Вече ние ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това

Всички искат закон за браншовите организации, но когато се стигне дотам да казваме кой кой е, вече никой не го иска. Това заяви пред БНР председателят на комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски, който увери, че ще се опитат да положат основите на този процес.

„За да се случи този закон, той трябва да тръгне от долу нагоре, а не от горе надолу. От горе надолу означава държавата да им спусне едни правила, а те са доста чувствителни. От долу нагоре означава самите те да го направят.“

Според Абровски Европейската комисия също си задава въпроса къде са отишли милиардите от субсидии досега, след като ядем предимно вносни плодове, зеленчуци и месо и произвеждаме предимно зърно.

„Това е нещо, за което много рядко чувам да се говори. Този въпрос си го задава също ЕК. И точно поради тази причина, когато представиха реформата през 2018 г. на новата обща селскостопанска политика, едно от изключително важните неща бяха индикаторите. До този момент никой не е изисквал от държавите членки да го правят.“

Одитите, които ЕК ще прави на държавите членки, вече ще бъдат коренно различни, защото вече няма универсални правила и всяка държава ще залага мерки според своите специфики, поясни Пламен Абровски.

Таванът от 100 хиляди евро е записан в коалиционното споразумение, припомни Абровски. По време на служебното правителство са били изработени девет варианта, сега се предлага и десети, уточни той.

„Ангажимент на държавата членка е да създаде съответните правила, че няма да се заобикаля таванът. Ако ние създадем правила, които показват, че аз съм разделил своето стопанство само и единствено, за да заобиколя тавана, това не би трябвало да се позволява“, коментира Пламен Абровски.

Тези правила ги е имало и досега, и в момента би трябвало да ги има, допълни той, като уточни, че има санкционирани стопанства. Трябва да постигнем баланс – максимално да подпомогнем малките и средните земеделски производители, подчерта Абровски. Това по думите му не бива да става за сметка на изсветлените заплати в сектора.

„И второто – трябва да видим (аз до момента не съм видял анализ) как ще се отрази на рентните плащания в България. Цената на рентата никой не я коментира, но това е много сериозно перо, което влиза в стокооборота, икономическия, на държавата.“

„Трябва да постигнем баланс. Не казвам, че трябва да помагаме на големите, но не трябва и да разрушаваме нещо, което в момента е направено. Ако вие имате бизнес, който сте градили с години, да дойде някой и да ви каже – прекалено много бизнес имате, това не е редно. Но в същото време не можем да оставим да изчезнат малките производители, защото те са гръбнакът на селските райони. Без тях ние нямаме селски район.“