Кимчи /азиатска туршия/, комбуча/напитка от чаена гъба/, мисо /супа от ферментирали соеви зърна/, кисело зеле, кисело мляко и кефир - това са все ферментирали продукти, познати на човечеството в продължение на векове, които изведнъж подлудиха всички, пише британският вестник The Guardian

В Сан Диего за четвърти път се провежда фестивал на ферментиралата храна.

Тя е и една от забележителните тенденции на последния гастрономически фестивал Omnivore в Москва през 2017 г.

Ферментиралите продукти са тенденция не само напоследък, но и вече през цялото десетилетие.

Почти всички напреднали шеф-готвачи споделят опита си от изучаването и практикуването на ферментацията: някои пишат книги за това, други изнасят лекции.

Правят се експерименти с ферментация на необичайни продукти, като ядки, зърна, семена и месо за пържоли.

Ферментацията това са процеси (има много и различни) на промяна на органичните вещества при липсата на кислород.

Най-често срещаните продукти, които произтичат от ферментацията са бира, вино, оцет, соев сос, сирене и дори някои видове чай.

Една от причините за масовата популярност на ферментиралите продукти е репутацията им на "суперхрана".

На кефира, кимчито, киселото мляко и мисото се приписват различни полезни свойства - от подобряване на храносмилането до укрепване на имунитета, тъй като те са естествен източник на пробиотици - лактобацили.

Всички начини на ферментация имат едно общо нещо: процесът се извършва "сам", задачата на човека е да го осигури и да го контролира.

В продуктите се получава процес на разпадане на веществата, но това не означава, че те стават негодни за храна. Всичко зависи от това, кои микроорганизми поемат.

В процеса на ферментация често се развиват природни консерванти, които предотвратяват възпроизвеждането на гнилостни бактерии.

Вкусът и мирисът на ферментиралите продукти е много по-ярък и по-отчетлив от този на суровината.

Ето защо, екзотичните ферментирали продукти изглежда не допадат на всеки, поради вкуса и миризмата, с които трябва да се привикне.

Красотата на ферментацията е, че ви позволява да развивате и довеждате до друго ниво обичайните продукти.

За ентусиастите и готвачите това е начин да открият нови качества във вече познатите храни : месо, риба, зеленчуци и плодове.

Това винаги е експеримент, свързан със специфични условия. С оборудването на собствената си кухня главният готвач например, създава уникална среда, която не може да бъде повторена.

Това означава, че ферментационната технология помага действително да се създават нови продукти.

Такива са вегетарианските сирена и киселото мляко, концентрираните сосове и подправки, домашно приготвените колбаси, ферментиралите зеленчуци и плодове, а резултатите всеки път са уникални.