Така ще ограничите неприятелите за следващия сезон

Все повече любители и то не само с по-големи дворове, но и такива с по-малки градини, си изграждат парници или оранжерии. В тях почти целогодишно могат да се реколтират разнообразни зеленчуци. С култивационните съоръжения могат да се отглеждат по-ранни зеленчуци, да се доотглеждат по-късни, да се прибират някои от по-капризните декоративни растения и др.

Всеки градинар, които има парник или оранжерия обаче, трябва да знае, че поне веднъж годишно почвата в тях трябва да се обеззарази. Така се премахват вредителите, които се намират там, а това в повечето случаи са много опасни болести и неприятели. Тъй като условията в парника са много по-благоприятни, някои от насекомите продължават да се развиват там и през студените месеци, а рано напролет са готови да нападнат и растенията в градината.

Ако се унищожат или поне се намалят всички тези вредители, това ще доведе до отглеждане на по-здрави и качествени растения през следващата година не само в парника, но и в градината.

Най-подходящото време да обеззаразите парника или оранжерията е през есента. Извършва се след като се оберат всички зеленчуци, а растителните остатъци се унищожат.

През зимата

През студените месеци може да засадите някои от по-студоустойчивите зеленчукови култури в дворните парници или оранжерии.

Една от основните грижи е напояването. Най-важно е поливките да се определят в зависимост от вида на оранжерията и условията в нея. Освен това след всяка поливка почвата трябва да се разрохква.

Култури, които се засаждат:

* салати и марули;

* лук и чесън за зелено;

* спанак;

* магданоз, копър и някои други подправки.