Пазарът на брашно от тази култура ще е с годишен темп на растеж от 4,8% до края на 2032 г., сочат прогнозите на Future Market Insights

Броят на хората, които ядат храни от животински произход, нараства, сочат данните на Евростат. Испания, Полша, Хърватия и Китай са водещи потребители на свинско месо. Това от своя страна придава значение на отглеждането на свине.

Изследванията показват, че здравословното състояние на свинете, а оттам и на консумираното свинско месо, може да повлияе на човешкото здраве по повече от един начин. При производството на свинско месо все повече се използва нахут като полезна хранителна опция за животните, но и като качествен продукт за консуматорите.

Нахутът е перфектен източник на протеин,

тъй като съдържа всичките 9 аминокиселини. Това го прави здравословен избор за храна за прасета. Традиционно по-голямата част от производството на свине включва животинско месо за отглеждане на прасета, но шансовете за разпространение на вируси принуждават свиневъдната индустрия да търси алтернативни възможности за хранене. Богатият на хранителни вещества и балансиран прием на нахут като фураж помага на прасетата да бъдат здрави и силни през целия им жизнен цикъл. Това води до използването на нахута в свиневъдството.

Богат на протеини нахут за по-здрави прасета

Индустрията за производство на свине използва огромни количества фуражни суровини с високо съдържание на протеинови добавки. Соевите зърна, маниоката, царевицата, оризът и оризовите трици се използват масово в големи количества в хранителната дажба на прасетата. Но според Future Market Insights пазарът на брашно от нахут се очаква да отчете годишен темп на растеж от 4,8% до края на 2032 г. и да промени съставките при изхранването в свинефермите.

Производителите на храна за прасета предлагат смес от всички тези съставки, които ще укрепят имунитета на прасетата на всеки етап от развитието им и ще ги поддържат здрави за по-дълго време. Свиневъдната промишленост допълнително отделя специално внимание на поддържането на здравето на отбитите прасета. Ползите от приемането на нахут от тази категория са много добри. Това позволява на индустрията за отглеждане на свине да планира изхранване със смески от нахут в комбинация с различни други растителни съставки, за да увеличи максимално протеиновото съдържание на диетата. От значение е и друг фактор – нахутът може да се произвежда на местно ниво, разходите, необходими за отглеждането на суровината, са в пъти по-малко в сравнение например със соята.

Различните култури са

популярни в определени региони

Например използването на соев шрот за интензивно отглеждане на свине е характерно в ограничени земеделски области в ЕС . Но количествата не са достатъчни, затова се разчита на внос. Това налага необходимостта от намиране на местно произведени богати на протеини фуражи, и то в големи количества. Към днешна дата нарастващите цени на фуражите играят решаваща роля за намаляването на маржа на печалбата от производството на свинско месо. И тъй като нахутът може да се произвежда на местно ниво, разходите, необходими за същата суровина, са по-малко. Това от своя страна има положително влияние върху използването на нахут в храната на свинете.

Нахутът стимулира устойчивостта

Потребителите в ЕС стават все по-критични по отношение на храната, която ядат. По този начин те искат да знаят не само хранителните качества на свинското месо, което купуват, но и неговия произход и как е отгледано. Това налага свиневъдите да използват нахут в храните за свине, за да осигурят чист протеин на потребителите. Повечето страни не трябва да внасят нахут, тъй като той може да се отглежда лесно в земеделски земи при всякакви метеорологични условия, което го прави лесно достъпен.

Устойчивият характер на нахута

е другият фактор, каращ свиневъдите да го включат в изхранването на свинете. За това допринася и фактът, че свиневъдите все повече започват да се снабдяват с местно произведен нахут. Това от своя страна намалява въглеродния отпечатък на фуража, използван за прасета. В повечето случаи свинефермите планират да отглеждат свой собствен нахут, за да гарантират, че производството е без химикали. И това също се очаква да спечели доверието на потребителите.

Нарастваща зависимост

Индустрията за отглеждане на свине предприема задълбочени изследвания, за да увеличи максимално ползите от нахута при изхранването на животните. Експериментите с храна за свинете се провеждат в голям мащаб. Прасетата се хранят два или три пъти на ден, за да се провери как тялото им реагира на високо протеиновия нахут

Свинският тор също се изследва, за да се разбере смилаемостта на нахута при свинете. Всички тези фактори ще доведат до решението за по-широко използване на нахут в производството на хранителни дажби за свине.

Технологичната интеграция

във фермите за развъждане на свине ще помогне за разбирането на ефектите върху прасетата от консумацията на нахут. Сензорните технологии се използват за записване на характерно поведение и помагат на свиневъдите да решат какво количество нахут трябва да се изхранва на животните.

Европейските свиневъди планират да категоризират нивата на адекватен прием за различните възрастови групи прасета. Това ще помогне да се предложи на прасетата адекватно количество на хранене с нахут.

Положителни възможности

Нарастващото световно население ще бъде огромно предизвикателство за хранителната система през следващите години. Търсенето на храни, богати на протеини, ще нараства с всяка изминала година. Това ще накара хората да консумират повече свинско месо. С добавянето на нахут към храненето на свинете, прасетата ще станат по-здрави и ще осигурят на потребителите висококачествено месо.

С добавянето на нахут към храненето на свинете, прасетата ще станат по-здрави и ще осигурят на потребителите висококачествено месо.
С добавянето на нахут към храненето на свинете, прасетата ще станат по-здрави и ще осигурят на потребителите висококачествено месо.
Търсенето на храни, богати на протеини, ще нараства с всяка изминала година. Това ще накара хората да консумират повече свинско месо.
Търсенето на храни, богати на протеини, ще нараства с всяка изминала година. Това ще накара хората да консумират повече свинско месо.