Ако имате котка, знаете, че тези животни основно прекарват будните си часове мълчаливо да ви съдят. Те са супер наблюдателни – и когато нещо се случва с вас, просто знаят. Така че е логично да разберат, че сте бременна, нали?

Нищо не е повече синоним на бременност от хормоните. Няма доказателства, че те ви карат да излъчвате някакъв вид миризма, но знаем, че други телесни вещества – като феромоните и хормоните, които се увеличават по време на пубертета, могат да отделят фини (и не толкова фини) миризми, така че е възможно.

Но могат ли котките да открият тези миризми? Е, ние също не знаем това. Мъркащите ни приятели със сигурност имат свръхмощни обонятелни сетива: според PAWS Chicago те разполагат с около 200 милиона рецептора за миризма в носа си, за разлика от нашите едва 5 милиона. Това не означава, че могат да открият някакви хипотетични миризми, предизвикани от хормоните на бременността. Но ако тези миризми съществуват, котешкият нос би могъл да ги открие.

Вашите хормони не са единствените неща, които се променят по време на бременност: вие сте капризни, уморени, много раздразнителни и постоянно ви се гади. Тези емоционални промени ще повлияят на поведението ви и котката ви е доста вероятно да разбере факта, че се държите по различен начин. В края на краищата

те са създания на навика – точно като нас

Не е сигурно и дали котките наистина могат да чуят сърдечния ритъм на вашето бебе по-рано.

Допълнителната гънка на ушите им може да играе роля в усилването на високочестотните звуци, което им позволява да чуват неща, невъзможни за нас. Колко по-рано обаче успяват да го чуят и колко добре, все още е огромен научен въпросителен знак.

Когато се сблъскват с големи промени в живота, котките реагират по различни начини:

* някои стават защитни към собственик, който се чувства неблагоприятно във времето или проявява различно поведение, така че любимецът ви може да положи повече усилия да застане между вас и партньора ви;

* други се превръщат в малка сянка, която ви следва от стая в стая и се паркира директно във вашето лично пространство, когато се държите странно;

* има и бунтари, на които не им харесват промените в ежедневието – пикаят на произволни места, драскат мебели, крият се от вас, отказват да ядат.

Да, нещата са различни и ще станат още по-различни, когато бебето ви се роди. За да подготвите котката си за предстоящите промени, направете следните стъпки:

* Бавно въвеждайте бебешки предмети и размествайте мебелите в къщата си, особено ако ще изгоните котето си от някое от любимите му места. Искате то да свикне с креватчетата и детските столчета, но не искате да претрупвате къщата наведнъж.

* Започнете да пускате записи на бебешки шумове, особено плач. Тези звуци могат да бъдат стресиращи за котките и не искате те да ги свързват директно с бебето, когато пристигне.

* Започнете да блокирате всяка стая, в която бебето ще спи, и поставете прегради или лепкава лента (котките мразят лепкавите повърхности) около креватчето, така че мъркащата ви приятелка да не мисли, че там е подходящо място за спане.

* Направете план за запознаване на котката с вашето бебе, когато то се роди. Умно е първо да оставите котката си да свикне с миризмата му, като я запознаете с одеяло или дреха от болницата. След това се уверете, че всички официални срещи са строго контролирани и любимецът ви никога не остава сам с бебето.

Котките са силно чувствителни и проницателни животни – разумно е да се мисли, че много от техните супер сетива се активират, когато наблизо расте ново човешко същество.