Нападнаха всички растения в градината, оплаква се Георги Христов

Тази година определено е белязана от нашествие на листни въшки. Читателите ни редовно звънят в редакцията, за да се оплакват. Каламитетното намножаване на неприятеля, както научно се казва, е провокирано от подходящото време за развитието му – хладна и влажна пролет.

По овощните дървета вредят много видове листни въшки.

Икономически най-опасните видове по дръвчетата са: зелена ябълкова листна въшка, зелена цитрусова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, червеногалова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, крушова листна, реомюрова крушова листна въшка и кръвна въшка.

Напомняме на начинаещите градинари, че:

* Листните въшки развиват много поколения през годината - над 10, което значи постоянно присъствие в овощната градина.

* Те зимуват като яйца около пъпките, в пукнатините на кората и под нея.

Борбата срещу тях трябва да се води редовно, тъй като в противен случай може да се стигне до получаване на по-малко и с по-ниско качество плодова реколта.

При ябълка

* В ябълковата градина най-често се среща зелена ябълкова листна въшка, която вреди и по крушата, дюлята, мушмулата. Неприятелят се разполага по долната страна на листата, като поврежда силно връхчетата на младите леторасли, които се деформират и изсъхват.

* Друг опасен вид е червеноглавата ябълкова листна въшка. Вреди само по ябълката. Причинява много характерни повреди по листата - те загрубяват от горната страна, оцветяват се виолетово или червено-жълто, завиват се и стават трошливи. Впоследствие изсъхват и опадат. Въшките нанасят повреди и по плодовете, като на мястото на убождането се появяват червени петна.

* По ябълките се среща и ябълково-живовляковата листна въшка.

Развива се върху ябълката, но за междинен гостоприемник използва живовляк, откъдето и името й. В следствие вредната дейност листата пожълтяват, засъхват, завиват се като пури и опадат. Неприятелят поврежда силно пъпките, цветовете и младите плодчета. Този вид отделя обилно медена роса.

При круша

Крушовата листна въшка напада основно крушовите дървета, а лепката е междинен гостоприемник. Въшката се появява рано в овощните градини и бързо обхваща клоните, дори цели дървета. Вследствие на повредата листата пожълтяват, завиват се напречно, по-късно фуниевидно. Отделя много медена роса, по която се развиват чернилни гъби.

При слива

По сливата най-често се среща малка сливова листна въшка. Освен това видът напада джанка, праскова, трънка. Причинява завиване и деформиране на листата, поврежда младите леторасли.

При праскова

По прасковата се среща прасковената листна въшка. Вреди основно по прасковата, като междинни гостоприемници са различни едногодишни културни и диви растения - домати, краставици, пипер, картофи, тютюн и др.

Повредите по прасковата са накъдряне и избледняване на листата, завиване на летораслите. Неприятелят поврежда и цветовете. Към края на май - началото на юни тя напуска прасковените дръвчета, по които е развила 4-5 поколения и преминава по други гостоприемници.

Редовна борба

Веднага след като се установи, че дръвчетата са нападнати от листни въшките, трябва да се предприемат мерки. Не бива да се допусне листата да са се завият, тъй като тогава борбата е по-трудна.
У нас има регистрирани десетки инсектициди за борба с листните въшки. При отделните овощни видове има одобрени различни продукти. Препоръчително е да разполагате с 2-3 вида, които са на различна активна база, за да е по-добър ефектът от растителната защита.
Напомняме на градинарите да четат внимателно етикета на продуктите, тъй като понякога дозата при отделните култури е различна.