Декоративните бетонни плочки (например за подреждане на градинска пътека) могат да бъдат направени на ръка. Изгодно е от гледна точка на средства и като цяло е много удобно, защото можете да направите плочки с желания размер, форма и дебелина.

Споделяме един от начините да си направите декоративни плочки за градинската пътека.

Необходими материали:

* За кофража - дървени дъски и пирони/винтове, които да извадите с инструмент, без да наранявате плочата;

* мистрия/и;

* чук;

* четка;

* строшен камък;

* пясък;

* цимент;

* камъни.

Как да го направите 

Първата стъпка е да решите какъв ще е размерът на плочките и да съберете кофража от дървени дъски - формата е по ваша преценка.
След това трябва да се приготви смес от пясък, цимент и натрошен камък.
Запълвате кофража, инсталиран на равна основа и найлон, с готовия разтвор, след което е необходимо да уплътните бетоновата смес (с домашен мини вибратор или, като опция, с обичайното потупване с чук от външната страна на кофража).

Събирате речни камъни с всякакъв размер. Слагате ги в чиста пластмасова или метална кофа и ги измивате добре.

Нареждате камъчетата в бетоновия разтвор, по възможност с плоската страна надолу, след което ще ги притиснете в бетона с мистрия. Само че не е необходимо да е веднага. Трикът тук е, че бетонът ще набъбва и тогава с помощта на мистрия камъните се почукват, а сместа се замазва. И така докато камъните не се покрият докрай с бетона.

След 45 минути отново се връщате на работа. Заглаждате отново и със сила с мистрията, докато не стане брилянтно гладко.

Сега броите да минат два часа. Ще ви трябват четка и маркуч. Намокряте повърхността и с четката започвате да чистите, докато се появят камъните.

На последния етап остава само да изчакате пълното изсъхване на бетона – на следващия ден и след това кофражът може да се разглоби. Използвайте го за следващи плочки.

Уверете се, че повърхността е перфектно чиста и нанесете лак за камък.