Колкото по-стара е лозата, толкова по-голям е рискът за корените й

Преместването на до 2-3-годишни лози не е толкова сложно. Смяната на мястото на четири до пет годишни лозови храсти е почти невъзможно да стане, без да се повредят корените им, но пак е сравнително лесно изпълнимо. Корените са дълбоко в земята на повече от 100 см, а по-голяма част от тях се концентрират на дълбочина 60 см.
Корените на 6-7 годишна лоза са стигнали до 1,5 метра в хоризонтална посока, като 75% от тях са разположени в радиус от около 60 см. В този случай е по-добре да се изкопае храстът на разстояние най-малко 50 см от него, за да се извади по-спокойно.

Когато става дума за много стари, около 20-годишни лози, тогава работата е малко по-сложна. Трябва да знаете, че тяхната коренова система е много силна и с дебели корени – навлязли са в почвата до 2 метра дълбочина, а активната им коренова зона е разположена в радиус от над 80 см в дълбочина.

Тук съществува рискът, че изкопавайки такъв стар лозов храст, ако не се справите добре, можете да нанесете значителни щети на кореновата му система и на новото място отслабеното растение да не пусне нови корени.

Когато разкопаете и извадите лозата от старото й място, трябва да оцените състоянието на кореновата й система.

След това корените се съкращават така: механично повредените дебели корени се подрязват, същото се прави и с по-тънките корени (0,5 - 2 см), като се запазва максимално броят им, докато росните корени се премахват изцяло. Тази операция има стимулиращ ефект върху развитието на новото място.

Добре е корените да се потопят в каша от говежди тор и глина, което намалява риска от инфекции с гъбични заболявания.

Резитба преди преместване

Лозите се подрязват и в надземната си част, като това се прави пак въз основа на състоянието на кореновата система. Ако корените са силно повредени или храстът е по-стар от 10 години, наземната част се изрязва на "черна глава".

При добра коренова система на храста, можете да оставите върху него отгоре няколко рамена с по две очи.

Когато режете, не трябва да "щадите" храста. Тази резитба ще помогне на растението да се възстанови по-бързо.

За да дадете "втори" живот на старата лоза, трябва да спазите няколко важни правила. Те ще ви гарантират, че растението ще потръгне и ще се чувства комфортно на новото си място.

Какво трябва да знаете?

Мястото, на което ще настаните лозата трябва да е добре огряно от слънцето, защитено от вятър и течения, да няма по-близко от метър подпочвена вода.

По-добре е лозницата да е разположена близо до южната страна на сграда или ограда. Не се препоръчва да е в близост до дървета.
Ако торите новата площ успоредно със засаждането, не го правете с компост, който съдържа остатъци от гроздови листа или лозови пръчки. По-добре е да ги изгорите, защото иначе рискувате да пренесете зараза.

Ямата за засаждането

Нея трябва да я подготвите един месец преди операцията. В противен случай почвата ще започне да се сляга и ще провокира продълбочаване на кореновата система на растението и потъването му.
При изкопаването на дупката, трябва да спазите следните изисквания: дълбочината зависи от възрастта на храста - колкото по-стар е храстът, толкова по-голяма трябва да бъде дупката - от 60 см до 100 см.
Дълбочината на ямата също зависи от състава на почвата: при леки песъчливи почви може да е 50-60 см, на тежки и глинести почви - най-малко 70-80 см.

Специален дренаж

На дъното на ямата е много добре да се направи дренаж от чакъл или счупена тухла.

Долната й част се запълва с почва, която старателно се смесва с органични или минерални торове в количество 150–200 г суперфосфат, 75–100 г амониев сулфат и 200–300 г дървесна пепел.
За да организирате лесно подхранване и поливане на лозата на новото й място, поставете пластмасова тръба в изкопаната дупка. От там ще изливате разтвора с торовете и той ще отива направо до местоназначението си – при корените.

Един секрет: като заместител на торове, съдържащи желязо, можете да използвате ръждясали кутии или пирони, които преди това сте обгорили на огън. Те се пускат в ямата.

Можете да преместите храста по 3 начина: с голяма буца пръст около корените, с частична буца, или трето - с почистена коренова система, без почва. Първото е за предпочитане.

Преустановете обаче поливането на лозата 3-4 дни преди операцията, за да не рискувате буцата да се разпадне.

Преместването на новото място може да стане лесно, като сложите лозата в количка или като я влачите върху парче брезент или метален лист.

След засаждането, заравянето с пръст и притъпкването, трябва да я полеете с две кофи вода и покриете с компост или торф с дебелина 10 см.

Някои градинарски тайни

След като сте поставили кореновото стъбло в дупката е необходимо да наредите всички корени, така че да са прави и да не се преплитат помежду си. Дупката се запълва със земя до следващото ниво от корени, които също се разстилат и се покриват.

Почвата се уплътнява, полива се, мулчирането се извършва с торф или листа.

След презасаждането на ново място храстът ще се нуждае от често, редовно поливане.

Още един секрет: Стари хора казват, че ако добавите 200-300 г ечемичени зърна в ямата по време на засаждането, храстът ще се вкорени по-добре.

След презасаждането отслабената лоза е все пак с накърнени корени, затова изисква специални грижи: често поливане, торене, пръскане, осигуряване на загрибване за зимата в продължение на няколко години.

Не пропускайте да се грижите добре и след 2-3 години лозата, която вече се е възстановила на новото място, ще ви зарадва със своята реколта.

С

Млади лози по-лесно се преместват
Млади лози по-лесно се преместват
В дупката сложете тръба-от там торенето става лесно
В дупката сложете тръба-от там торенето става лесно
Млада лоза на новото с място
Млада лоза на новото с място
Изкопаването на лозата от старото й място да става внимателно, за да не се засегнат корените
Изкопаването на лозата от старото й място да става внимателно, за да не се засегнат корените
Съкращаване на корените преди засаждането
Съкращаване на корените преди засаждането
Обработка на корените със специалната смес
Обработка на корените със специалната смес