Да се направи корекция на Стратегическия план за земеделие на България преди старта на Кампания 2023 г. За това настояват осем неправителствени организации от сектор Плодове и зеленчуци, председателите на шест от които дадоха пресконференция в БТА.

Поради разпускането на служебния кабинет техният апел е отправен към президента и към новия министър председател да дадат възможност на новия служебен кабинет съвместно с бранша да направят промените в най-бърз план. „И тези промени, за които имаме право, да бъдат в сила още от 2023 г. Ако се генерира закъснение на старта на кампанията по очертаването, то няма да е повече от месец. България вече има опит при майска кампания и дори по-късно, и сме успявали безпроблемно да се приключи всичко в срок. Изкуствено създадени страхове са, че ако нанесем промени, ще провалим Кампания 2023 г.“, поясни Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, БАМ-Я.

Той допълни, че преди последното одобрение на плана, забележките от страна на ЕС бяха коригирани, но не и тези, които идват от самата страна – НПО сектора.

„Обясни ни се, че не могат да бъдат поправени някои забележки, защото Стратегическият план се оперира от външна фирма. В крайна сметка ни стана ясно, че едни забележки от ЕС можеха да бъдат отстранени от тази фирма, а забележките от бранша, не бяха.“

По думите на Живка Гроздева, асоциация на овощарите в България, многократни са били опитите им да постигнат диалог с ръководството на Министерството на земеделието, но без успех. Техните най-големи притеснения са относно доброволните екосхеми, които заемат 25% от бюджета или над 1 млрд. евро. Така както са заложени, за земеделския стопанин разходите ще са повече, които няма да могат да бъдат компенсирани.

"Комуникирайки с реални производители, установихме едно крещящо неведение относно това, което предстои в земеделието от тази година насетне", допълни тя. Сега Министерството на земеделието работи в комфорт, произхождащо от неведението на стопаните, които не познават добре плана, но когато подадат своите очертания, ще се нагнети недоволство, добави тя.

"Ако бяхме започнали в първите дни след Нова година, досега да сме готови и закъснението щеше да е по-малко от месец."