Птицевъдството остава без кризисно подпомагане. Задлъжнелите фермери се оправят кой както може, секторът потъва и ситуацията налага обявяване на национален протест, алармира Даниел Божанков, председател на Асоциацията на индустриалното птицевъдство

Жени ВЛАДИНОВА

Лятото наближава. Повечето сектори, произвеждащи храни, се надяват и очакват силен туристически сезон, който би довел до възможност за производителите да продадат продукцията си. Но това не се отнася за сектор птицевъдство, чието производство е яйца и пилешко месо. Към момента цената за производителите на пилешко месо пада. И фермерите са или на нула, или под себестойност.
А причината за поредното сриване на цената на бг пилешко е, че се

отчита засилване на вноса от Украйна,

и то в големи количества

Доскоро той е бил спрян, но явно пак тръгва, като минава през страни като Полша и така подбива цените на българското производство. Украинското пилешко е по-нискокачествена стока, но и на по-ниска цена, а това винаги привлича клиента, особено в ситуация на финансова криза. Вярно е, че птицевъдството ни произвежда 40-50% от нужните количества за изхранване на населението, но дъмпингът на цената изиграва своята роля в полза на чуждото производство.

Но проблемите в бранша не свършват дотук – рязко е намалял броят на българските ферми за производство на бройлери. Фермерите стопират бизнеса, защото липсата на свободни пари не позволява инвестиции. И всеки се стреми да оцелее при огромните разходи за качествени фуражи, които са буквално непосилни. Затова и осигуряването на изхранване на птиците е месец за месец. Така че ситуацията е патова – няма алтернатива, няма свободни пари, дори кредитите вече са изчерпани.

Но най-голяма тревога буди фактът, че

за състоянието на птицевъдството почти не се говори

Избягва се темата, прехвърлят се разговорите от едно министерство в друго, но с нулев резултат. А истината е, че реално за сектора до този момент нищо не е направено от страна на държавата, категоричен е Даниел Божанков. Незнайно защо само се припомня, че секторът получава пари по хуманно отношение, но Божанков за пореден път припомня, че това няма нищо общо с кризисното подпомагане за Ковид и войната в Украйна. И отново обяснява, че парите за хуманното отношение са средства за допълнителни ангажименти.

И докато у нас се говори и повтаря как не може нищо да се направи за птицевъдството, защото няма европейски регламенти, в същото време

в Румъния за втори пореден

път подпомагат птицевъдството

– тази година близо с 50 млн. лв. за Ковид мерки. Румънските птицевъди очакват допълнително пари и заради кризата, причинена от войната в Украйна. „Така че ние в това отношение сме много закъснели и не виждам никакво желание от министерството да бъдем подпомогнати по тази линия”, казва Даниел Божанков.

Председателят на Асоциацията на индустриалното птицевъдство държи да информира, че е бил на срещата в Брюксел заедно с делегацията на животновъдите, където разговаря с Норберт Линс, който е Председател на земеделската комисия. На въпроса му как се справят германските птицевъди в усложнената ситуация (защото еврокомисарят е от Германия), отговорът му е, че са имали подобен казус с птицевъдството, но въпреки това са

намерили механизъм за подпомагане на сектора.

Става дума за Ковид мерките, както и по линия на кризисния бюджет, отпуснат заради войната в Украйна – за Германия парите са 60 млн. евро. А за България са отпуснати 10 млн. евро. Според Божанков този разговор доказва, че възможности има, но въпреки това птицевъдството е единственият сектор, който не получава помощ от държавата.

„Затова

към момента птицевъдният 

бранш е в патова ситуация

Явно се чакат масовите фалити”, твърди Даниел Божанков. Защото фермерите натрупват неизплатени плащания – бавят се парите по ДДС, неплатени осигуровки, има много междуфирмени задлъжнялости, банките правят надчети за закъсняло изплащане на кредити и т.н.

„И единственият полезен ход за птицепроизводителите е национален протест”, казва Даниел Божанков, председател на Асоциацията на индустриалното птицевъдство.

 Към момента цената за производителите на пилешко месо пада. Рязко е намалял броят на българските ферми за производство на бройлери. Фермерите стопират бизнеса, защото липсата на свободни пари не позволява инвестиции.
Към момента цената за производителите на пилешко месо пада. Рязко е намалял броят на българските ферми за производство на бройлери. Фермерите стопират бизнеса, защото липсата на свободни пари не позволява инвестиции.
Хуманно отглеждани бг кокошки
Хуманно отглеждани бг кокошки