С наближаването на пролетта идва и градинската задача сеитба. Освен съветите кога и как в зависимост от времето и културите, има и още една препоръка – накисване.

Тъй като накисването трябва да се извърши поне няколко часа преди засяването и за предпочитане през нощта, нетърпеливите градинари може да се чудят дали тази стъпка наистина е необходима или е от онези приказки, които няма да имат голяма разлика в дългосрочен план.

Необходимо ли е?

Технически, не. Както всички знаем, семената в дивата природа покълват добре без наша помощ. Те са еволюирали в продължение на милиони години, за да се възпроизвеждат без глезотии, получавани от домашните градинари.

Така че засяването ще е успешно и без тази допълнителна стъпка. Просто засейте, полейте и изчакайте да поникне.

И все пак накисването си струва, защото осигурява редица страхотни предимства.

1. Задейства покълването

Както вече знаем, семената изискват влага, за да покълнат.

Различните семена се задействат от различни нива на влага, въз основа на валежите в региона. След като валежите са увеличили влагата на почвата до достатъчно ниво, растението знае, че е безопасно да започне да покълва.

Като накиснете семената преди засяването, можете да задействате този индикатор за влага във всяко семе, за да го насърчите да започне да покълва. Така семената ще бъдат готови за тяхната работа веднага щом ги засадите.

2. Бърз старт с топла вода

Като задействате покълването, преди да поставите семената в земята (или в съдове за разсад), можете драстично да намалите времето, необходимо на вашите семена да преминат от сеитба до готовност за разсаждане.

Използването на топла вода също помага за ускоряване на този процес.

Въпреки че има нива на влага, които трябва да бъдат постигнати, преди да могат да покълнат, семената също имат температурни сензори. Те предотвратяват покълването на семената, когато все още е твърде студено, рискувайки да повредят новия и уязвим растеж.

Топлата вода съответства на температурите, необходими за започване на покълването и осигурява идеалната среда за възможно най-бързото покълване. Накисването в комбинация с нагревателна подложка за поддържане на почвата топла (особено при ранно засяване на семена), ще ви даде разсад много по-бързо, отколкото сте очаквали.

Това е идейно и за засяване в края на сезона, тъй като дава онзи последен тласък, когато времето е против нас, да можем да посадим разсада си в земята, преди да е станало твърде късно.

3. Отстранява инхибиторите

Някои семена са заобиколени от инхибитори на покълването. Растежните инхибитори са биологично активни вещества, които временно заддържат растежа и предотвратяват покълването в неподходящия момент.

Тези инхибитори обикновено се отстраняват естествено от вятър или дъжд, но естественият процес може да отнеме известно време. Накисването на вашите семена ще отмие всички материали, които могат да попречат на покълването, увеличавайки шансовете ви за успех.

4. Разбива естествените защити

Семената са свикнали да бъдат „очукани“, преди да се установят на своето постоянно място. Независимо дали ги носи вятърът, дали дъжд ги вали или „преживяват“ стомашната киселина на някое животно, семената са свикнали с известни трудности, преди да покълнат.

Много семена имат твърда външна обвивка, която им позволява да издържат на трудностите. Като накиснете семената, можете да разрушите тези защити за няколко часа, а не за дните или седмиците, които ще са необходими на майката природа да го направи.

След накисване те ще бъдат готови за засяване, без нищо да им пречи.

5. Увеличава шансовете

Растенията произвеждат трилиони семена всяка година. Но не всички от тях ще покълнат, поради многото пречки, които споменахме преди.

Те пускат толкова много семена с надеждата, че само няколко ще поемат, което означава, че не всички от тях трябва да покълнат, за да се възпроизвеждат успешно.

Когато сме се заели с редки или скъпи семена или дори с обикновени семена, разчитането на късмет, за да покълнат, не е достатъчно.

Въпреки че семената могат да покълнат без накисване, това значително увеличава степента на покълване (в зависимост от растението). Ако искате по-надеждни резултати, тази допълнителна стъпка си заслужава усилието.

Как да ги накиснем?

След като вече знаем защо, е време да се заемем с „как“.

Вземете стерилизиран буркан или чиста купа. Напълнете с избраните от вас семена и покрийте с топла вода – за предпочитане е толкова гореща, колкото можете да я докосвате. Не използвайте вряща вода, тъй като тези температури са твърде високи за повечето семена и всъщност могат да попречат на покълването.

Оставете на топло място за поне 8 часа – за предпочитане цяла нощ. Можете да накиснете семена за по-дълго, но повечето не трябва да се държат във вода повече от 24 часа. Насочете се към 8-12 часа за накисването.

Ако избраните от вас семена имат много твърда външна обвивка, те могат да се възползват от процес, известен като скарификация. Това включва износване на външната обвивка по някакъв начин преди накисване, за да позволи на водата да проникне в нея.

Скарификацията може да се извърши с фина шкурка, остър нож или дори чук. Но бъдете внимателни и се уверете, че не прекалявате, за да избегнете непоправимо увреждане на семената.

След накисване засадете семената веднага във влажна почва. Семената

не трябва да бъдат оставени да 

изсъхнат отново след накисване

и вероятно няма да покълнат. Уверете се, че поддържате почвата влажна, докато семената покълнат напълно, за да не съсипете усилието за накисване.

Кои семена са подходящи за накисване

Като общо правило по-малките семена не изискват накисване, докато по-големите с твърда обвивка – да. Малките семена са склонни да се слепват по време на процеса на накисване и са невероятно трудни за отделяне, което води до пренатрупване.

По-големите семена или тези с твърди обвивки обикновено са тези, които са най-трудни за покълване и е най-добре да се накиснат преди засаждане, като:

  • боб,
  • слънчоглед,
  • краставица,
  • грах,
  • цвекло,
  • тиква.

Можете също така да накиснете скилидки лук и чесън, за да ускорите покълването, преди да засадите на открито.

Кои не бива да накисвате

Някои малки семена стават невъзможни за боравене и не се отделят, след като се накиснат. Избягвайте накисването на:

  • маруля,
  • репичка,
  • морков,
  • босилек,
  • някои цветя.

В заключение, накисването значително ще увеличи степента на покълване и скоростта на процеса. Но след това грижите за семената все още са важни. Уверете се, че поддържате почвата влажна и, че на разсада му е достатъчно топло, за да продължите усилената работа, която положихте в началото.