Производителите искат спешна среща с премиера и министрите на земеделието и на финансите

Заради безпрецедентното поскъпване на тока и газа много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си, поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка. 

"Към момента при така създалата се ситуация българските оранжерийни производители нямат планове да засаждат зеленчуци, поради невъзможността да посрещнат разходите за производство.
На пазара ни през зимните месеци няма да има зеленчуци родно производство и българските граждани отново ще бъдат принудени да купуват чужди". Това се казва в писмо на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция до премиера и министрите на земеделието и финансите, в което се настоява за спешна среща за намиране адекватни неотложни мерки.

"До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което както знаем всички, е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци.
В сектора работят над 15 000 души, по-голяма част, от които ще се наложи да бъдат съкратени и ще останат без работа. Освободените работници ще се насочат към други сектори, което ще направи трудно връщането им обратно", се казва още в отвореното писмо.

Ако секторът, който е пред колапс, не получи подпомагане, членовете на асоциацията са в готовност за масови стачни действия в края на другата седмица и може да се стигне до затваряне на важни пътни артерии.