Подслонът и храната са важни, но приоритет номер 1 е животното да бъде здраво и кастрирано

Дивите и бездомните котки най-често избягват хората. Има обаче и такива, които копнеят за взаимодействие с хората или за пълния корем, който тези отношения обикновено гарантират. В такива случаи изглежда, че бездомните котки решават да “осиновят” нищо неподозиращ човек за свой нов настойник. Тези мъркащи натрапници може да се появят на прага ви и да поискат храна, подслон или внимание.

Какво правите, ако случайно сте целта? Как да се уверите, че новият ви приятел бездомна котка е здрав и щастлив под вашите грижи, особено ако не иска да влиза вътре? А ако не можете да се грижите за него, как да намерите някой, който може?

Когато котка започне да идва около къщата ви и да търси внимание, да моли за храна или да се опитва да се промъкне през входната ви врата, трябва просто да го приемете - вие сте осиновени. Ако се поддадете на изкушението и я нахраните, няма съмнение, че тя ще продължи да се връща.

Не всички котки, които идват да просят, непременно са бездомни

Възможно е на прага да се яви домашният любимец на някой съсед, защото просто харесва нещо във вашия двор или район. Макар да се чувствате специални, че непознато животно е избрало именно вас, трябва да помните, че то може да е “осиновило” и други хора в района.

Как можете да различите бездомна от дива котка?

Изгубените или изоставени котки обикновено се чувстват удобно около хората и често се опитват да живеят близо до хора - под веранди или в гаражи, навеси или задните дворове. Дивите котки обаче живеят на пусти места, избягват коли и се хранят от кофи за боклук. Затова те често са застрашени от инфекции, болести и безкраен цикъл на бременност. Животът на дива, бездомна или изоставена котка често е кратък, като понякога трае само две или три години.

Преди да приемете, че дива котка иска да бъде ваша, трябва първо да проверите дали не е нечий загубен домашен любимец. Всеки ветеринар или група за спасяване на бездомни животни може да сканира дали животното има микрочип. Ако котката има собственик, ваша отговорност е да положите всички усилия, за да съберете отново котката и нейния човек.

Добър подход е да се възползвате от социалните мрежи. Направете снимка на котката и я публикувайте в групата на квартала си или в такава на любители на животни, като попитате дали някой я познава.

Ако наистина се окаже бездомна, то грижата остава във ваши ръце. Ако сте решили да я приютите в дома си, осъзнавайки дългосрочната отговорност, то може да започнете процеса на преход. Най-важното, преди да превърнете бездомната котка от улицата в домашен любимец, е да спечелите доверието на котката, да сте сигурни, че е напълно здрава, и да сте приготовили всички необходими консумативи.

Как да спечелим доверието на бездомна котка?

Някои улични котки ще бъдат приятелски настроени веднага. Често такива животни са били домашни, но са загубени или изоставени от собсвениците си, но все още помнят, че повечето човеци не са заплаха.

С котките, прекарали целия си живот на улицата, може да е необходимо повече време и търпение, за да се изгради доверие. Ако животното не се чувства комфортно с хората, тя най-вероятно ще драска или хапе, щом се опитате да я приближите. Започнете да скъсявате дистанцията бавно, в продължение на няколко дни или дори седмици. Винаги оставете на котката вариант да избяга от ситуацията, за да не се чувства притисната в ъгъла. Спечелването на доверието на непозната котка е отчасти игра на чакане, но наградата си заслужава. Котката ще дойде при вас, когато е готова. Ако се опитате да я принудите, ще бяга.
Пътят към сърцето на вашия нов котешки приятел минава през стомаха му. Така че

освен с търпение се въоръжете и

големи количества лакомства
- най-добре храна със силна миризма като консерва риба например.

Въпреки че храната и подслонът са важни, приоритет номер едно, особено ако имате други животни в дома си, е да потвърдите, че бездомната котка е здрава. Много от тези, които живеят по улиците, имат акари, краста, бълхи, глисти и други заразни болести.

Преди да тръгнете към лекаря, е важно да имате кутия за транспортиране. Често е трудно да накараш непознато животно да влезе доброволно в нея, затова има няколко трика. Първата стъпка е котката да хареса кутията. Оставяйте храна вътре в продължение на няколко дни. След това започнете да затваряте леко вратата, докато котката яде, и така отново няколко дни. След около седмица затворете вратата докрай и опитайте да я заключите. Ключът е всичко да се прави постепенно.

При ветеринаря котката трябва да получи основните ваксини, ако той прецени, и

да бъде кастрирана - най-важната стъпка

Тъй като женската котка може да забременее още на 16-седмична възраст и да има две или три котила годишно, популацията на бездомните котки - и проблемите, свързани с нея - продължава да расте. За седем години една женска котка и нейните котенца може да произведат още 420 000 котки.

Кастрацията носи много ползи. Въпреки че такива животни често наддават на тегло, те имат по-малко здравословни проблеми - като рак на гърдата, тестисите и матката. Кастрирането също така
 намалява рисковете, свързани с бременността

По-малко разгонени женски също означава по-малко привлечени мъжки животни и така по-малко рискови битки с котки. Организациите за спасяване на животни обикновено имат списък с ветеринарни лекари, които ще стерилизират бездомното животно с намаление или дори безплатно.

Преди да приемете бездомната котка в дома си, трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими за нея неща - котешка тоалетна, скривалище, храна и вода. Ако вашият нов котешки приятел преди това е бил домашен, преходът на закрито трябва да бъде сравнително лесен.

Ако бездомната котка обаче е дива, процесът ще отнеме малко или много повече време. Трябва постепенно да увеличавате чувството ѝ за комфорт, като я накарате да свързва присъствието ви с нещо, което котката наистина харесва – обикновено храна.
Груба грешка би било да хванете котка от улицата и да я вкарате веднага вкъщи. Това може да е плашещо и стресиращо, както и

пагубно за дългосрочната ви цел да

превърнете дива котка в свой домашен любимец

В началото на процеса може да поставите купа с храна и да седнете близо до нея, докато котката яде, като с времето приближавате купата до вас, докато успеете да погалите животното, докато се храни. Това може да се направи и с котешки лакомства. Каквото и да възбужда апетита на вашата нова котка, то именноо е правилният инструмент.

След като вашият бездомник започне да иска да влиза в дома (отново, това може да е след седмици или дори месеци на изграждане на доверие), внесете възможно най-много от външната среда в закритите помещения. Това включва предоставяне на варианти за игра с шишарки или пера например и зони, където котката може да се катери и да точи ноктите си.

Ако вашето ново коте просто не иска да влиза вътре, трябва да му осигурите подслон навън. Може да направите къща от кутия – има много онлайн уроци – или пък да отворите вратата на гаража в наистина студените нощи. През пролетните и летните месеци също трябва да осигурявате на котката си много сенчести, прохладни места за излизане, както и достъп до студена, прясна вода.

Важно е да бъдете реалисти по отношение на дивата котка, която е решила, че точно вие сте нейният човек. Оценявайте вниманието, което получавате, защото някои животни винаги ще бъдат диви и каквито и грижи да полагате, след време може да промени избора си на осиновител.