Възможно ли е да се повиши студоустойчивостта на лозите, за да могат да издържат през зимата на ниските температури и да няма измръзвания по частите им.
Това ни попита преди време Клара Иванова от Бургас.

Отговор:

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите на първо място е една проста операция - да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Това трябва да направите на определена височина - поне над четири педи от земята. Постига се предимно чрез подходящи формировки на лозата.
Друг начин, който доста помага е предзимното внасяне на оптималното количество торове. През октомври-ноември за целта може да се направи т.нар. запасяващо торене. То би могло да стане дори и през декември, стига времето да го позволява и почвата да не е замръзнала.

Относно резитбата, да се знае, че оставянето на повече плодни звена е фактор за по-силно изтощаване на растенията. Според старата народна практика през ноември, след като са опадали листата, лозите са били опръсквани от стопаните с варно мляко с добавено олио.

Старите лозари са използвали разтвор от 10 л вода, 3 кг вар и 50 г олио. Дядовците казват, че това прави растенията по-устойчви на студ. Днешното обяснение на специалистите за успеха на това закаляващо пръскане е, че калият от почвеното торене и варта влизат в защитна комбинация.

Калият повишава вътрешното съпротивление, а варта е известна като защитник на външния слой. Олиото в случая играе ролята на прилепител.