Проучете конкретните указания за пътуване на авиокомпаниите преди да правите резервация

Налага ви се да пътувате някъде и да вземете домашния си любимец със себе си? Това ще е първото ви преживяване със самолет заедно и сте леко напрегнати как ще се случи? Преди да правите резервации, важно е да се консултирате с авиокомпанията си, за да разберете дали превозват кучета. Някои имат ограничения за възрастта, размера и породата, както и какъв тип клетка за пътуване се изисква.

Ако планирате кучето да пътува с вас на борда на самолета, трябва да отбележите това в резервацията. Повечето авиокомпании ограничават броя на животните, които се допускат на борда наведнъж, така че направете своята резервация възможно най-рано.

На борда се допускат само малки кучета и котки, които могат да се поберат в специални транспортни клетки под седалката. Обикновено има допълнителна такса към цената на вашия билет. Някои авиокомпании може изобщо да не допускат животни на борда и ще ги транспортират като товар в отопляем и вентилиран трюм.

Ако кучето се превозва като товар, трябва да вземете предвид времето, докато планирате пътуването, защото изключително топлите или студени температури могат да му повлияят.

Посетете ветеринарния лекар 

Кучето трябва да е достатъчно здраво, за да пътува, така че посещението при ветеринарния лекар е важно. Някои авиокомпании изискват ветеринарномедицински сертификат, който се издава в рамките на определен брой дни от пътуването.

Обезпаразитяването трябва да е направено най-малко три дни преди планирания полет. Кучетата не могат да бъдат приети за пътуване, ако имат признаци на скорошни операции, затова се уверете, че са напълно излекувани от всякакви процедури.

Подгответе любимеца си 

За да помогнете на вашето куче да се отпусне по време на полета, добра идея е да поръчате транспортната клетка, която отговаря на изискванията на авиокомпанията, по-рано. Може да го слагате в нея за дрямка и да я поставяте под бюро или маса, за да помогнете на животното да свикне.

Предлагането на лакомства или храненето на кучето в клетката също може да му осигури положителна асоциация. Сложете вътре одеяло или мека играчка, която да мирише на нещо познато.
Когато денят настъпи, не хранете домашния си любимец с твърда храна около четири часа преди полета. Добра идея е да предложите малко вода и време навън за упражнения и тоалетна.

Какво да вземете 

* Транспортна клетка, която отговаря на изискванията на вашата авиокомпания.

* Каишка/нашийник/нагръдник.

* Идентификационни етикети както за кучето, така и за клетката.

* Паспорт на кучето.

* Документът за резервацията на авиокомпанията.

* Мокри кърпички, хартиени кърпички, найлонови торбички.

* Вода и купа.

* Кучешка храна в случай на престой.

* Лакомства и меки играчки (не скърцащи).