Забраната за използването на противоречивото багрило титанов диоксид ще влезе в сила през 2022 г.

Страните-членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия за забрана на Е171 като хранителна добавка след заседание на Постоянния комитет по храните наскоро. Гласуването на комисията дава зелена светлина на Европейския съвет и Европейския парламент да одобрят това решение през следващите месеци. Ако не бъдат получени възражения от тези органи, забраната ще влезе в сила в началото на 2022 г. Тогава ще започне 6-месечен период на поетапно спиране, след което ще се приложи пълна забрана.

„Безопасността на нашата храна и здравето на потребителите ни не подлежат на договаряне. Днес трябва да действаме решително въз основа на солидни научни доказателства, за да премахнем риска от употребата на химикала в хранително-вкусовата промишленост“, заяви еврокомисарът Стела Кириакидес.

Понастоящем титановият диоксид се използва като оцветител в редица продукти като дъвки, печени изделия, хранителни добавки, супи и бульони. Противоречивата съставка е свързана с негативни последици за здравето, включително увреждане на чревната флора и развитие на рак (когато се поглъща като малки наночастици).

През май 2020 г. Европейската агенция по безопасност на храните заключи, че титановият диоксид „вече не може да се счита за безопасен като хранителна добавка“. В същото време експертите заявиха, че не могат да изключат опасенията относно генотоксичността – способността на химикал да уврежда ДНК, което може да доведе до канцерогенни ефекти.

Новият закон може да се счита за победа на коалиция от 9 неправителствени организации, които водеха кампания за забрана на титановия диоксид в Европа след подобна забрана във Франция през 2020 г. Отне пет години, за да влезе в сила пълната забрана, след като френската агенция по безопасност на храните ANSES предупреди за рисковете от консумация на E171.