Огледайте парцела и направете план

Не винаги е възможно да се вложат пари едновременно в изграждането на къща и в подобряване на градината. В ситуация, в която трябва да направите избор, естествено се дава приоритет на жилищната сграда. Но това не означава, че пейзажът трябва да остане необлагороден. Има прости начини за декорация на градината по оригинален начин, без много пари.

Най-удобно е да изготвите план на градината по време на оглед. За да направите това, излезте на двора да се разходите и да анализирате състоянието му. Отбелязвате най-осветените и сенчести места особеностите на релефа - низините и хълмовете.

Проверката и маркирането на характеристиките на парцела ще помогнат той да се раздели на основните зони: зеленчукова и цветна градини, помощни сгради (гараж, плевня), място за почивка и други обекти, необходими за конкретната ситуация.

Нива на осветеност 

* От северната страна сянката пада от високи дървета и сгради. По-добре е да използвате тези площи за гараж и помощни постройки.

* Живият плет от дървета - предпазва мястото от вятър и прах.

* Слънчевите площи трябва да бъдат разпределени за зеленчуковата и декоративната градини, тъй като растенията се развиват по-добре при добро осветление.

* Засенчените места са идеални за организиране на детски площадки и зони за отдих през деня.

* По-голямата част от площта е отредена за растенията, а останалата може да бъде заета от зони за отдих, заобиколени от цветни лехи и детайли от декоративния пейзаж.

Изготвяте списък със задачи 

За да получите по-ясна представа за предстоящата работа, препоръчително е да започнете, като почистите зоната от отломки, суха трева и плевели. Така освободена от ненужни неща, градината изглежда по-просторна и е по-лесно да нарисувате бъдещия пейзаж върху нея.
След това трябва да действате според плана и за да не се чудите какво следва, просто трябва да действате последователно по списъка със задачи в реда, по който трябва да бъдат изпълнени.

Примерен работен план:

1. Изравняване на неравностите и преместване на излишната земя в низините

2. Засаждане на плодни и декоративни дървета и ягодоплодни храсти.

3. Изграждане на гараж и технически съоръжения.

4. Изграждане на навеси или беседки в зоните за отдих.

5.Издигане на повдигнати цветни и зеленчукови лехи.

6. Определяне на граници между зоните.

7. Полагане на настилки

8. Разбивка на цветните лехи.

СЪВЕТ

Терасирането с изграждането на подпорни стени е доста трудоемък и скъп процес, поради което с него трябва да се справим при спешна нужда, когато на мястото има доста стръмни склонове.

Евтини материали 

За да се подобрите територията на обекта с минимални разходи, строителните материали се купуват на ниска цена. В повечето случаи това са използвани тухли или строителни блокове.За някои материали дори можете изобщо да не плащате - те понякога се съхраняват в навеси и килери, заемайки полезно място.

Лесни лехи 

Остатъците след строителството на жилищната сграда могат се използват за създаване на повдигнати лехи за отглеждане на ягоди, билки и зеленчуци.

Избирате дъски с еднаква ширина, правите правоъгълна кутия и пълните я с плодородна почва и засаждате всякакви градински култури. Този метод на отглеждане има своите предимства.

Поради факта, че лехите са на определена височина, е по-лесно да се грижите за тях. На този принцип се подреждат и повдигнати цветни лехи - мястото близо до оградата или верандата ограждате с дъски, а вътре се засаждате едногодишни, трайни насаждения, декоративни храсти или дървета.

Цветна леха можете да направите и от камъни, керамични плочки, цимент,пясък и строителни блокове: пенобетон, керемиди и др. Стари тухли, дори и на половинки също могат да се използват.

сн. 04-5-1,04-5-2,04-5-3

Евтини пътеки   

Градинските пътеки могат да бъдат направени от стари строителни материали. Тухлата, която остава след демонтажа на сградите, е най-подходяща. Фактът, че е била в употреба, говори в нейна полза - вече е издържала на тежки климатични условия в продължение на няколко десетилетия и е доказала своята издръжливост. Следващите 5-10 години, докато събирате средства за ново покритие, старото ще издържи.

Можете да направите и настилка от дъски. Подпорни блокове се полагат за основа на пътеката с интервал от 60 - 90 cm. Тяхната дължина е равна на ширината на пистата. Върху тях се полагат дъските и пътеката е готова.

Трябва да проверите здравината на пътеките, за да няма „инциденти“.

СЪВЕТИ

Ако нямате дъски, а трупи, можете да направите кръстосани разрези и да ги използвате за изграждане на пътеки.

Полагането на кръгли парчета близо едно до друго няма да работи, поради закръглеността и това не е необходимо. Основното е, че можете да ходите по тях след дъжда, без да изцапате или намокрите обувките си.

Пътеките оградени от пластмасови бутилки изглеждат оригинални. Еднакви бутилки пълните с пясък и ги вкопавте (надолу с гърлата) под формата на бордюри от двете страни на пътеката. Вътрешното пространство е покрито с пясък или чакъл и уплътнено.