвате, трябва да знаете, че за да я отгледате е нужно много слънчево място с отцедлива почва.

Мащерката заслужава място във всяка градина. Дори някои градинари я използват като многогодишно почвопокривно около плочите на пътеките. Така, когато минават, усещат ухание на гора и билки.

Билката има доста дребни семенца, затова е препоръчително да се засяват в контролирани условия без силни въздушни течения. Необходима е постоянна температура над 15 оС до поникването, което пък може да отнеме между 1 и 12 седмици в зависимост от условията и сорта. Това е и основната причина да я наредим сред първите билки за сеитба още през януари и февруари. Следващата е, че младите семеначета се развиват бавно.

Салвия/градински чай 

Семенцата на чудодейната билка имат нужда от доста време докато поникнат. Препоръчва се преди засяване да се накиснат за 8-12 часа, за да се ускори поемането на вода и омекването на семенната обвивка. Необходимо е доста търпение да отгледате салвия от семена, но резултатът си заслужава.

Семената на салвията имат нужда от светлина за поникване, следователно не бива да ги покривате със субстрат. За да се уверите, че поддържате оптимална влажност, добре е да осигурите прозрачно фолио над съда, с което да постигнете парников ефект. Щом забележите поникване, то се отстранява.

Босилек 

Който е гледал босилек и харесва аромата му знае, че семенцата поникват бързо, но са нужни висока температура и влажност за успех. Доста често се стига до сечене или друго заболяване, което компрометира здравния статус на цяла партида. Именно това е причината да го наредим в класацията за ранни сеитби.

Ако всичко е наред и семеначетата се развиват добре, извършете пензиране. Така хем ще имате свежа подправка за вкусна салата, хем ще стимулирате разклоняване. Когато времето позволи младите босилечета да се изнесат на постоянни места, ще разполагате с добре оформени малки храстчета.

Магданоз 

Както повечето мерудийки в този текст, така и магданозът си има причина да е тук. Неговите семенца поникват доста бавно, може да отнеме и повече от месец. Е, да, в магазина винаги има връзки пресен магданоз, но е по-хубаво да си го гледаме на балкона. Една саксия е достатъчна, за да осигурите необходимите количества за салата.

Накиснете семената на магданоза за поне една нощ преди да ги засеете. Осигурете им висока тмпература и влажност и чакайте.

Съветваме ви, ако разполагате с място да оставите няколко растения да образуват семена, а в последствие да си ги приберете и съхраните.

Риган 

Сигурни сме, че няма човек, който да не обича пица. А коя е най-използваната подправка за пици? Естествено, риган! Той е популярен и ще извлечете само ползи, ако го засеете рано. Би намерил перфектно мястото си сред цветята на балкона или в зеленчуковата леха.

Тънкостите при засяване на семенцата на ригана са свързани с нуждата от светлина за покълване. Тоест, и тези семена не бива да се покриват със субстрат. Осигурете прозрачно фолио и оросявайте внимателно и редовно. Дръжте съда при температура над 18 градуса и до няколко седмици ще се радвате на зелени малчугани.

Шивес 

Умерено лютивият луков събрат е лесен за отглеждане и чудесен за овкусяване на ястия и украсяване на салати, още повече, че всички негови части са ядливи. Освен това е и красив, та може да мине и за цвете.

Интересна тънкост при засяването на семена от шивес е, че трябва да се осигури пълен мрак. Покриването със субстрат е задължително, а над съдовете, добре е да поставите вестник или друга непропускаща светлина материя. Температурата за поникване е над 18-20 градуса, а времето, което отнема е около 2 седмици. Проблемът идва от бавното нарастване след това и трудната манипуллация на нежните като косъм листенца.

Съветваме ви да пресаждате шивес на групи от по няколко растения, а ако сте произвели повече разсад от необходимото, то използвайте го в кухнята. Няма да сгрешите.

Маточина 

Маточината е поредната любима, но доста често забравяна и подценявана билка, която всъщност всеки може да отглежда в градината си, или на балкона. Времето за покълване на семенцата ѝ е около 2-3 седмици в зависимост от условията, а се случва и да не поникне изобщо. Ето защо, ако искате да я имате, засейте я рано.

Поддържайте температура над 20 градуса, за да си осигурите дружно поникване. Не е нужно да покривате семената със субстрат, но е препоръчително да осигурите равномерна влажност чрез честичко оросяване или чрез фолио.

Когато веднъж настаните маточина в градината си, може никога да не се наложи да го правите отново. Тя ще се самозасява, ако ѝ позволите, а вие ще имате сериозен и сигурен запас от билката.

Сходна е ситуацията и с ментата и джоджена, ако ги стартирате от семена. Трудно ще се отървете от тях, но си заслужава да ги имате.