Евмолпия
Евмолпия
Някои от най-известните местни български сортове за вино са Димят, Тамянка, Мискет червен, Мавруд, Памид, Гъмза, Широка мелнишка лоза.

Шардоне
Шардоне
Сортове, които са внесени отвън са Шардоне, Ризлинг, Мискет Отонел, Мерло, Каберне Совиньон.

Сортовете Дружба, Наслада, Рубин, Букет, Сторгозия са селекция на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Маврудът е късен сорт и в района на Пловдив узрява около средата на октомври. Капризите на времето определено са една от най-слабите му страни. За да узрее максимално, той се нуждае от дълга, суха и топла есен. Захарността на гроздето обикновено е над 17 до 23 градуса, понякога 24 при титруема киселинност от 6,1 до 10,7 г/куб. дм.

Димят е стар местен сорт, също късен. Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж и висока родовитост. Подходящ е за по-стръмни терени и варовити почви, но страда от засушаване. Непретенциозен е и се отглежда със сравнително лесна агротехника по отношение на резитбата. Основнят му недостатък е ниската студоустойчивост, въпреки че има добра възстановителна способност. От него стават сухи бели вина с ванилов оттенък и конячни дестилати. Той е водещият бял сорт в районите около Варна, Поморие, Преслав и Плиска, като се среща още по Родопската яка, Хасково и Ивайловград, и около Чирпан.

Мавруд
Мавруд
Сортът Сира, освен във Франция, е разпространен и в Швейцария, Италия, Австралия, Калифорния (САЩ), ЮАР, Аржентина, Мексико и Чили. През 2001 г. бе настанен край град Любимец и в Сакар. Той е ранен до средно зреещ (около средата на август) и няма висока родовитост. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив е на икономически значими заболявания при лозите. От него се правят отлични червени вина, купажни вина и розе. Младите вина имат характерни различни вкусови нюанси, плътен цвят с лилави нюанси. Стареенето изменя вкусовите му специфики.

Молдова
Молдова
Сорт Евмолпия е селектиран от Мавруд и Мерло, много родовит, студоустойчив и узрява след началото на септември. От него се произвеждат висококачествени червени вина, които съзряват бързо и са годни за консумация още в годината след гроздобера. Имат плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус, по който наподобяват добрите маврудови вина.