„Когато през юни управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за смяна на изпълнителния директор и на ресорните зам.-изпълнителни директори, министър Бозуков ни събра и ни възложи задачата да се промени коренно работата на фонда. Да се дадат мерки за публичност, прозрачност и отчетност и в тази посока беше изготвен план за действие и мерки“, каза на церемонията по връчването на приза „Агробизнесмен на България“ Боряна Алексова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Тя обясни, че е имало 2000 забавени проекта, особено тежки в местните инициативни групи. „Към днешна дата мога да заявя, че всички забавени процедури са обработени и 90% от проектите, които са забавени от местните инициативни групи са обработени“, уточни Алексова.

Друг заварен проблем е бил при комуникацията с бенефициентите. В отговор на това фондът е открил четири телефонни линии, като до момента получените запитвания са над 1000. „Разработихме и две ръководства, за да знаят бенефициентите какво се очаква от тях да изпълняват като действия и документи. Също събрахме българските общини, за да ги обучим и да получим обратна връзка“, разясни Алексова.

Тя добави, че миналата седмица са разработили и трето ръководство по програмата за морско дело и рибарство, където също не липсват проблеми.

Според изказването на зам.-изпълнителният директор на фонда към днешна дата има назначени 14 нови оценителни комисии и се очаква да приключи обработката на проектите на етап административно съответствие и допустимост. А в края на октомври-началото на ноември, може би за първи път от четири години са се извършили посещения на място на приетите обекти. Това е важно на фона на нарастващите цени, които ще възпрепятстват изпълнението на обектите.

„Правим всичко възможно до края на годината да завършим обработката на всички подадени проектни предложения и да изпълним основните задължения и функции, които има ДФ "Земеделие". Особено в тези трудни времена поне ние да бъдем един остров на стабилността – прогнозируеми, предвидими и в помощ на земеделците“, заключи Алексова.