Първият месец от годината е последен за мързелуване и почивка за градинарите. Да, има по нещичко да се свърши в двора в по-слънчевите дни, има семенца, които можем да засеем, резници, които да вкореним. Истинската работа обаче тепърва предстои. Засега можем заслужено да си почиваме още мъничко.

Ако обаче не ви свърта и ви се работи, отидете в склада, мазето, гаража, градинската барака или където държите инструменти, грудки и луковици за лятно цъфтящи растения.

Мъжете (а и жените), които обичат да майсторят, със сигурност имат богат набор от инструменти. Проверете ги и се подгответе за идния сезон. Подострете сечивата, ремонтирайте дръжките, ако се налага. Също, направете списък или поръчка на такива, които смятате, че ще ви бъдат необходими в работата тепърва.

По-важно е обаче да отделите внимание на растенията на съхранение през зимата. Най-често това са картофи, тикви, лук и чесън, но когато говорим за цветя, няма как да не започнем с далии и гладиоли, все по-често канни, кали, бегонии, глориози, ахименеси и т.н.

В зависимост от вида им и това как ги съхранявате, трябва да имате едно наум, че някои от тях може да се събудят вече. След дългото съхранение е възможно да започнат гнилостни процеси или пък някое мишле да ги е открило. Затова проверете щателно грудките и луковиците. Колкото по-рано откриете проблем, толкова по-лесно ще го решите.