Животинските рога са едни от първите средства, познати на човека и помогнали му да оцелява в дивата природа. В своето развитие той е намерил как да приспособи този леснодостъпен ресурс в бита и културата си. Така човек е създавал разнообразни инструменти за първи битови нужди – от прибори за хранене до украшения, оръжия и музикални инструменти, издълбавайки костния мозък, за да издаде силни звуци. Рогът е и прототип на инструментите за аларма, с която обществата са предупреждавали при заплахи. Звукът му се носи на разстояние до 10 километра.

И днес, не всичко от тези примитивни неща е излязло от мода. Рогата са ни дадени от природата без наше усилие, а дори са отпадъчен продукт от стопанства. Те са красиви, здрави и стабилни.

Има различни начини да направите свои изобретения от рогове и описаните тук методи не са единствените. Това е предназначено да послужи като въведение в изработването на рогове от животни и да ви даде ръководство за боравенето с инструменти, които може би вече имате. А защо не и вдъхновение да станете занаятчии.

Физиология 

Рогът е постоянна заострена проекция върху главата на бозайници, която се състои от покритие от кератин и други протеини, обграждащи сърцевина от жива кост.

Тези твърди образувания се състоят още от корен, тяло и връх. Коренът се намира на прехода към кожата на челото. Върхът е остър свободен край, а тялото е областта от корена до върха.

В стените на рогата има два слоя: основата на кожата и епидермиса. Продуциращият слой на епидермиса произвежда тръбен рогов слой. Формата им е близка до конусовидна, обикновено те се огъват в спирала или дъга.

Донякъде рогът е термопластичен, както полимерните материали, това ще рече, че на пара и с подходящи средства може да му се променя формата.

Работното място 

Инструментите, които е хубаво да си набавите, са тези, които служат за дърво и метал.

Ако смятате, че ще се справите с големи количества, се снабдете с циркуляр, с различни режещи дискове, машина за обработване – шлайф, полир машина, струг, фреза, муфелна пещ. Бормашина и трион също ще са ви от полза. Към списъка прибавяме и ножове, длета, пили, клещи, шкурки, парчета кожа.

Помнете, че когато се стърже рог, се вдига прахоляк, така че помислете за вашия комфорт предварително.

Също така в началото на процеса, например на приготвяне на чаша, трябва да се извърши задълбочен преглед на рога: трябва да намерите такъв с минимален брой пукнатини. По-добре е да се използва твърда формация от главата на наскоро убит бик. Това се дължи на факта, че при продължително съхранение околната среда може да повлияе негативно на материала.

Почистване и отстраняване на коста  Бялата кост от вътре трябва да се премахне

Бялата кост от вътре трябва да се премахне

Обезпаразитяването и обезмасляването е първото важно правило, което трябва да направите преди каквато и да е обработка, чрез варене. Процесът на варене също така ви помага да отстраните костното ядро, ако обаче не го виждате, премахнете основата на рога с трион предварително.

Рецепта за обезмасляване на рог: вода, течен сапун, няколко капки спирт/алкохол или сода за хляб. Вари се около 2 часа и повече, в зависимост от дебелината, като добавяте вода. Може да ги оставите да се киснат в сапунена вода за едно денонощие.

Вадите ги горещи като ги държите за острата част и с чук или друг удобен предмет чукате по широката част, за да падне костното ядро. Можете също да използвате дълга отвертка, за да почистите вътрешността на роговата обвивка.

Вашият рог вече е кух.

Втори вариант на обезпаразитяване

Методът е 3 дни да престоят във формалин, изплакване, за едно денонощие в слаб разтвор с тризон и отново изплакване.

Ако обаче се стремите рогът да остане колкото се може по-твърд и във формата си и да не го изтънявате, не го накисвайте в сапун и гореща вода за дълго. 10-20 минути са достатъчни. А обратният ефект – да бъде тънък и флексибилен – може да постигнете чрез варене във вода с амоняк.

Перхидролът също се използва за обезмасляване.

В дивата природа мравките също почистват и обезмаляват роговете, но за много по-продължителен период от време.

По-нататък в процеса на обработка също ще ви трябва тенджерата с вряла вода, ако искате да променяте формата на рога.

Полиране  С почукване пада костта

С почукване пада костта

Следва механичното почистване. За ваше удобство използвайте парчета кожа, които да поставите на работния плот и конусовидна дъска, чиито връх е увит с кожа и на който да слагате рога.

С шкурки и пили изчистете и полирайте отвън и отвътре, но преди това трябва да оставите рога да се охлади, за да не повредите материала.

Използвайте и шлайф паста (ГОИ), структурна паста пемза, филц, полир машина, стоманена вата, а дори и кремък може да ви е от полза.

Правете движенията в една посока.

Сега започва да изглежда наистина като елегантен бял рог.

Когато използвате шлифовъчна машина, трябва да бъдете изключително внимателни да не прекалявате.

При липса на машина, процесът ще бъде по-дълъг, в този случай трябва да използвате шкурка с различни размери, започвайки с груба и завършвайки с фина. Първо трябва да изчистите вътрешността със стъргалка и след това сами да направите шлифовъчен инструмент.

За да направите това, вземете парче твърда тел и прикрепете към него шкурка. След това парчето тел се фиксира в бормашината и по този начин се обработва вътрешната част на роговата обвивка. За окончателен блясък се използват филц и ГОИ паста.

Сега е моментът да направите различни вещи и изрезки от рога, ако не искате да остане в конусовидната си форма. Може отново да варите рога (с амоняк), за да може по-лесно да го огъвате. Използвайте дървени парчета, по които да огъвате и променяте формата.

Трябва ли да се лакира?

Ако си задавате този въпрос, отговорът е, че не е задължително.
Микро порите могат да се запълнят с моментно лепило и после да се полира отново. Ако все пак решите да използвате лак, в най-естествен вариант е шеллака, който може да намерите в търговската мрежа. Здрав и устойчив е, но не и на спирт.

За смазване можете да използвате топена животинска мазнина, но по-препоръчително е растително масло или зехтин. Разтрийте силно с намазнена кърпа, за да се затопли, така че маслото да попие по-добре. За да ускорите, минете със сешоар на висока степен, както отвътре, така и отвън, докато вашето ново рогово произведение не се затопли доста, след което намажете с мазнина. Това е последната стъпка във вашия проект.

Как да измервате 

Тъй като рогът е извит и с неправилна форма, ще ви е трудно да взимате неговите мерки. За тази цел използвайте тел, която да прилепите по стените му отвътре и отвън и тогава да измерите телта. По този метод ще разберете и докъде свършва „тапата“ на върха на рога и къде да го изрежете, ако искате да направите втори отвор. Маркирайте с молив.

С трион може да изрежете върха, а след това с бормашина и с ножче да довършите.

За какво се използва 
Показваме снимки, но вариантите са доста. А те са:

* дръжки, например на ножове; съдове за пиене и ядене; прибори – лъжици и черпаци; обувалки; бижута; гребени; закопчалки и копчета;

* лули; табакери и кутийки; ключодържатели; фигурки.

Да не забравяме и музикални инструменти и части от тях, такива са: руската жалейка, словенския живалски рог, испанската гайта гастройена, албока на баските, сток-ен-хорн на шотландците, пибхорн от Уелс и други.