Кухи строителни блокове за изграждане на прегради на закрито могат да бъдат направени самостоятелно. Това изисква само дървена форма и циментово-пясъчен разтвор.

За да сглобите дървена форма, имате нужда от:

* дъски;

* пластмасови тръби с диаметър 20 мм;

* пирони или винтове, пробивен иснтрумент;

* кофражно масло (от магазина или 1:1:8 – олио/ веро или течен сапун/ вода).

Моля, обърнете внимание: в случая домашният калъп се прави чрез изливане на четири градивни блока.

Размерите на калъпа могат да бъдат различни - по ваша преценка. В примера, който описваме, размерът на всеки блок е: 29x19x9 см (дължина + височина + ширина).

Изработка на дървения калъп 

1. Външната основа 

На първо място, от подготвените (изрязани по размер) дъски, сглобявате правоъгълна кутия без дъно. На двете къси страни може да закрепите с пирони две малки летвички, които да играят роля на ръкохватки.

2. Вътрешна конструкция 

Отделно ще е необходимо да се подготви дъното според вътрешните размери на кутията – просто я поставете върху дъската-дъно.

Обърнете внимание: както дъното, така и преградите не са закрепени едни към други и не са закрепени с пирони към стените на кутията. Това ще ви помогне лесно да отделите вече изсъхналите блокове.

3. Монтаж на вътрешни тръби 

Сега оставете всичко настрана освен долната дъска. На нея ще е необходимо да се пробият отвори с диаметър 20 мм, в които ще се вмъкнат пластмасови тръби.

Може да начертаете преди това 4-те потенциални тухли с помощта на дървените вътрешни дъскички. А след това и да отбележите мястото на тръбите. За целта използвайте работна дъска с дупки (в размер на диаметъра на тръбата), която да положите на 4-те места на голямата долна дъска (виждате я на снимката).

След това, когато изливате циментовия разтвор, тръбите ще бъдат вкарвани в отворите в основата, а горната им част ще остане свободна.

4. Монтаж на външни тръби 

Към страничните прегради, които са монтирани успоредно на стените на кутията, също е необходимо да се завинтят по една пластмасова тръба (или разделена на две половини, които да закрепите на две дъски), дълга колкото е самата дървена страна – така правим релеф на външната страна на тухлата.

Изливане 

Поставете дървената форма върху равна основа.
Вътре вкарайте пластмасовите тръби.

Намажете вътрешността с кофражно масло и след това запълнете с циментово-пясъчния разтвор.
Фиксирайте върховете на тръбите.

Използвайте отново работната дъска с отворите, за да натиснете разтвора.

Когато разтворът се втвърди, отстранете пластмасовите тръби.

Разглобете цялата форма и извадете кухите блокове.