Всички знаем за някои от работните места на четириногите ни другари, но се оказва, че те могат много повече неща

Повечето от нас са чували за някои от задачите, за които са били развъждани кучета, като пастирство, лов и донасяне на плячката. Всъщност тези животни помагат на хората от стотици години със задачи около фермата или за защита на добитъка, имуществото и дома.

Днес има няколко професии, с които четириногите ни другари са добре известни – служебни, терапевтични, търсене и спасяване. Но някои кучета имат специализирани задачи, които са толкова уникални, че само те могат да ги свършат. Ето 14 от тях.

Детектори на болести 

През пролетта на 2020 г. Центърът за работещи кучета към Училището по ветеринарна медицина UPenn започна да обучава осем Лабрадор ретривъра да надушват COVID-19. Но това далеч не е нова идея. Много кучета са обучени да надушват редки заболявания като рак и дори Clostridium difficile (C. diff), опасна бактерия, която се предава чрез изпражнения.

Ловци на трюфели 

Какво би правил гастрономическият свят без трюфели? Те растат под земята близо до определени видове дървета и векове наред прасетата са били използвани за лов на тези деликатеси. За съжаление, грухтящите четириноги не са просто талантливи в намирането на трюфели, а също обичат да ги похапват. Така се случва въвеждането на кучето, по-специално италианското Лагото романьоло.

Първоначално тези къдрави италианци са използвани като ловни кучета, но острото им обоняние води до идеята да бъдат обучени за търсене на трюфели. За разлика от прасетата, те не проявяват склонност да ядат находката си.

Пастири на северни елени 

В продължение на векове хората, живеещи на север от Арктическия кръг, са използвали Финландския лапхунд за отглеждане на северни елени. Тези рогати животни са от съществено значение за скандинавските хора заради тяхното месо и кожи, а мощните и трудолюбиви кучета с дебела козина се справят със задачата.

Кучетата са по-добри от хората в много задачи. Всъщност има работни места, при които талантливите, обучени четириноги се отличават, докато хората вероятно изобщо не биха могли. Ето някои от уникалните кучета, които вършат уникална работа.

Защитници на изкуството 

Бостънският музей на изящните изкуства измисли начин да защити от буболечки произведения на изкуството, деликатни материали, дървени предмети и книги: куче. Ваймаранер на име Райли се обучава да седне пред обект, когато усети миризмата на буболечка. Тъй като хората нямат такива умения, Райли може да спести безброй часове, пари и много сърдечна болка, като открие насекомите преди да бъде нанесена вредата. Музеят избра Ваймаранер, защото породата има остро обоняние и издръжливост да работи дълги часове без да се отегчава.

Доставка на мляко  Доставка на мляко с кучешка количка, Студио Сити, Калифорния, около 1910 г.

Доставка на мляко с кучешка количка, Студио Сити, Калифорния, около 1910 г.

В цяла Европа, особено в Нидерландия, Франция, Германия и Белгия, фермерите използват кучета, за да изтеглят малки колички мляко от фермите до градовете, където го продават по улиците или пазарите. Дори днес във Франция и Белгия има няколко теглени от кучета колички за мляко. Те обаче са по-скоро уникални форми на упражнения за четириногите, отколкото необходимост за собствениците.

Картинг  Белгийски войници с картечници, теглени от кучета

Белгийски войници с картечници, теглени от кучета

Млякото не е единственото нещо, което кучетата могат да карат наоколо. Въпреки че на много места през 19-и век количките за кучета са били премахнати, те се връщат в употреба по време на Първата световна война. Породи като Бернското планинско куче и Голямото швейцарско планинско куче са били използвани за изтегляне на малки оръдия и за извеждане на бежанците на безопасно място. Днес картингът се превръща в популярен кучешки спорт.

Детективи по електроника 

Знаем, че кучетата могат да откриват бомби и наркотици. Сега някои се използват за намиране на електроника, като компютър, флаш устройство или микрочип. Щатската полиция на Кънектикът има две кучета за откриване на електронно съхранение (ESD) в екипа си, които могат да помогнат за откриването на порнография.

Контрол на дивата природа на пистата 

На летището в Травърс Сити, Мичиган, САЩ Бордър коли на име K-9 Piper има важна работа за вършене – да държи дивата природа извън пистите, което се изисква на федерално ниво от Плана за управление на опасностите от дивата природа. Това е едно от само 10 такива работещи кучета в страната, като задачата му е да прогонва от летището гризачите и хищните птици, които те привличат. K-9 Piper също така прави рутинни проверки на периметъра.

Ловци на омари 

Наред със сериозната си работа по опазването на морските костенурки, Алекс Шулце е обучил двамата си Лабрадор ретривъра, Лила и Маверик, да плуват до 15 фута дълбочина, за да ловят омари на дъното на океана. На Шулце му е отнело почти две години, за да научи животните как да плуват толкова дълбоко, а сега вечерята с пресен омар е само на едно гмуркане. Той използва всички приходи от усилията на кучетата за насърчаване на работата по опазването на морски костенурки.

Терапевтични кучета 

Има организации от хора и кучета, които посещават погребения, болници и места, където се случват инциденти, надявайки се да донесат малко светлина и облекчение в труден момент. Много четириноги също служат като терапевти в други роли в детски болници, старчески домове и други.

Пожарникари 

Пожарната служба на Ню Йорк може да се похвали за превръщането на Далматинците в известни пожарникари. Поради техния опит като кучета, теглещи колесници, е логично породата да служи добре, работейки с пожарни карети. В Щатите започват да използват петнистите четириноги още през 1870 година. Днес някои Далматинци все още работят в пожарни.

Винарски инспектори 

Международните лозари зависят от кучетата, за да намерят молекули, замърсяващи виното. Проектът Natinga е обучил четириноги да откриват 2,4,6-трихлоранизол (TCA) – молекула, придаваща миризма и вкус на мухъл на виното, което го прави неподходящо за пиене. Това се случва в производствените съоръжения на TN Coopers.

Теглене на шейни 

Какво е необходимо за бягане на стотици километри през лед и замръзнал терен в продължение на дни и седмици наред при арктически температури? Това е лесно: много. Много твърдост, смелост и лазерен фокус върху това накъде отивате. Самоед, Аляски маламут, Сибирско хъски, Чинук са едни от най-известните породи кучета за теглене на шейни и то с основание.

Детектори за китови изпражнения 

Едно куче и неговите приятели са важни членове на научния екип в Центъра за консервационна биология към Университета на Вашингтон. Лабрадор ретривърът Тъкър и четириногите му колеги ходят в морето с учените, за да проследят величествената косатка, която е застрашена от изчезване. Тъкър и 16-те други кучета от екипа са обучени да откриват миризмата на китове и могат да усетят „кита убиец“ на разстояние до една морска миля. Събирането и изучаването на изпражненията е най-малко натрапчивият и безопасен начин за наблюдение на движението, здравето и диетата на косатките и помага на учените да анализират как се справя видът. Тъкър може също да разпознае миризмата на лосове, карибу, вълци, игуани и прилепи и по този начин дава своя принос, за да запази и да се бори за оцеляването на други видове.

Докато повечето собственици на кучета са щастливи, ако техните кучета могат да седнат, да стоят на място и да идват, някои четириноги имат наистина необикновени таланти и естествен стремеж към работа. И така подобряват живота на всички нас.