Полезна е и за микроорганизмите
Торовете са разделени в две основни групи въз основа на произхода им. Към органичните торове се отнасят и могат да се използват оборския тор - говежди, конски, овчи, свински и др., птичи тор, торф и различни видове компост.
За обогатяване на почвата с органично вещество могат да се прилагат и култури за зелено торене (сидерати), както и бактериални торове. Те съдържат микроорганизми, които спомагат свързването на въздушния азот или превръщат недостъпните хранителни вещества в достъпни за растенията. В групата влиза и биоторът от калифорнийски червей.
Ползите от използването на органични торове са много. Те освобождават бавно хранителни вещества в почвата и се задържат по-дълго. Веществата, които освобождават се измиват трудно с дъжда и се задържат дълго на място. Не изгарят младите растения и семената, както синтетичните торове. Подобряват почвеното здраве като подхранват почвените микроорганизми, без да ги унищожават. Оказват положително влияние върху структурата на почвата, аерацията и влагозадържащата й способност. И не на последно място - органичните торове не замърсяват околната среда и водите.
Обработете почвата
Лехите от основните зеленчуци вече са почистени, време е почвата да се натори и обработи. Напомняме на начинаещите градинари, че подготовката на почвата в зеленчуковата градина е един от най-важните моменти от грижите по отглеждането на зеленчуците.
Обработката се прави на дълбочина поне 25-30 сантиметра. Добре е първоначално при прекопаването да се образуват по-големи буци. Така водите от валежите ще проникват по-дълбоко и ще създадат воден запас в по-долните почвени пластове. Освен това на повърхността се изкарват зимуващи форми на неприятели, а плевелните семена попадат по-дълбоко.
Основното торене се извършва едновременно с дълбоката обработка на почвата. Препоръчително е органичните и минералните торове де се смесят и да се разпръсват върху площта.


Коментари