Иновативни продукти, които са защитени от загуби, включва в програмите си за торене фирма Екофол

Ваня ВЕЛИНСКА

С нормални темпове върви сеитбата на есенниците в цялата страна. Земеделските производители, които държат на добрите практики, се стремят да ги спазват, за да осигурят стабилна основа за бъдещите добиви.

На този етап водещи фактори са семената и подходящото хранене, което да осигури всички необходими хранителни вещества за младите посеви.

Практика, която се наложи в последните години, е семената да се обработват с растежни стимулатори, които подпомагат покълването на семената, както и младите поници. А Екофол е фирмата, която предлага различни продукти, с които могат да се направи цялостна програма за ефикасно хранене на културните растения.

От няколко години фирмата включи в продуктовата си листа торове за основно торене при различните култури. Предлаганите продукти са изключително разнообразни – NP, NPK, NPS, PK. Всички те са от т. нар. специализирана група, тъй като са със защита от загуби.

Иновативната технология PhosActive позволява фосфорът да остане

достъпен в почвата, дори при ниско или високо рН, както и при почвено преовлажняване, и да се усвои напълно от растенията.

Другият продукт е DURASOL NCode DUAL MAX, съдържащ 46% амиден азот, който също е със защита от загуби. Предимствата при него са големи, тъй като азотът е защитен и не се влияе от слънчевото греене и температурата.

Този тор може да се внася както преди сеитбата, но с намалена торова норма, съветват специалистите, но е по-подходящ за приложение през пролетта. Използва се за подхранване в края на зимата – до началото на пролетта, непосредствено преди да настъпи вегетацията на културите. Благодарение на удълженото освобождаване на азота загубите са минимални. А хранителният елемент, който е изключително важен за културите в този момент, може да се приема от тях по-дълго време, както и в по-голямо количество.

Други продукти, които са подходящи за есенно приложение са Амино Експерт Старт и Амино Експерт Протект.

Амино Експерт Старт е изключително надежден биостимулатор, който се прилага при обеззаразяването на семената, разяснява Линчо Енджов от екипа на Екофол. Това е комплексен продукт, включващ пълна гама от макро- и микроелементи, а също и аминокиселини, както и прилепител. Той помага за много добрата покривност на семената, защото преразпределя обеззаразителя върху повърхността на семената. Продуктът е смесим с всички използвани в момента обеззаразители, така че без проблемно се прилага с тях.

Климатичните условия, които наблюдаваме през последните години, най-вече засушаването,

създават много трудности за поникването на културите през есента

Ето защо е изключително важно на поникващите растения да се даде лесно усвоима храна. Именно такива леснодостъпни хранителни елементи се съдържат в Амино Експерт Старт, който е нанесен върху семената и дефакто е първата готова храна, която приемат младите поници. А тя им позволява да покълнат и да се развият едновременно, което пък дава изравнен посев, който е добра предпоставка за по-нататъшно добро развитие на растенията.

Друг продукт, който препоръчват специалистите от Екофол, подходящ за първоначалните фази от развитието на разединя, е Амино Експерт Протект.

Това е комплексен биостимулатор, който освен това стимулира младите растения при развитието си през есента да натрупат достатъчно хранителни асимилати, пластични вещества и захари, които пък ще подпомогнат за по-доброто им презимуване през студените месеци, разяснява Линчо Енджов.

Продуктът е подходящ да се прилага във фазите 3-ти-4-ти лист

от развитието на пшеницата. В този период листната маса е напълно достатъчно развита, за да може растението да поеме храната, която му се дава чрез Амино Експерт Протект.

Ние имаме богат опит с третиране на малки растения и при зърнено-житни култури, както и при рапица, и резултатите винаги са много добри, допълва още специалистът. След пръскане с биостимулатора растенията развиват много по-добра коренова система. Например пшеницата прави много добър възел на братене, а рапицата – добре оформена розетка. Всичко това води до едни по-силни и устойчиви растения, което пък кореспондира с едно много по-успешно презимуване.

Амино Експерт Протект е съвместим с всички препарати за растителна защита.

Може да се комбинира за съвместно внасяне с пестициди,

които се прилагат през есента. Например съвместно с инсектициди срещу житни мухи при пшеницата или срещу някои болести, които са проблемни още през есента. Все пак специалистите по хранене препоръчват, ако посевът изостава в развитието, първо да се внесе биостимулаторът, за да може да се даде начален старт на растенията и да се навакса с изоставането, а след това да се третира с рз-продукта.
Когато, по някаква причина Амино Експерт Протект не може да приложи през есента, това може да се извърши и през пролетта. Важно е обаче полето добре да се обследва, за да се установи какво е развитието на посева към момента. Препоръчително е с продукта да се подхранят растения, които изостават, или при неизравнен посев, за да може те да наваксат с развитието си.

Младите растения се нуждаят от храна, която се усвоява лесно
Младите растения се нуждаят от храна, която се усвоява лесно
Посевът трябва да се е развил добре до настъпване на студовете
Снимки: Архив
Посевът трябва да се е развил добре до настъпване на студовете Снимки: Архив
 Обезпечеността с храна е предпоставка за изравнен посев
Снимки: Архив
Обезпечеността с храна е предпоставка за изравнен посев Снимки: Архив