Историята на този вид цветна градина започва преди около 15 години. След това във всички публикации, свързани с ландшафтен дизайн и архитектура, започнаха да чертаят ясна граница между алпинеума и скалния кът. Днес много експерти комбинират двата термина, наричайки това творение скална градина.

Всъщност алпинеумът е декоративна композиция, в която присъстват камъни и миниатюрни растения. А скалната градина е хълм от камъни, където растат пълзящи видове растения. Скалната градина изисква специални дренажни системи, които са от голямо значение в цялата структура. Тя се различава от алпинеума именно по тях.

Разликата се крие и във факта, че растителността, използвана в алпинеумите, е непретенциозна в поддръжката. В ландшафтния дизайн се използват цветя, за които е лесно да се грижите. Дори начинаещ градинар може да създаде оригинална цветна градина, тъй като за подреждането на такава цветна леха не са необходими познания и специални умения. Поради тази причина алпинеумите са популярни сред градинарите.

Видове композиции

Преди да подредите алпинеум, трябва да решите вида на бъдещата композиция. Има няколко конвенционални имена на градини:

* Озеленяване - този кът е подреден в градината, въз основа на нейния дизайн. С негова помощ можете да комбинирате всички елементи в една картина.

* Тераса - тази цветна градина се използва в райони с наклони. Тази композиция съчетава каменни стени с различни форми и височини.

* Скали и камъни - този алпинеум може да действа като отделна композиция или да бъде компонент на сложен ландшафтен дизайн. Проектирането на местата за растителност се извършва в процеса на създаване на цветната леха.

* Планинска долина - това е цветна градина, в която има камъни, вградени в почвата. Между камъните трябва да минават пътеки, разделящи територията на няколко зони.

* Планински склон - създаването на такъв алпинеум се извършва по склоновете. Външно изглежда като сипей с фрагменти от скали и пълзяща растителност.

Изберете своя стил 

Можете да подредите алпинеуми в различни стилове, които хармонично се вписват в цялостната картина на избрания ландшафтен дизайн. Има временни цветни лехи, които са подходящи за райони, където преобладава равен терен или лек наклон. Подходящи са и ниски храсти, които се вкореняват без проблеми при умерените климатични условия. Ако имате артистични знания и умения, можете да създадете оригинален дизайн, като украсите градината си с изключителни композиции.
Има няколко стила, в които можете да сътворите каменната си градина.

Японски

Веднага ще разпознаете такъв дизайн поради множеството камъни с умерени ярки цветове и декоративна растителност. Най-често се използва гранита. Японският стил показва красотата на камъните в природата, а екзотичната обстановка допринася за спокойствието.
При създаването на цветна градина трябва да се спазва хармония. Растения в саксии, будистки статуи, малки масички и клетки с пеещи птици ще се впишат в обстановката. Може да прибавите и осветление.

Английски

В английския стил има вечнозелени иглолистни дървета, които създават приятна среда. Към цветната градина можете да добавите зърнени храни, декоративен пелин, различни цветя и широколистна растителност.

Европейски

В европейския дизайн е необходимо да се използват растения, които могат да се адаптират към умерените климатични условия. Моделът се променя поради диво растящите цветя.
Можете да засадите трайни насаждения, миниатюрни храсти с ярки листа или други растения по ваш избор.

Алпийски

Този стил предполага луковични и иглолистни сортове растения, растящи в планините на Италия, Швейцария и Франция. Като декоративен компонент можете да оборудвате изкуствени водни конструкции във вашата градина.

Дизайнерът съветва 

* Когато избирате схема за засаждане, вземете предвид параметрите на възрастно растение и неговата корона.

* Докато растенията са малки, използвайте временни лехи и малки камъни. Когато храстът расте, ще бъде необходимо да се заменят старите елементи с големи камъни. Трябва да вземете предвид размера на храста.

* Алпинеумът може да бъде разположен близо до къщата. Украсете композицията с планински растения, сред които ще растат лавандула, мъх, папрат.

* Благодарение на дискретната гама можете да подчертаете стила на къщата или на околната среда. Декорациите могат да се състоят от естествени елементи (напр. дървета, трупи, камъни) с естествени форми.

Местоположение и размери 

След като дизайнът бъде определен, ще трябва да изберете местоположението на каменната градина. В избрания обект трябва да има всички условия за подреждане на алпинеум. Трябва да създадете проект на територията, да проучите района на обекта, характеристиките на неговия пейзаж, почвата. Например, помпозни каменни купчини не могат да бъдат поставени на малка площ: те ще изглеждат неестествено. А на големи площи малките алпинеуми могат да бъдат загубени, така че към избора на размера на бъдещата цветна градина трябва да се подхожда с цялата отговорност.

Когато избирате място, трябва да дадете предпочитание на дерета, тераси и други неравни повърхности. Можете да превърнете непривлекателните зони в оригинално творение. Ако планирате да правите алпинеуми в градината, важно е да вземете предвид факта, че не всеки обект може да има дере, езерце или тераса.

Няма нужда да се разстройвате, тъй като каменната цветна градина успешно се вписва във всякакъв вид релеф.

Помислете за светлината 

Ако е възможно, изберете слънчевата страна: не всяко растение може да расте на сянка. Цветната леха трябва да бъде разположена по такъв начин, че алпинеумът да е на видно място и да радва окото. Начинаещите градинари е добре да започнат с малки площи. За да подредите голяма площ, по-добре е да се обърнете към професионалисти.
Избягвайте поставянето на алпинеуми по огради и в близост до сгради. Ако тази опция не може да бъде изключена, използвайте катерещи растения.

Малко за камъните 

Изборът на камъни трябва да се извършва въз основа на няколко прости съвета.

* Всички каменни компоненти трябва да имат интересна форма. Можете да изберете порести скали, калдъръм с атрактивни пукнатини, мъхести камъни. Черноморските камъни също са подходящи за създаване на алпинеуми.

* Цветовата схема зависи от вкусовите предпочитания. Ако имате добър артистичен вкус, можете лесно да комбинирате в скалната градина различни нюанси.

* Начинаещите, които се страхуват да направят грешка, могат да използват твърди камъни от един и същ тип. За да разнообразите състава, можете да експериментирате с размерите и формите.

* Цветните лехи с два големи камъка в центъра имат най-добрия вид. Останалите представители трябва да са със същия размер. Изберете камъни с дължина 30-40 см.

* Ако решите да поставите алпинеум на склон, камъните трябва да бъдат положени отдолу нагоре. Всяко ниво е подредено последователно. Първоначално трябва да се монтират големите камъни, които ще действат като опора. За да направите конструкцията надеждна, можете да вкопаете камъните до дренажната основа. Някои градинари използват циментова замазка за фиксиране.

* Всякакви камъни са подходящи за строителни работи: натрошен камък, гранит, фрагменти от тухли. Туфът е популярен (скала от камъни, създадени от вулканична пепел и други отломки). Когато избирате камъни, изберете трайни видове, които могат да издържат на слънчевите лъчи и времето.